Zo kom je in een creatieve flow

9 april 2024

In een creatieve flow komen. Klinkt makkelijk, maar soms duurt het even voor je alle ‘ik moet nog…’ en ‘eigenlijk zou ik…’ gedachten uit je hoofd hebt gezet. Met een persoonlijk ritueel en deze 7 tips help ik je een klein eindje op weg…

Begin met een ritueel

Rituelen helpen om de overgang van ‘drukke dagelijkse gedoetjes’ naar ‘creatieve flow’ te maken. Door een rituele handeling zeg je tegen je onderbewuste: “Nu laten we het dagelijkse gedoe even los en maken we tijd voor creativiteit”. Zo’n ritueel is heel persoonlijk en de kunst is om te achterhalen wat voor jou werkt.

Een paar suggesties voor rituelen:

 • Zet je telefoon op ‘niet storen’ of leg hem weg.
 • Maak eerst een wandeling, of kies voor hardlopen of yoga – net wat bij jouw past.
 • Zet je lievelingsthee (of koffie, limonade, etc).
 • Ga naar een plek waar je ongestoord kunt werken. Heb je geen eigen atelier of werkplek? Markeer de start van je ‘flow’ dan met het neerleggen van je creatieve materialen op de eettafel (of tuintafel).
 • Maak een spotify playlist met nummers waarvan jij in een fijne flow komt.
 • Begin met het lezen of luisteren van een hoofdstuk van een boek of podcast (over creativiteit).

Mijn ritueel is: opstaan en rustig ontbijten zonder telefoon, laptop of tv – ik kijk naar buiten, luister naar de vogels of de radio (op zondagmorgen naar Vroege vogels op NPO1) of ik lees een boek. Soms maak ik na het ontbijt een wandeling, eerst wat inspiratie opdoen in de natuur, of doe yoga. Daarna zet ik een pot thee en ga mijn atelier in. Ik doe de deur dicht, zet muziek aan, brand soms wat wierook en begin met het opruimen van mijn werkplek of het klaarleggen van materialen.

Kom in een creatieve flow, start met een ritueel

7 tips om in een creatieve flow te komen

 • Zet muziek of een podcast aan. Het is misschien even zoeken wat voor jou werkt. Kies voor muziek met tekst om je te laten inspireren. Of kies juist voor muziek zonder tekst en een fijne beat voor meer concentratie.
 • Blader eerst wat creatieve boeken door, zoals deze of deze. Niet om het na te maken, maar om de creatieve stroom van anderen te voelen.
 • Uiteindelijk draait het altijd om beginnen. Pak een vel papier of je schetsboek en begin met doodlen, zomaar intuïtief tekenen leidt vaak tot het echte werk. Een oefening als 50 bloemen tekenen of tekenen op het ritme van de zee (of op muziek) is een makkelijke manier om te beginnen, zonder al teveel druk, om uit een creatieve blokkade te komen.
 • Ruim op! Wonderlijk maar waar; je huis of bureau opruimen, ruimt ook je hoofd op. Daarom is het opruimen van mijn werkplek een vast onderdeel van mijn ritueel.
 • Schrijven kan ook helpen om in een flow te komen. Schrijf twee tot drie pagina’s vol met wat er maar in je hoofd opkomt. Eigenlijk is dit een braindump; je schrijft alle gedachten en gedoetjes van je af – uit je hoofd, op het papier. Je kunt ook gericht schrijven, bijvoorbeeld over wat je wil bereiken qua creativiteit. Deze methode heet The morning pages en komt uit het boek The artist’s way.
 • Gebruik je je telefoon als onderdeel van je creatieve proces, bijvoorbeeld voor referentiefoto’s of het maken van foto’s van je werk? Verwijder alle apps die afleiden of zet ze in een apart mapje ver weggestopt.
 • Lukt het niet om in een flow te komen? Ga iets heel anders doen, iets waar geen druk achter zit. Vooral lummelen, vervelen, wandelen of zomaar voor je uit mijmeren is heel goed voor je creativiteit.

Deel jouw creatieve flow tip

Hopelijk helpen deze tips om gemakkelijker in een creatieve flow te komen. Heb jij een ook creatieve flow tip? Deel het in een reactie hieronder. En lukt het je maar niet om tijd vrij te maken voor creativiteit? Lees dan deze 9 tips voor meer tijd voor creativiteit.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like
Close
Close