Inkt van bramen en koffie

1.1K

Onder textielkunstenaars is dit ambacht nooit weggeweest; zelf verfstoffen maken van planten en bloemen. De laatste jaren ontdekken ook tekenaars en schilders het opnieuw. Want net als ik zijn steeds meer mensen op zoek naar pure en natuurlijke materialen om mee te tekenen en te schilderen.

Inkt van koffie en bramen

Uit het boek ‘The organic artist’ maakte ik vorig jaar inkt van bramen en koffie. Hier lees je mijn uitgebreide review van het boek.

De zelfgemaakte inkt van koffie vond ik opvallend mooi werken voor het schilderen van een lichte huidskleur. Ik probeerde dit snelle portretje. Elke nieuwe laag maakt de tint weer ietsje donkerder. Ik gebruikte voor het portret een normaal aquarelpenseel. Het haar gaf ik detail met een houten pen, zelfgemaakt van een takje. De achtergrond schilderde ik met brameninkt en een zelfgemaakt penseel van een takje en dennennaalden.

Houdbaarheid
De inkt van koffie en bramen is inmiddels 8 maanden oud. De koffie-inkt is nog steeds te gebruiken. De brameninkt is ingedikt tot een soort jam. De inkt ruikt wel een stuk minder lekker, maar ik vind het verrassend hoe lang het bruikbaar blijft. Wel een beetje donker wegzetten natuurlijk. De tekeningen zelf zijn maar een beetje verkleurd dus deze inkten lijken vrij stabiel.

Inkt maken van bramen en koffie

Dit recept uit het boek 'The organic artist' (te koop bij Libris* of Bol*) is ongeveer de meest simpele inkt die je kunt maken:

Instructies

  • Zet twee sterke bakjes koffie.
  • Doe er eentje in een pannetje en kook het verder in. Hoe langer je het inkookt, hoe donkerder de kleur.
  • Geniet van het andere bakkie 😉
  • Voeg een klein beetje zout en azijn aan de inkt toe voor een langere houdbaarheid.

Inkt van paardenbloemen

Sonja Tara van Atelier Sun Sen plaatste op Instagram een recept voor inkt van paardenbloemen. Een geweldige manier om van dit ‘onkruid’ (onkruid bestaat eigenlijk niet) af te komen. Samen met een vriendin ging ik de uitdaging aan. We maakten verschillende proefjes met onder andere sulfiet en baking soda.

Houdbaarheid
De tekeningen verkleuren, zelfs in het schetsboek, naar een bruinere kleur.

Verrassing

Hoe de kleuren uitpakken. Of en hoe ze verkleuren in zonlicht (of zelfs in het donker zoals de paardenbloemeninkt). Dat is het leuke van natuurinkt. Je weet nooit helemaal wat het gaat doen en het is niet voor de eeuwigheid. En dat is nu juist de charme!

Zelf inkt maken?

Kijk eens bij deze adresjes voor meer tips en inspiratie:

+ Het boek ‘The organic artist‘ (hier staan ongeveer 5 recepten in)
+ Wilde inkt van Atelier Sun Sen
+ Verfmolen de Kat (alles over zelf verf maken. Let op: niet alleen natuurinkt)
+ Painting Plants (Nederlandse site)

Lees ook:

+ Zelf aquarelverf maken
+ Schilderen met bister
+ Milieuvriendelijker schilderenLike of reageer op dit artikel:
Houd me op de hoogte van nieuwe reacties
Mail mij:
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Like
Close
Close