Eco verf en natuurlijke inkt maken

Rating: 0.00
(0)
1 september 2021

Onder textielkunstenaars is dit ambacht nooit weggeweest; zelf verfstoffen maken van planten en bloemen. De laatste jaren ontdekken ook tekenaars en schilders het opnieuw. Want net als ik zijn steeds meer mensen op zoek naar natuurlijke, milieuvriendelijke materialen om mee te tekenen en te schilderen. Ontdek mijn eerste natuurinkt probeersels en tips om zelf aan de slag te gaan met een paar handige adresjes voor verdere inspiratie.

Verrassingen

Allereerst; het zelf maken van inkt en verf is een proces vol verrassingen. Blauw-paarse bramen kleuren rood. Na het schilderen kunnen de kleuren nog veranderen of verbleken onder invloed van zonlicht. En je inkt of verf gaat meestal niet zo lang mee en kan zelfs slachtoffer worden van pluizige schimmels. Je weet dus nooit helemaal wat het gaat doen en het is niet voor de eeuwigheid. En dat is nu juist de charme!

Inkt van koffie en bramen

Mijn eerste kennismaking met het zelf maken van eco inkt is uit het boek ‘The organic artist’. Hier lees je mijn uitgebreide review van het boek. Met Nicks recept maakte ik twee kleuren: een zachte beige van koffie en een warm rood-paarse inkt van bramen.

De zelfgemaakte inkt van koffie vind ik opvallend mooi werken voor het schilderen van een lichte huidskleur. Ik probeerde dit snelle portretje. Elke nieuwe laag maakt de tint weer ietsje donkerder. Ik gebruikte voor het portret een normaal aquarelpenseel. Het haar gaf ik detail met een houten pen, zelfgemaakt van een takje. De achtergrond schilderde ik met brameninkt en een zelfgemaakt penseel van een takje en dennennaalden.

Houdbaarheid
De inkt van koffie en bramen is inmiddels 8 maanden oud. De koffie-inkt is nog steeds te gebruiken. De brameninkt is ingedikt tot een soort jam. Het ruikt inmiddels een stuk minder lekker, maar ik vind het verrassend hoe lang het nog bruikbaar blijft. Tip: zet je zelfgemaakte inkt donker weg voor een langere houdbaarheid. En de tekeningen? Dit zijn maar een kleine beetje verkleurd dus de inkten lijken redelijk stabiel.

Inkt maken van koffie

Dit recept uit het boek 'The organic artist' (te koop bij Libris* of Bol*) is ongeveer de meest simpele inkt die je kunt maken:

Instructies
 

  • Zet twee sterke bakjes koffie.
  • Doe er eentje in een pannetje en kook het verder in. Hoe langer je het inkookt, hoe donkerder de kleur.
  • Geniet van het andere bakkie 😉
  • Voeg een klein beetje zout en azijn aan de inkt toe voor een langere houdbaarheid.
Auteur: Lisette
Voor: Beginners
Techniek: Schilderen

Inkt van paardenbloemen

Sonja Tara van Atelier Sun Sen plaatste op Instagram een recept voor wilde inkt van paardenbloemen. Een geweldige manier om dit ‘onkruid’ (onkruid bestaat eigenlijk niet) te bestrijden. Samen met een vriendin ging ik de uitdaging aan. We maakten verschillende proefjes waarbij we onder andere sulfiet en baking soda toevoegden om de kleur te beïnvloeden.

Houdbaarheid
De tekeningen verkleuren, zelfs in het schetsboek, naar een bruinere kleur. Een interessant proces!

Aquarelverf maken

Ik maakte ook zelf aquarelverf van verpulverd houtskoolpotlood en kruiden uit mijn keukenkastje. Hier laat ik je zien hoe je zelf aquarelverf maakt.

Houdbaarheid
De aquarelverf van houtskool houdt zich perfect! Niet zo gek, want dit is een professioneel en lichtecht kunstenaarsmateriaal.

zelf natuurverf maken

Meer zelf inkt en verf maken?

Kijk eens bij deze adresjes voor meer tips en inspiratie:

+ Het boek ‘The organic artist‘ (hier staan ongeveer 5 recepten in)
+ Wilde inkt van Sonja Tara van Atelier Sun Sen
+ Verfmolen de Kat (let op: niet alleen natuurinkt)
+ Painting Plants (Nederlandse site)
+ Bij Werkplaats voor kunst en ambacht vind je boeken over eco-verf
+ Zoek op Instagram op de hashtag #natuurlijkeverf of #wildeinkt

Heb jij ook zelf inkt/verf gemaakt? Of heb je een leuke wilde inkt tip? Deel je bevindingen in een reactie hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel deze kunstles




Like
Close
Close