Zelf aquarelverf maken

264

Wist je dat je heel gemakkelijk zelf aquarelverf kunt maken van kleurstoffen en enkele basis ingrediënten? Aquarelverf bestaat namelijk uit niet veel meer dan Arabische gom (binder) en een drupje Ossengal (om de verf beter te laten vloeien). Voeg hieraan een droge kleurstof toe en je hebt waterverf.

Ok, dat was de simpele uitleg. Wat het maken van goede aquarelverf ingewikkeld maakt, is dat het pigment zeer (zeer!) fijn gemalen moet worden. Dat, en de soms kostbare pigmenten, maakt aquarelverf duur. Met onderstaande methode kun je toch, op een eenvoudige manier, zelf aquarelverf maken.

Waarom ik op deze manier aquarelverf maak

Derwent heeft aquarelverf van mijn favoriete potloden op de markt gebracht: Tinted charcoal en Graphitint*. Mijn eerste reactie was “Hebben!”. Maar in het kader van minimalisme en duurzaamheid, vond ik het zonde om iets te kopen wat ik al heb. Dus ben ik gaan experimenteren hoe ik van mijn potloden vloeibare aquarelverf maak. En met een hamer in je handen lijkt alles op een spijker, dus trok ik ook nog even de voorraadkast open en probeerde ik kerrie, paprika, kruidnagel en koffie – mijn atelier rook weer heerlijk 😉

Eenvoudig aquarelverf maken

Nodig

 • Kleurstof waar je poeder van kunt maken, bijvoorbeeld potlood, houtskool, krijt, koffie, kruiden, glitterpoeder en zelfs steengruis
 • Mesje
 • Arabische gom
 • Ossengal
 • Pipet
 • Palet of napjes
 • Vijzel (optioneel)

Instructies

 • Schraap met een mesje wat van het kleurpotlood of het houtskool of strooi wat kruiden of glitterpoeder op een palet.
 • Eventueel kun je het poeder eerst nog fijner malen in een vijzel.
 • Voeg met een pipet wat druppels Arabische gom toe tot de verf de gewenste dikte heeft.
 • Voeg met een tweede pipet een druppeltje Ossengal toe.
 • Klaar, je hebt nu aquarelverf waar je meteen mee kunt schilderen.

Notities

Deze aquarelverf kun je, net als verf uit de winkel, laten opdrogen en later weer vloeibaar maken met water. Als je grote hoeveelheden ineens maakt, kun je ze dus bewaren op je palet of in een napje. 
Alle soorten pigment zijn geschikt, zolang je ze maar kunt vermalen. Hoe minder goed een stof oplost in water, hoe fijner je het moet malen om er verf van te maken.

Arabisch gom is een lijm

Ik ben helemaal weg van het korrelige effect van deze ‘ruwe’ verf. Arabisch gom is eigenlijk een lijm. Dus de losse korreltjes van houtskool, die normaal nooit netjes op het papier blijven liggen, worden door de gom vastgeplakt. Hier heb ik losse poeder in de natte gom geraspt voor een extra korrelig effect. Ik kan er met mijn vingers overheen vegen, blijft gewoon zitten!

Een mix van materialen

In deze tekening gebruikte ik verf van Derwent Tinted Charcoal potloden* (normaal niet/slecht oplosbaar in water) en accenten in Derwent Graphitint aquarel potloden *, gecombineerd met accentjes koper glitterpoeder.

Dit recept, zonder conserveringsmiddelen en – afhankelijk van hoe fijn je de pigmenten maakt – een korrelig effect is natuurlijk niet te vergelijken met de kwaliteit van ‘echte’ aquarelverf. Maar ik houd nu eenmaal van dat grillige, dus in combinatie met potloden, houtskool en glitterpoeder is het voor mij een succes. Ik ben benieuwd: ga jij dit proberen? En met welke pigmenten ga jij aan de slag? Deel (een foto van) het resultaat hieronder.

Lees ook:

+ Review The organic artist
+ Zelfgemaakte verf van bramen en koffie

Like, pin of reageer
Mail mij:
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Like
Close
Struinkunst © Copyright 2021
Close