Wist je dat je heel gemakkelijk zelf aquarelverf kunt maken van kleurstoffen en enkele basis ingrediënten? Aquarelverf bestaat namelijk uit niet veel meer dan Arabische gom (binder) en een drupje Ossengal (om de verf beter te laten vloeien). Voeg hieraan een droge kleurstof toe en je hebt waterverf.
Ok, dat was de simpele uitleg. Wat het maken van goede aquarelverf ingewikkeld maakt, is dat het pigment zeer (zeer!) fijn gemalen moet worden. Dat, en de soms kostbare pigmenten, maakt aquarelverf duur. Met onderstaande methode kun je toch, op een eenvoudige manier, zelf aquarelverf maken. Ik ben helemaal weg van het korrelige effect van deze wat ‘ruwe’ verf.
Waarom ik op deze manier aquarelverf maak
Derwent heeft aquarelverf van mijn favoriete potloden op de markt gebracht: Tinted charcoal* en Graphitint*. Mijn eerste reactie was “Hebben!”. Maar in het kader van minimalisme en duurzaamheid, vond ik het zonde om iets te kopen wat ik al heb. Dus ben ik gaan experimenteren hoe ik van mijn potloden vloeibare aquarelverf maak. En met een hamer in je handen lijkt alles op een spijker, dus trok ik ook nog even de voorraadkast open en probeerde ik kerrie, paprika, kruidnagel en koffie – mijn atelier rook weer heerlijk 😉
Eenvoudig aquarelverf maken
Gereedschap
- Mesje
- Vijzel (optioneel)
Nodig
- Kleurstof waar je poeder van kunt maken, bijvoorbeeld potlood, houtskool, krijt, koffie, kruiden, glitterpoeder en zelfs steengruis
- Arabische gom
- Ossengal
- Pipet
- Palet of napjes
Instructies
- Schraap met een mesje wat van het kleurpotlood of het houtskool of strooi wat kruiden of glitterpoeder op een palet.
- Eventueel kun je het poeder eerst nog fijner malen in een vijzel.
- Voeg met een pipet wat druppels Arabische gom toe tot de verf de gewenste dikte heeft.
- Voeg met een tweede pipet een druppeltje Ossengal toe.
- Klaar, je hebt nu aquarelverf waar je meteen mee kunt schilderen.
Notities
Over arabisch gom en ossengal
Arabisch gom* is een verdikkingsmiddel en werkt ook als een soort lijm. Ossengal* doorbreekt de oppervlaktespanning van het water en zorgt ervoor dat de verf beter vloeit en dat het wat beter hecht. Vroeger werd het daadwerkelijk van de gal van ossen gemaakt, tegenwoordig is het synthetisch.
Losse korreltjes van houtskool, die normaal natuurlijk nooit netjes op het papier blijven plakken, worden op deze manier gefixeerd. Hier heb ik losse poeder in de natte gom geraspt voor een extra korrelig effect. Ik kan er na droging met mijn vingers overheen vegen, blijft gewoon zitten!

Een mix van materialen
In deze tekening gebruikte ik verf van Derwent Tinted Charcoal potloden* (normaal niet/slecht oplosbaar in water) en accenten in Derwent Graphitint aquarel potloden *, gecombineerd met accentjes koper glitterpoeder.

Dit recept, zonder conserveringsmiddelen en – afhankelijk van hoe fijn je de pigmenten maakt – een korrelig effect is natuurlijk niet te vergelijken met de kwaliteit van ‘echte’ aquarelverf. Maar ik houd nu eenmaal van dat grillige, dus in combinatie met potloden, houtskool en glitterpoeder is het voor mij een succes.
Meer over zelf verf maken:
+ Review The organic artist
+ Zelfgemaakte verf van bramen en koffie
Ik ben benieuwd: ga jij dit proberen? En met welke pigmenten ga jij aan de slag? Deel gerust (een foto van) het resultaat hieronder.
Like of reageer op dit artikel:
Dank!
Ik ga verf maken van as, om mijn drum mee te beschilderen. Zo benieuwd of het lukken gaat!
Oe leuk! Ik ben heel benieuwd hoe dat uitpakt en ook hoe de verf houdt. Laat je hier een foto van het resultaat zien? 🙂
Natuurlijk :
Wauw wauw wauw! Wat prachtig. De kleur is ook mooi diep geworden. Dankjewel voor het delen.