Maak je eigen aquarelverf van houtskool en keukenkruiden

5.1K
Kunstles
Ontdek de kunstenaar in jezelf met de verrassende gratis teken- en schilderlessen van Struinkunst. Hier vind je nog meer kunstlessen & DIY.

Wist je dat je heel gemakkelijk zelf aquarelverf kunt maken van pigmenten en enkele basis ingrediënten? Aquarelverf bestaat namelijk uit niet veel meer dan Arabische gom (binder) en een drupje Ossengal (om de verf beter te laten vloeien). Voeg hieraan een droge kleurstof toe en je hebt waterverf.

Ok, dat was de simpele uitleg. Wat het maken van goede aquarelverf ingewikkeld maakt, is dat het pigment zeer (zeer!) fijn gemalen moet worden. Dat, en de soms kostbare pigmenten, maakt aquarelverf duur. Met onderstaande methode kun je toch, op een eenvoudige manier, zelf aquarelverf maken. Ik ben helemaal weg van het korrelige effect van deze wat ‘ruwe’ verf.

Waarom ik op deze manier aquarelverf maak

Derwent heeft aquarelverf van mijn favoriete potloden op de markt gebracht: Tinted charcoal* en Graphitint*. Mijn eerste reactie was “Hebben!”. Maar in het kader van minimalisme en duurzaamheid, vond ik het zonde om iets te kopen wat ik al heb. Dus ben ik gaan experimenteren hoe ik van mijn potloden vloeibare aquarelverf maak. En met een hamer in je handen lijkt alles op een spijker, dus trok ik ook nog even de voorraadkast open en probeerde ik kerrie, paprika, kruidnagel en koffie – mijn atelier rook weer heerlijk 😉

Eenvoudig aquarelverf maken

Gereedschap

 • Mesje
 • Vijzel (optioneel)

Nodig

 • Kleurstof waar je poeder van kunt maken, bijvoorbeeld potlood, houtskool, krijt, koffie, kruiden, glitterpoeder en zelfs steengruis
 • Arabische gom
 • Ossengal
 • Pipet
 • Palet of napjes

Instructies

 • Schraap met een mesje wat van het kleurpotlood of het houtskool of strooi wat kruiden of glitterpoeder op een palet.
 • Eventueel kun je het poeder eerst nog fijner malen in een vijzel.
 • Voeg met een pipet wat druppels Arabische gom toe tot de verf de gewenste dikte heeft.
 • Voeg met een tweede pipet een druppeltje Ossengal toe.
 • Klaar, je hebt nu aquarelverf waar je meteen mee kunt schilderen.

Notities

Deze aquarelverf kun je, net als verf uit de winkel, laten opdrogen en later weer vloeibaar maken met water. Als je grote hoeveelheden ineens maakt, kun je ze dus bewaren op je palet of in een napje. 
Alle soorten pigment zijn geschikt, zolang je ze maar kunt vermalen. Hoe minder goed een stof oplost in water, hoe fijner je het moet malen om er verf van te maken.

Over arabisch gom en ossengal

Arabisch gom* is een verdikkingsmiddel en werkt ook als een soort lijm. Ossengal* doorbreekt de oppervlaktespanning van het water en zorgt ervoor dat de verf beter vloeit en dat het wat beter hecht. Vroeger werd het daadwerkelijk van de gal van ossen gemaakt, tegenwoordig is het synthetisch.

Losse korreltjes van houtskool, die normaal natuurlijk nooit netjes op het papier blijven plakken, worden op deze manier gefixeerd. Hier heb ik losse poeder in de natte gom geraspt voor een extra korrelig effect. Ik kan er na droging met mijn vingers overheen vegen, blijft gewoon zitten!

Een mix van materialen

In deze tekening gebruikte ik verf van Derwent Tinted Charcoal potloden* (normaal niet/slecht oplosbaar in water) en accenten in Derwent Graphitint aquarel potloden *, gecombineerd met accentjes koper glitterpoeder.

Dit recept, zonder conserveringsmiddelen en – afhankelijk van hoe fijn je de pigmenten maakt – een korrelig effect is natuurlijk niet te vergelijken met de kwaliteit van ‘echte’ aquarelverf. Maar ik houd nu eenmaal van dat grillige, dus in combinatie met potloden, houtskool en glitterpoeder is het voor mij een succes.

Meer tips met zelfgemaakte aquarelverf

Bekijk hieronder tips en creaties van lezers

Ik ben benieuwd: ga jij dit proberen? En met welke pigmenten ga jij aan de slag? Deel gerust (een foto van) het resultaat in een reactie hieronder.

Inspirerend? Like, pin of reageer
Mail me als er nieuwe reacties zijn
Mail mij:
guest

10 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Casper Fioole
Casper Fioole
1 jaar geleden

Dank!
Ik ga verf maken van as, om mijn drum mee te beschilderen. Zo benieuwd of het lukken gaat!

Casper Fioole
Casper Fioole
1 jaar geleden
Antwoord aan  Lisette

Natuurlijk :

Drum beschilderd met zelfgemaakte verf van as
Amandy Bikkel
11 maanden geleden

Ik heb dus net een twee dagen geleden walnoteninkt gemaakt. Ook daar werd arabische gom geadviseerd. Maar tot noch toe kan ik het nergens kopen behalve op internet. En kan het ook na het winprocess als het koud is, worden toegevoegd? En moet het vloeibare gom zijn of korreltjes?
Jou tips voor aquarel zijn geweldig. Dat wist ik niet. Moest ik maar eens proberen…in combi met de walnoteninkt.

Evelien
Evelien
5 maanden geleden

Dankjewel voor je tips! Ik was aanvankelijk op zoek naar een low budget manier om een aquarel setje(paletje) te maken wat makkelijk mee te nemen is, met meer dan de basic kleuren zonder dat je er failliet van gaat. Misschien weet je wel hoe dat gaat met een creatief brein en ‘roeien met de riemen die je wel hebt’. Van het een komt het ander…. Nu dus het idee om… Lees verder »

Evelien
Evelien
4 maanden geleden
Antwoord aan  Lisette

Bedankt voor je reactie! Inmiddels ben ik een paar stappen, kennis en ingrediënten rijker. Blijkbaar word het al best wel lang gedaan, en was ik zeker niet de eerste met dit idee. Ik heb op verschillende plaatsen nog naar informatie gezocht. De laatste info ging er over dat shimmer oogschaduw toch afgeraden werd, omdat dit niet goed mengt ivm de metaal deeltjes. (dat de pigment niet fijn genoeg is vermoed… Lees verder »

Like
Close
Close