Maak je eigen aquarelverf van houtskool of keukenkruiden

Rating: 0.00
(0)
13 december 2021

Wist je dat je heel gemakkelijk zelf aquarelverf kunt maken van pigmenten en enkele basis ingrediënten? Aquarelverf bestaat namelijk uit niet veel meer dan Arabische gom (binder) en een drupje Ossengal (om de verf beter te laten vloeien). Voeg hieraan een droge kleurstof toe en je hebt waterverf.

Ok, dat was de simpele uitleg. Wat het maken van goede aquarelverf ingewikkeld maakt, is dat het pigment zeer (zeer!) fijn gemalen moet worden. Dat, en de soms kostbare pigmenten, maakt aquarelverf duur. Met onderstaande methode kun je toch, op een eenvoudige manier, zelf aquarelverf maken. Ik ben helemaal weg van het korrelige effect van deze wat ‘ruwe’ verf.

Waarom ik op deze manier aquarelverf maak

Derwent heeft aquarelverf van mijn favoriete potloden op de markt gebracht: Tinted charcoal (te koop bij Bol*) en Graphitint (te koop bij Bol*). Mijn eerste reactie was “Hebben!”. Maar in het kader van minimalisme en duurzaamheid, vond ik het zonde om iets te kopen wat ik al heb. Dus ben ik gaan experimenteren hoe ik van mijn potloden vloeibare aquarelverf maak. En met een hamer in je handen lijkt alles op een spijker, dus trok ik ook nog even de voorraadkast open en probeerde ik kerrie, paprika, kruidnagel en koffie – mijn atelier rook weer heerlijk 😉

zelf aquarelverf maken van houtskool en kruiden

Eenvoudig aquarelverf maken

Nodig

 • Mesje
 • Vijzel (optioneel)

Materialen
  

 • Kleurstof waar je poeder van kunt maken, bijvoorbeeld potlood, houtskool, krijt, koffie, kruiden, glitterpoeder en zelfs steengruis
 • Arabische gom
 • Ossengal
 • Pipet
 • Palet of napjes

Instructies
 

 • Schraap met een mesje wat van het kleurpotlood of het houtskool of strooi wat kruiden of glitterpoeder op een palet.
 • Eventueel kun je het poeder eerst nog fijner malen in een vijzel.
 • Voeg met een pipet wat druppels Arabische gom toe tot de verf de gewenste dikte heeft.
 • Voeg met een tweede pipet een druppeltje Ossengal toe.
 • Klaar, je hebt nu aquarelverf waar je meteen mee kunt schilderen.

Notities

Deze aquarelverf kun je, net als verf uit de winkel, laten opdrogen en later weer vloeibaar maken met water. Als je grote hoeveelheden ineens maakt, kun je ze dus bewaren op je palet of in een napje. 
Alle soorten pigment zijn geschikt, zolang je ze maar kunt vermalen. Hoe minder goed een stof oplost in water, hoe fijner je het moet malen om er verf van te maken.
Auteur: Struinkunst
Voor: Beginners
Techniek: Schilderen

Over arabisch gom en ossengal

Arabische gom (te koop bij Bol*) is een verdikkingsmiddel en werkt ook als een soort lijm. Ossengal (te koop bij Bol*) doorbreekt de oppervlaktespanning van het water en zorgt ervoor dat de verf beter vloeit en dat het wat beter hecht. Vroeger werd het daadwerkelijk van de gal van ossen gemaakt, tegenwoordig is het synthetisch.

Losse korreltjes van houtskool, die normaal natuurlijk nooit netjes op het papier blijven plakken, worden op deze manier gefixeerd. Hier heb ik losse poeder in de natte gom geraspt voor een extra korrelig effect. Ik kan er na droging met mijn vingers overheen vegen, blijft gewoon zitten!

Een mix van materialen

In deze tekening gebruikte ik zelfgemaakte verf van Derwent Tinted Charcoal potloden (bekijk bij Bol*). Deze potloden zijn normaal niet/slecht oplosbaar in water. Ik maakte accenten met Derwent Graphitint aquarel potloden (bekijk bij Bol*), gecombineerd met accentjes koper glitterpoeder.

Dit recept, zonder conserveringsmiddelen en – afhankelijk van hoe fijn je de pigmenten maakt – een korrelig effect is natuurlijk niet te vergelijken met de kwaliteit van ‘echte’ aquarelverf. Maar ik houd nu eenmaal van dat grillige, dus in combinatie met potloden, houtskool en glitterpoeder is het voor mij een succes.

Meer tips met zelfgemaakte aquarelverf

Bekijk hieronder tips en creaties van lezers

Ik ben benieuwd: ga jij dit proberen? En met welke pigmenten ga jij aan de slag? Deel gerust (een foto van) het resultaat in een reactie hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel deze kunstles
Maximale bestandsgrootte: 1 MB. Dit kun je uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Reacties

 1. Avatar Casper Fioole says:

  Dank!
  Ik ga verf maken van as, om mijn drum mee te beschilderen. Zo benieuwd of het lukken gaat!

  1. Lisette Lisette Author says:

   Oe leuk! Ik ben heel benieuwd hoe dat uitpakt en ook hoe de verf houdt. Laat je hier een foto van het resultaat zien? 🙂

   1. Avatar Casper Fioole says:

    Natuurlijk :

    1. Lisette Lisette Author says:

     Wauw wauw wauw! Wat prachtig. De kleur is ook mooi diep geworden. Dankjewel voor het delen.

 2. Avatar Amandy Bikkel says:

  Ik heb dus net een twee dagen geleden walnoteninkt gemaakt. Ook daar werd arabische gom geadviseerd. Maar tot noch toe kan ik het nergens kopen behalve op internet. En kan het ook na het winprocess als het koud is, worden toegevoegd? En moet het vloeibare gom zijn of korreltjes?
  Jou tips voor aquarel zijn geweldig. Dat wist ik niet. Moest ik maar eens proberen…in combi met de walnoteninkt.

  1. Lisette Lisette Author says:

   Wat leuk dat je zelf walnoteninkt hebt gemaakt Amandy! Ik weet dat er ook korreltjes van bestaan, maar ik gebruik Arabische gom uit een flesje (vloeibaar) en voeg het koud toe. Ik weet niet wat er gebeurt als je het warm zou toevoegen; misschien kun je dan juist weer beter de korreltjes gebruiken. Ik koop mijn Arabische gom, van Talens, bij een van de winkels van 4art, van Beek of Gerstacker. In de onderste foto zie je linksboven het flesje. Ik ben heel benieuwd hoe dit combineert met jouw walnoteninkt dus als je eens een foto van het resultaat wilt delen hier, graag!

 3. Dankjewel voor je tips!
  Ik was aanvankelijk op zoek naar een low budget manier om een aquarel setje(paletje) te maken wat makkelijk mee te nemen is, met meer dan de basic kleuren zonder dat je er failliet van gaat. Misschien weet je wel hoe dat gaat met een creatief brein en ‘roeien met de riemen die je wel hebt’. Van het een komt het ander…. Nu dus het idee om van een oud oogschaduw palet verf te maken. Immers… Zonde om weg te gooien. En daarna het palet her te gebruiken voor het eerste idee. Hahaha!
  Geen idee of het gaat lukken. Eerst maar eens op zoek naar deze 2 ingrediënten. 🤭 Leuk projectje weer. Bedankt voor het delen van de info!

  1. Lisette Lisette Author says:

   Heel graag gedaan, Evelien! En wat een super tof idee om oude oogschaduw en het doosje te gebruiken. Ik ben razend benieuwd naar het resultaat. Hopelijk wil je een foto met ons delen (kan in een reactie bij dit artikel). En het oogschaduwdoosje als palet zie ik helemaal voor me #rentnaardekringloopwinkel 😉

   Dat creatieve brein en roeien met de riemen die je wel hebt… Ja, helemaal herkenbaar en de basis van struinkunst 😉 Het is vaak veel leuker om met weinig of hergebruikte materialen iets te creëren, zoals schilderen met oogschaduw XD

   1. Avatar Evelien says:

    Bedankt voor je reactie!
    Inmiddels ben ik een paar stappen, kennis en ingrediënten rijker.
    Blijkbaar word het al best wel lang gedaan, en was ik zeker niet de eerste met dit idee. Ik heb op verschillende plaatsen nog naar informatie gezocht. De laatste info ging er over dat shimmer oogschaduw toch afgeraden werd, omdat dit niet goed mengt ivm de metaal deeltjes. (dat de pigment niet fijn genoeg is vermoed ik) een bepaalde handeling word dan ook nog aangeraden om ervoor te zorgen dat de pigment goed opgenomen word door de vloeistoffen.
    1x raden waar mijn gekregen, afgedankt oogschaduw palet uit bestaat……
    Hahahaha, anyhow… nog geen foto’s, ik zit nog in de test fase. Ik ben een beetje in dubio of ik wel moet doorzetten en de rest van de kleuren ook mixen. Omdat het toch niet helemaal het gewenste effect geeft. Waren het niet dat het evengoed een leuk effect zou kunnen geven natuurlijk. Als ik mijn verwachting wat bijschaaf. 😉 Haha.

    1. Lisette Lisette Author says:

     Dankjewel voor het delen van je zoektocht, Evelien, wat leuk om te lezen! Ha ha zal je altijd zien inderdaad… Ik ben heel benieuwd naar jouw testresultaten. Wie weet geeft dat grove juist wel een leuk effect, zoals bij mij met de houtskool (een beetje steen-achtig). Het is namelijk maar net waar je naar zoekt; perfecte aquarelverf ‘zoals uit de winkel’ of juist verf die een beetje apart/grof is en niet zo perfect.

     Houd ons vooral op de hoogte van je experiment en hopelijk wil je een foto van het resultaat met ons delen. Ik ben ook heel benieuwd hoe het oogschaduwdoosje werkt als aquarelpalet…

 4. Heel leuk, ik ga het zeker zelf uitproberen.

  1. Struinkunst Struinkunst Author says:

   Wat leuk, Ine! Ik ben benieuwd naar het resultaat. Laat je weten hoe het gelukt is?
   Creatieve groet, Lisette

Like
Close
Close