Printen met de Gelli plate

4.2K
Doen!

Monoprinten met de Gelli Plate is een mooie basis voor je schilderij of je art journal.

In mijn schilderijen gebruik ik allerlei technieken om patronen en structuren te maken, waaronder print en sjabloneer technieken. Daarom was ik wel nieuwsgierig naar deze gelli plate*, waarmee je makkelijk monoprints kunt maken. Ik ben er erg enthousiasts over. Ik gebruik de Gelli plaat nu regelmatig in de onderschildering, waarna ik de rest van mijn werk opbouw zoals ik gewend ben. Tijd dus voor een kleine review en uitleg!

Wat is monoprinten?

Het principe van monoprinten is simpel; je smeert een oppervlak (meestal een glasplaat of plaat van gelatine) in met verf of drukinkt, waarna je het te bedrukken papier erop legt. Door op de achterkant van het papier te tekenen of te wrijven ontstaat een enkele afdruk. Waarom zou je niet direct op het papier schilderen? Omdat je met printen spontanere, minder ‘getekende’ lijnen krijgt…

Kleine Review Gelli plate

Het printen op gelatine platen is niet nieuw, maar de Gelli plate maakt het gewoon heel makkelijk. Hij is handzaam, het materiaal is stevig en het is heel makkelijk schoon te maken. Sterker nog; schoonmaken is eigenlijk helemaal niet echt nodig. Je kunt de Gelli plate keer op keer gebruiken. Het opbergen vereist ook geen bijzonderheden. Ik bewaar mijn gelli plate gewoon in de meegeleverde hersluitbare blister.

Ik ben fan! Hier vind je meer informatie over de Gelli plate en bij (onder andere ) Bol.com kun je de Gelli arts gelli plate* kopen. Ik heb er een van 20×25 cm. Je kunt ook zelf een gelatine plaat maken – zie YouTube voor diverse filmpjes.

Het fijne van de Gelli plate is dat je helemaal niet hoeft te kunnen schilderen om een mooi resultaat te bereiken

Monoprinten met de Gelli plate

Gereedschap

 • Gelli plate
 • Inktroller

Nodig

 • Acrylverf
 • Papier om op te drukken, bijvoorbeeld acryl of mixed media papier
 • Materialen om afdrukken mee te maken, zoals bladeren of in sjablonen geknipt papier
 • Kranten en doekjes om materialen mee schoon te houden/maken

Instructies

Voorbereiden

 • Bedek een tafel met kranten en leg alle benodigdheden klaar.
 • Knip of scheur sjablonen van het tekenpapier.
 • Knijp enkele druppels verf in één of meer kleuren naar keuze op de Gelli plaat.
 • Rol de verf uit met de inktroller. Rol verschillende kanten op en ga door tot de verf egaal verdeeld is. Als er een soort structuurtje op de verf komt, is de dikte goed.

Maak patronen in de verf

 • Je kunt een papieren sjabloon of een boomblad in de uitgerolde verf leggen om delen af te dekken.
 • Je kunt patronen ‘uit de verf halen’ door een voorwerp, bijvoorbeeld een kanten kleedje of een stempel, in de verf te drukken en er weer af te halen.

Printen

 • Leg het papier dat je gaat bedrukken op de plaat (de plaat blijft dus op tafel liggen) en print de afbeelding door over de achterkant van het papier te wrijven.
 • Je kunt ook een vel papier omgekeerd op de plaat leggen en met potlood of pen een tekening maken op de achterzijde.
 • Verwijder het geprinte papier en en haal de sjablonen van de plaat. De papieren sjablonen trekken vlak na gebruik krom van de natte verf, maar je zult zien dat ze weer recht trekken als je ze laat drogen.
 • Herhaal deze stappen zo vaak als je wil om diverse lagen van kleuren en structuren te maken.

Schoonmaken

 • De nieuwe verf kun je over de oude verf rollen en de geprinte lagen hoeven tussendoor niet helemaal te drogen. Wil je de kleuren ‘schoon’ houden, dan kun je de plaat tussendoor schoonmaken.
 • De roller kun je schoonrollen op een krant. Maak de plaat en de roller schoon met wat water uit een plantenspuit en een doekje.

Notities

Struinkids: Monoprinten is heel leuk om te doen met kinderen. Doe ze wel oude kleren, een schort en/of handschoenen aan, want het wordt zeker weten een gezellige knoeiboel.

Let op: acrylverf kan schadelijk zijn voor het milieu als je het in grote hoeveelheden door de gootsteen spoelt. Hier lees je hoe je zo verantwoord mogelijk werkt met acrylverf.

Meer ideeën met de Gelli plate

Lees ook:

+ Milieuvriendelijker schilderen
+ Van kunstkneus tot wenskaart
+ Stempels maken

Reageer of like dit artikel:
Houd me op de hoogte van nieuwe reacties
Mail mij:
guest
8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Arrabella
Arrabella
5 jaren geleden

Hallo ik ben Arrabella uit Alblasserdam, ik ben zelf ook bezig met de gelliplate en ben erg verslaafd bijna kun je wel zeggen met het maken van verschillende prints met de gelli plate,, ik vind het erg leuk te lezen over hoe jij het vind, succes met je werk en vriendelijke groeten van Arrabella.

Susan
Susan
5 jaren geleden

Ik wil graag de techniek onder de knie krijgen nog voor juni, ivm een kunstkraam tijdens een evenement binnenkort. , Geef je ook workshops? Groetjes Susan

Ada
Ada
1 jaar geleden

Ben een beginneling, hoe bewaar ik mijn gellyplate

Marjolijn
Marjolijn
1 jaar geleden

Lisette ik vindt je website heel goed en duidelijk.
Leerzaam voor iedereen duidelijk te volgen

Like
Close
Close