Natuurprints maken met de gelli plate

Rating: 0.00
(0)
15 april 2020

Printen met de gelli plate is een eindeloos fascinerend proces, waarvoor je niet eens hoeft te kunnen tekenen of schilderen. In deze kunstles leer je natuurprints maken met de gelli plate. Experimenteer met planten, bloemen, papieren sjablonen en nog veel meer voor de mooiste resultaten! In deze kunstles vind je uitleg over wat monoprinten is en een stap voor stap instructie, waarin je leert printen met de gelli plate.

Ga direct naar de kunstles

Zo werkt monoprinten

Printen met de gelli plate is een monoprint techniek. Het principe van monoprinten is simpel; je smeert een glad oppervlak in met acrylverf, olieverf of drukinkt, waarna je het te bedrukken papier erop legt. Door op de achterkant van het papier te tekenen of te wrijven ontstaat een enkele (mono) afdruk. Je kunt hiervoor een (plexi)glasplaat of gelatineplaat gebruiken. Hieronder zie je een voorbeeld van monoprinten met overtrekpapier.

voorbeeld van een monoprint met overtrekpapier

Het voordeel van printen

Zoals je ziet in het voorbeeld ontstaan er spontane, grillige lijnen. Iets dat je nooit kunt bereiken door het te tekenen of schilderen.

Het leuke van Gelliplate printen is dat je helemaal niet hoeft te kunnen schilderen om een mooi resultaat te bereiken

Review gelli plate van Gelli arts

Het printen op gelatine platen is niet nieuw (je kunt ook een glasplaat gebruiken of zelf een gelli plate maken met gelatine). De Gelliplate van Gelli arts* maakt het printen wel erg makkelijk. De plaat is kant en klaar, handzaam, oneindig vaak te gebruiken, minder zwaar dan een glasplaat en het materiaal is zacht en toch stevig, waardoor je er mooie afdrukken mee krijgt.

Nog een voordeel; je hoeft de plaat tussendoor niet schoon te maken. Zo kun je de Gelli plate keer op keer gebruiken zonder al te veel restafval van de acrylverf. Ook het opbergen vereist ook geen bijzonderheden. Je kunt de Gelli plate gewoon in de meegeleverde hersluitbare blister bewaren.

Gelli plate kopen

Ik ben fan! Hier vind je meer informatie over de Gelli plate en bij (onder andere) Bol.com kun je de Gelli arts gelli plate* kopen. Ik heb een grote plaat van 20×25 cm, een kleine van 10×15 en een ronde plaat.

Natuurprints maken met de gelli plate

Met deze techniek maak je negatieve – cyanotype stijl – natuurprints met bladeren, bloemen en planten.

Stap voor stap: Printen met de Gelli Plate

Met deze printtechniek creëer je, vooral met blauwe acrylverf en natuurmaterialen, een soort cyanotype effect.

Nodig

  • Gelli plate
  • Inktroller

Materialen
  

  • Acrylverf
  • Papier om op te drukken, bijvoorbeeld acryl, aquarel of mixed media papier
  • Materialen om afdrukken mee te maken, zoals bladeren of in sjablonen geknipt papier
  • Kranten en doekjes om materialen mee schoon te maken

Instructies
 

Voorbereiden

  • Bedek een tafel met kranten en leg alle benodigdheden klaar.
  • Leg de natuurmaterialen klaar en/of knip of scheur sjablonen van papier,
  • Knijp enkele druppels verf in één of meer kleuren naar keuze op de Gelli plaat. Je hebt maar weinig nodig.
  • Rol de verf uit met de inktroller. Rol verschillende kanten op en ga door tot de verf egaal verdeeld is. Als er een soort structuurtje op de verf komt, is de dikte goed.

Maak patronen in de verf

  • Leg natuurmaterialen, of andere voorwerpen die een reliëfafdruk geven, in de verf en druk het lichtjes aan, bijvoorbeeld met de roller of een vel papier. Verwijder het materiaal van de plaat, de afdruk van het natuurmateriaal staat nu in de uitgerolde verf. De plantenprints op de bovenste foto zijn op deze manier gemaakt.
    natuurprints maken met de gelli plate
  • Je kunt ook patronen maken door papieren sjablonen op de ingesmeerde plaat te leggen. Als je het papier tijdens het drukken laat liggen, ontstaan er duidelijke harde overgangen omdat er op de plekken waar het sjabloon ligt geen verf komt. De 'bergen' in het voorbeeld hieronder zijn op deze manier gemaakt. Je kunt een papieren sjabloon ook gebruiken om prints met witte randen te maken, zoals in de foto.
    Tip: na het printen trekt het papieren sjabloon krom. Je zult zien dat het weer rechttrekt als je het laat drogen. Daarna kun je het sjabloon opnieuw gebruiken.
    printen met de gelli plate

Printen

  • Leg na de voorgaande stappen het papier dat je gaat bedrukken op de plaat (de plaat blijft dus op tafel liggen). Wrijf zachtjes met je vingers of handpalm over de achterkant van het papier om af te drukken.
    printen met de gelli plate
  • Verwijder het papier voorzichtig en laat drogen.
    natuurprints maken met de gelli plate
  • Je kunt op deze manier een enkele print maken (zoals de plantenprints) of na het drogen van de eerste laag een nieuwe laag printen (zoals in het voorbeeld van de bergen).
  • Je kunt ook een monoprint afdruk maken door met potlood of pen een tekening te maken op de achterzijde van het papier, zoals in het voorbeeld met de theepot.
  • Tot slot kun je ook stempelen met de natuurmaterialen die je hebt gebruikt om te printen. Leg een vel papier op het met verf ingesmeerde materiaal om het af te drukken.

Afwerken

  • Je kunt de print na het drogen inlijsten en ophangen. Vooral bloemen en bladeren hebben vaak niets meer nodig.
  • Je kunt deze techniek ook gebruiken als basis voor een schilderij of schetsboekpagina, want het is de perfecte manier om van 'het witte vlak' af te komen.

Schoonmaken

  • Je hoeft de plaat tussendoor niet schoon te maken. Je rolt de nieuwe verf over de oude (opgedroogde) verf heen. Is de oude verf nog nat en wil je de kleuren helder houden, dan kun je de plaat tussendoor schoonmaken met een plantenspuit en een oud doekje (dat je op deze manier lang kunt hergebruiken).
  • De roller kun je schoonrollen op een krant, daarna even insprayen met water en verder uitrollen tot hij helemaal schoon is. Op deze manier hoeft je niets door de gootsteen te spoelen.

Notities

Struinkids: Monoprinten is leuk om te doen met kinderen. Doe ze wel oude kleren, een schort en/of handschoenen aan, want het kan een gezellige knoeiboel worden.
Auteur: Struinkunst
Voor: Beginners, Gevorderden, Struinkids
Keuken: Printen / Stempelen, Schilderen
printen met de gelliplate in een schetsboek
De vormen rechts zijn gemaakt door delen af te dekken met een sjabloon van gescheurd papier. De print bestaat uit drie lagen.

Meer ideeën met de gelli plate

De ideeën zijn eindeloos. Om structuren te maken kun je de volgende voorwerpen gebruiken:

  • Planten, bloemen, bladeren, …
  • Schelpen (met een rollende beweging over de plaat halen)
  • Propjes tissuepapier of plastic in de uitgerolde verf deppen (voor een soort wolkeneffect)
  • Patronen in de verf tekenen met stokjes
  • Gestructureerd papier, zoals behang
  • Stempels (hier lees je hoe je die zelf maakt)
  • Met de materialen waar je mee print kun je stempelen door ze, met de nog natte verf, af te drukken op een vel papier.
  • Tip: kijk in de kringloopwinkel met ‘monoprint ogen’ en ontdek talloze structuren in handgesneden houten doosjes, kanten kleedjes en zelfs speelgoed.
  • Wil je liever niet met acrylverf werken? In dit artikel laat ik je zien dat je ook met aquarel en andere waterverven kunt printen.

Je kunt ook op schetsboekpagina’s printen, zoals het voorbeeld hieronder met een vers varenblad.

printen met de gelli plate - Natuurprint met varens

Meer kunstlessen en inspiratie

Deel jouw struinkunst

Heb je iets gemaakt naar aanleiding van dit artikel? Laat in een reactie weten wat je ervan vond en/of deel een foto van het resultaat.

Let’s create!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel deze kunstles




Maximale bestandsgrootte: 1 MB (tip: gebruik de app Knipprogramma om je bestand klein op te slaan als screenshot) Dit kun je uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Reacties

  1. Avatar Arrabella says:

    Hallo ik ben Arrabella uit Alblasserdam, ik ben zelf ook bezig met de gelliplate en ben erg verslaafd bijna kun je wel zeggen met het maken van verschillende prints met de gelli plate,, ik vind het erg leuk te lezen over hoe jij het vind, succes met je werk en vriendelijke groeten van Arrabella.

    1. Lisette Lisette Author says:

      Hoi Arrabella,

      Dankjewel voor je reactie! Leuk dat jij de gelli plate ook zo graag gebruikt. Schroom niet om me eens wat van de resultaten te laten zien. Ik vind het altijd erg leuk om te zien wat anderen maken…

      Groetjes, Lisette

  2. Ik wil graag de techniek onder de knie krijgen nog voor juni, ivm een kunstkraam tijdens een evenement binnenkort. , Geef je ook workshops? Groetjes Susan

    1. Lisette Lisette Author says:

      Hoi Susan, Dankjewel voor je vraag. Leuk dat je ook met de gelli plate wil werken. Ik heb je een mailtje gestuurd. Groetjes, Lisette

  3. Ben een beginneling, hoe bewaar ik mijn gellyplate

    1. Lisette Lisette Author says:

      Hoi Ada, Dankjewel voor je vraag. Een gekochte gelliplate kun je het makkelijkst in de plastic blisterverpakking bewaren. Deze gelliplates zijn gemaakt van een sterk kunststof, dus er kan niet zo veel mee mis gaan. De zelfgemaakte gelliplates van gelatine moet je denk ik wat voorzichter bewaren. Misschien in een curver kratje of glazen bewaardoos? Groetjes, Lisette

  4. Lisette ik vindt je website heel goed en duidelijk.
    Leerzaam voor iedereen duidelijk te volgen

    1. Lisette Lisette Author says:

      Wat leuk om te horen, dankjewel! 🙂

  5. Ik houd van de paarse kleur van Judaspenning in het voorjaar. Nu waren de stengels gedroogd en kon het winnen van zaad gebeuren. De zilveren blaadjes staan in de vaas en zaadjes werden opgestuurd naar een vriendin. Maar, ik kon het niet laten om ook een gelli print te maken van een takje, losse stukjes en zaadjes. Een beetje in een “mistige” kleur die ik er wel bij vind passen.

    1. Struinkunst Struinkunst Author says:

      Een prachtig resultaat Tineke! Goed idee om judaspenning te gebruiken, heel bijzonder deze vorm.

  6. Avatar Achilles Baeten says:

    Ik probeer een fotot op de print te transferen lukt niet.de verf komt samen met paiet foto van de gell plate wat doe ik fout

    1. Lisette Lisette Author says:

      Een bekende uitdaging! Het hangt heel erg af van de papiersoort van het tijdschrift of deze techniek lukt of niet. De beste resultaten bereik je met iets glanzend of glossy papier. Daarnaast helpt het als de afbeelding veel contrast heeft, dus zwart-wit afbeeldingen werken het beste. Zelf heb ik goede resultaten met het gladdere papier uit de Flow en van anderen heb ik begrepen dat het papier uit de Libelle helemaal niet goed werkt. De truc is dus meerdere tijdschriften proberen tot je er een vindt die goed werkt. Zie ook: https://struinkunst.nl/meer-ideeen-met-de-gelli-plate/

      Het klopt trouwens dat de verf meekomt met het papier. Deze techniek werkt op basis van afstoten van verf, waardoor de print in de natte verf blijft staan.

      Hopelijk heb je iets aan deze tip. Ik ben benieuwd naar het resultaat, deel gerust een foto op het prikbord.

      Creatieve groet, Lisette

  7. Heerlijke techniek om met kinderen te doen. In de workshops die ik geef waar ze aan verschillende druktechnieken gaan snuffelen werken we met een plastic soepel cd hoesje. Dat werkt heel gemakkelijk met ze en we bewaren het hoesje voor de expositie (laatste les)

    Al probeer ik het gebruik van plastic te minimaliseren, dit werkt heel fijn.

    Ze hebben een klein vlak om op uit te proberen. Ook hierop hoef je tussen door niet te spoelen. Tenzij je een andere kleur zou willen. Maar voor het gemak werk ik met 1 kleur. En cd of a4 hoesje is herkenbaar, komen ze zo n hoesje ergens anders tegen zullen ze snel de link leggen.

    Leuk om te lezen hoe jij het doet!

    1. Lisette Lisette Author says:

      Wat leuk om te horen hoe jij het doet, Inge. Je kunt inderdaad elk glad oppervlak gebruiken. Aangezien cd hoesjes niet meer worden gemaakt, lijkt me dat juist een mooi recycle project 🙂 Mooi ook dat jullie het hoesje bewaren en gebruiken. Deel, als je dat leuk vindt, gerust een foto van het resultaat (kan in een reactie). Leuk om daarmee anderen te inspireren hier

  8. Avatar Yvonne keijzerv says:

    Hallo
    kunt u mij vertellen waar ik een goede gel plaat kan bestellen

    1. Lisette Lisette Author says:

      Hoi Yvonne, je kunt de gelli plate kopen bij Bol.com* of bij de hobbywinkel, zoals Pipoos en De Kwast.

  9. Avatar Sonja Gutter-Hoosbeek says:

    Ik ga binnenkort starten met experimenteren met een gelly plate, wat is goede verf om te gebruiken?

    1. Lisette Lisette Author says:

      Hoi Sonja, leuk dat je met de gelli plate gaat experimenteren! Alle acrylverf is goed, zelf werk ik graag met Ara – deze verf heeft een goede prijs-kwaliteitsverhouding, is wat matter dan andere merken en zit in handig te doseren flesjes.

Like
Close
Close