Welkom bij Struinkunst

1.1K

Daar stond ik dan. Met ons camperbusje, in mijn eentje op een camping. Drie dagen lang alleen maar wandelen, schrijven, tekenen, lezen, potje koken en vooral veel voelen (lastig) en nadenken (veel te veel). Het was het voorjaar van 2019. Ik was gevloerd. Klassiek overspannen, teveel hooi op mijn werkvork en op creatief vlak schuurde het.

Wat er schuurde? Er kwam geen ‘resultaat’ meer uit mijn handen. Ik had mijn succesvolle handwerkblog en auteurschap aan de wilgen gehangen om te kunnen schilderen. En met succes! Maar toen ineens. Poef. Het was er niet meer. De schilderijen werden niet naar mijn zin en in mijn achterhoofd riep een stemmetje ‘je moet weer iets met dat handwerken!’.

En zo hing mijn werk, mijn blog en ikzelf tussen een handwerkwal en schilderschip.

Ik kon me tot niet veel anders zetten dan wandelen, fotograferen en ‘prutsen’ in mijn schetsboeken. En telkens voelde ik me schuldig. Alsof mijn creatieve ambities stillagen, alsof ik was weggedreven van mijn creatieve zelf.

Ineens besefte ik dit: wandelen, fotograferen en prutsen zijn altijd een onlosmakelijk onderdeel geweest van mijn creatieve proces. Dus in plaats van te focussen op het schilderij (het eindresultaat), omarmde ik juist het rommelige creatieve proces dat vooraf gaat aan een kunstwerk; het struinen, het onderzoeken en het experiment in mijn schetsboek. Ik was niet weggedreven van mijn creatieve zelf. Ik was juist dichter bij gekomen. Want vrij, grenzeloos en met hartenlust creëren, DAT is wat ik wil!

En zo begon ik mijn schetsboeken, schilderingen, gevonden natuurmaterialen, hergebruikt papier, textiel en fotografie volledig met elkaar te integreren, waarmee het zaadje voor Struinkunst werd geplant.

Het gaat om het plezier van het creatieve proces, los van het eindresultaat

Vanuit de behoefte om mijn onderzoekende, vrije manier van werken en mijn liefde voor (struinen in) de natuur te delen begon ik begin 2020 met Struinkunst.

So. Here we are.

Op Struinkunst wil ik jou, lieve lezer, inspireren om ook het eindresultaat los te laten en om de natuur in te gaan, te vertragen – op zoek naar inspiratie. Ik hoop dat ik je anders kan leren kijken en dat ik je kan aansporen om je schetsboek als creatieve uitlaatklep te gebruiken. Je hoeft hier geen Kunst met een grote K te maken, want op Struinkunst gaat het over spelen, ontdekken, experimenteren en vooral: genieten van het creatieve proces.

Waar te beginnen?

Struinkunst volgen

  • Meld je aan voor Struinmail met exclusieve achtergrondverhalen en tips
  • Abonneer je op nieuwe artikelen op Struinkunst
  • Op Instagram geef ik (struin)kijkjes achter de schermen

Deel je struinkunst

  • Heb je iets gemaakt met de ideeën van Struinkunst? Deel een foto van jouw creatie in een reactie bij een van de kunstlessen of artikelen.
  • Deel je #struinkunst op Instagram en tag @struinkunst
  • Laat in een review weten wat je van Struinkunst vindt en/of wat je hebt gemaakt.

Struinkunst aan de muur

Mijn kunst en natuurfotografie raakt mensen die creatief zijn of zich verwonderen over de oneindige schoonheid van de natuur. In mijn kunst vinden ze een aanmoediging om ze te helpen op hun eigen (creatieve) pad. In de shop vind je een kleine, unieke collectie kunst en prints.

Ik wens je veel kijk-, lees-, en struinplezier! Wil je iets kwijt of heb je een vraag? Laat het weten in een reactie.

Creatieve groet, Lisette

Inspirerend? Like, pin of reageer
Mail me als er nieuwe reacties zijn
Mail mij:
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Like
Close
Close