Welkom bij Struinkunst

3 maart 2020

Daar stond ik dan. Met ons camperbusje, in mijn eentje op een camping. Drie dagen lang alleen maar wandelen, schrijven, tekenen, lezen, potje koken en vooral veel voelen (lastig) en nadenken (veel te veel). Het was het voorjaar van 2019. Ik was gevloerd. Klassiek overspannen, teveel hooi op mijn werkvork en op creatief vlak schuurde het.

Wat er schuurde? Er kwam geen ‘resultaat’ meer uit mijn handen. Ik had mijn succesvolle handwerkblog (little Z handmade met >12.000 lezeres per maand) aan de wilgen gehangen om te kunnen schilderen. En met succes! Mijn schilderijen werden opgenomen in de collecties van Kunstuitleen Bollenstreek en de kunstenaarsvereniging Bollenstreek in Beeld. Maar ineens. Poef! Het was er niet meer. De schilderijen werden niet naar mijn zin en in mijn achterhoofd riep een stemmetje ‘je moet weer iets met dat handwerken, want je blog was zo succesvol!’.

En zo hing mijn werk, mijn blog en ikzelf tussen een handwerkwal en schilderschip.

Ik kon me op dat moment tot niet veel anders zetten dan wandelen, fotograferen en ‘prutsen’ in mijn schetsboeken. En telkens voelde ik me schuldig. Alsof mijn creatieve ambities stillagen, alsof ik was weggedreven van mijn creatieve zelf.

Maar tijdens deze retraite besefte ik: wandelen, fotograferen en prutsen zijn altijd een onlosmakelijk onderdeel geweest van mijn creatieve proces. De inspiratie uit de natuur en het experiment. Dat is waar alles altijd begint…

Dus, in plaats van te focussen op het schilderij (het eindresultaat), omarmde ik juist het rommelige creatieve proces dat vooraf gaat aan een kunstwerk; het struinen, het onderzoeken en het experimenteren in mijn schetsboek. Ik zag in dat ik niet was weggedreven van mijn creatieve zelf. Ik was juist dichter bij gekomen. Want vrij, grenzeloos en met hartenlust creëren, DAT is wat ik wil!

En zo begon ik mijn schetsboeken, schilderingen, gevonden natuurmaterialen, hergebruikt papier, textiel en fotografie volledig met elkaar te integreren, waarmee het zaadje voor Struinkunst werd geplant.

Het gaat om het plezier van het creatieve proces, los van het eindresultaat

Vanuit de behoefte om die onderzoekende, vrije manier van werken en mijn liefde voor (struinen in) de natuur te delen begon ik met Struinkunst.

So. Here we are.

Op Struinkunst wil ik jou, lieve lezer, inspireren om ook het eindresultaat los te laten en om de natuur in te gaan. Om te vertragen, op zoek naar inspiratie. Ik hoop dat ik je anders kan leren kijken en dat ik je kan aansporen om je schetsboek als creatieve uitlaatklep te gebruiken. Je hoeft hier geen Kunst met een grote K te maken. Op Struinkunst gaat het over spelen, ontdekken, experimenteren en vooral om genieten van het creatieve proces.

Waar te beginnen?

Struinkunst volgen

  • Meld je aan voor Struinmail met exclusieve achtergrondverhalen en tips
  • Op Instagram geef ik (struin)kijkjes achter de schermen

Deel je struinkunst

  • Heb je iets gemaakt met de ideeën van Struinkunst? Deel een foto van jouw creatie op het prikbord.
  • Deel je #struinkunst op Instagram en tag @struinkunst
  • Laat in een review weten wat je van Struinkunst vindt en/of wat je hebt gemaakt.

Struinkunst aan de muur

Mijn kunst en natuurfotografie raakt mensen die creatief zijn of zich verwonderen over de oneindige schoonheid van de natuur. In mijn kunst vinden ze een aanmoediging om ze te helpen op hun eigen (creatieve) pad. In de shop vind je een kleine, unieke collectie kunst en prints.

Ik wens je veel kijk-, lees-, en struinplezier! Wil je iets kwijt of heb je een vraag? Laat het weten in een reactie.

Creatieve groet, Lisette

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like
Close
Close