5 tips voor meer vitamine N(atuur)

266

Natuur is gezond! Mensen zijn niet gemaakt om hele dagen op hun kont in een betonnen doos te zitten. Niet voor niets is bosbaden de trend van dit moment. Maar hoe zorg je – ondanks een drukke agenda – voor een dagelijks portie vitamine N(atuur)? Het is voor de meeste mensen nou eenmaal niet haalbaar om elke dag een lange bos-, duin- of strandwandeling te maken. Door de jaren heen heb ik allerlei ‘hop-naar-buiten-trucjes’ voor mezelf bedacht. Allemaal dingen die mij net wat vaker naar buiten lokken en, mooi meegenomen, meer laten bewegen.

Tip 1: Met een ommetje

Kies niet telkens de snelste of bekende route, maar maak eens een ommetje door het park of bos naar werk, school of de supermarkt (want boodschappen doe je natuurlijk zoveel mogelijk op de fiets ♥). Klinkt als een open deur, maar toch vinden veel mensen dit lastig of teveel moeite. En dat is zonde; want het kost je nauwelijks meer tijd. Voorbeeldje? Met de auto naar mijn werk koste me 30 minuten per dag. Ging ik op de fiets dan koste me dat 75 minuten per dag inclusief omkleden. Klinkt veel? Bedenk dan dat ik 24 km heb gefietst. Ik was een uur buiten en ik hoef niet meer naar de sportschool. En beter nog; mijn hoofd is leeg als ik thuiskom. Dat scheelt me ’s avonds 60 minuten sporten in een betonnen doos. Voor de oplettende lezer; dat is een kwartier winst.

Kleine illustratie (pagina rechts / pen & aquarel in mijn Stillman & Birn schetsboek) naar aanleiding van ‘The nature pyramid’ die stelt dat je zekere dosis natuur nodig hebt; een daily dose, een grotere weekly dose, maandelijks een big dose van een paar dagen en een paar keer per jaar een lange reset.

Tip 2: Ga struinen

Er gaat voor mij niets boven struinen naar mooie bladeren of veren, inspiratie opdoen en foto’s of schetsjes maken. Dat lokt mij elke keer weer naar buiten. Het leukste is om de natuur in te gaan, maar heb je weinig tijd dan kun je prima struinen in je eigen buurt. Schetsboek of camera mee en gaan. Om jezelf nog meer te motiveren kun je jezelf opdrachten geven, zoals ‘fotografeer een week lang elke dag 1 rond ding’ of ‘maak elke dag een schets van een andere boom’. Zo krijg je meteen een leuk overzicht van je week. Zie Struintips voor nog meer buiten inspiratie.

Tip 3: Verborgen plekken ontdekken

Kijk eens goed op Google maps naar je eigen buurt. Zijn er stukjes natuur, hoe klein ook, waar je nog nooit bent geweest? Denk aan een groenstrook langs een rivier of een klein parkje in een wijk. Ga er eens naartoe en laat je verrassen. Zelf ontdekte ik afgelopen maand onze heemtuin. Door corona wandelde ik vaker in mijn eigen buurt en zo herontdekte ik deze kleine, maar fijne oase van rust op loopafstand.

Tip 4: Natuur op het werk

Zelfs op je werk kun je tijd maken voor kleine porties natuur. Allereerst door je werkplek wat op te beuren met mooie planten, hoe groter hoe beter. Maar ook door creatief te zijn tijdens je werk. Moet je iemand bellen of wil je wat bespreken met een collega? Loop even naar buiten, het liefst naar een park in de buurt. Kost je nauwelijks meer tijd en het is ook nog anti-rsi. En neem je lunch eens mee naar buiten. Een gevleugelde uitspraak op het werk was ‘Broodje lopen?’. Dan namen we onze lunch mee en al wandelend (en kletsend) aten we die op.

Tip 5: Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleren

Ik roep dit best vaak. Deze uitspraak schijnt zijn oorsprong te hebben in (logisch!) Groot Brittannië. Het weer vind ik in geval geen excuus om niet even naar buiten te gaan. Trek een goede (waterdichte) jas aan en zorg voor fijne schoenen en een waterdichte tas. Heus, als je eenmaal buiten bent, valt het heel erg mee. Zo sprong ik ’s ochtends eens op mijn fiets naar de duinen zonder op het weer te letten. Pas onderweg merkte ik dat het wel heel vies miezerde. Maar ach, ik had een fijne waterdichte jas aan en was toch al onderweg, dus gewoon gaan. Ik maakte die ochtend deze foto’s.

Sometimes the gloomy days are the best

Kom jij aan genoeg vitamine N(atuur)?

Laat het weten in een reactie of tag @struinkunst op Instagram met de hashtag #struinkunst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Struinkunst © Copyright 2020. All rights reserved.
Close