Als je net begint met tekenen, schilderen of art journalen is het vinden van je eigen stijl misschien wel het moeilijkste wat er is. Natuurlijk laat je je inspireren door anderen, maar je wilt natuurlijk niet zomaar iets namaken. Dus hoe vind je jouw eigen stijl?
Het belangrijkste: onderzoek jouw rode draad
“Het is de kunst om het niet na te maken, maar om erop voort te bouwen”. Zo verwoordde collega kunstenaar Leontine van der Klugt het heel mooi toen we het over dit onderwerp hadden. En dat is precies hoe het zit; iets nadoen of namaken geeft geen voldoening. Het is de kunst om jouw eigen stem en stijl te vinden. Logisch dat je eerst geïnspireerd wordt door iets of iemand. Wat je er daarna mee doet – daar gaat het om. Dus: wat is jouw eigen unieke interpretatie of toevoeging?
Zo vind je je eigen stijl
In het kort komt het hierop neer: kijk niet teveel naar anderen, werk vanuit je eigen waarneming, onderzoek welke kleuren, vormen, texturen en onderwerpen jou aanspreken en experimenteer, groei en bouw voort op je eigen ontdekkingen.
Zo doe je dat:
Ideeën struinen
- Verzamel materialen op plekken waar jij graag komt; struin op het strand, op straat, in het bos of in de kringloopwinkel.
- Bewaar papiertjes, wikkels van verpakkingen, stukjes lint, metaal, knoopjes, enz.
- Maak een rariteitenkabinet van al je vondsten, bijvoorbeeld in een letterbak.
- Knip inspirerende foto’s uit tijdschriften en maak moodboards in je schetsboeken.
- Bewaar liever geen foto’s van kunstwerken, maar maak er een schets of aantekening van. Hier leg ik uit waarom dat beter is.
- Maak lijstjes van de boeken die je graag leest of de films die je kijkt.
- Schets naar je eigen waarneming; teken dingen uit je omgeving: in je huis, je tuin, je eigen wijk, stad of de natuur in jouw buurt.
- Verzamel foto’s van dingen die je opvallen of die je na wilt tekenen.
- Bezoek musea of ga de natuur in en teken dingen na of maak aantekeningen. Zelf ga ik graag naar het Volkenkundig museum, omdat ik me graag laat inspireren door de kunst en de verhalen van verschillende (oude) volkeren.
- Maak collecties van vormen. Vind je bloemen of Aboriginal kunst mooi? Verzamel zoveel mogelijk voorbeelden – het liefst zelf (na)getekend in je schetsboek.
- Verzamel quotes, verhalen en sprookjes die je mooi vindt in je schetsboek. Schrijf zinnen op (vergeet de bronvermelding niet) of noteer de titel en blz. van het boek.
De rode draad
Door een of alle van bovenstaande dingen te doen, leg je verzamelingen aan. Nu komt het belangrijkste: onderzoek jouw rode draad. Bekijk alles eens goed; zijn er vormen, kleuren, figuren, dieren, planten of thema’s die telkens opduiken? Wat vind je mooi? Ook interessant om te onderzoeken: wat vind je niet mooi?
Verder ontwikkelen
- Gebruik de dingen die in jouw verzamelingen terugkeren als uitgangspunt en inspiratiebron. Maak er nog meer schetsen van en voeg ze bewust toe in je kunstwerkjes of art journal.
- Ontwikkel je eigen vormentaal door tekeningen, patronen en figuren te verzamelen en die in allerlei composities te verwerken (zie bijvoorbeeld de foto hieronder).
- Speel! Heb plezier.
- Durf fouten te maken, knoei en misluk. Want uit happy accidents, oftewel kunstkneusjes, ontstaan soms nieuwe dingen die je nooit zelf had kunnen bedenken.
- Bouw voort op je eigen ideeën en eventueel die van anderen. Uit het één volgt het ander.
- Kijk zo min mogelijk (of zo objectief mogelijk) naar anderen. Focus op jezelf, op je eigen waarneming, op jouw eigen stijl. Dat voorkomt ook dat je jezelf gaat vergelijken.
- En zet door. Kunst ontstaat niet vanuit het niets. Achter een ogenschijnlijk eenvoudige tekening of kunstwerk zit jarenlange ervaring en ook veel lelijke dingen maken – geloof me 😉
Met deze tips vind je jouw eigen stijl. Dat gebeurt niet in een dag en het stopt nooit, want je stijl zal zich blijven ontwikkelen. En dat vind ik nou juist het meest fascinerende van het creatieve proces!
Deel jouw ontwikkel je eigen stijl tip
Ben je aan de slag gegaan met deze tips? Wil je jouw ontdekkingen delen? Of heb je zelf een tip? Deel het in een reactie hieronder.