Vind je eigen stijl

67

Als je net begint met tekenen, schilderen of art journalen is het vinden van je eigen stijl misschien wel het moeilijkste wat er is. Natuurlijk laat je je inspireren door anderen, maar je wilt natuurlijk niet zomaar iets namaken. Dus hoe vind je jouw eigen stijl?

Het belangrijkste: onderzoek jouw rode draad

“Het is de kunst om het niet na te maken, maar om erop voort te bouwen”. Zo verwoordde mijn vriendin en collega kunstenaar Leontine van der Klugt het heel mooi toen we het over dit onderwerp hadden. En dat is precies hoe het zit; iets nadoen of namaken geeft geen voldoening. Het is de kunst om jouw eigen stem en stijl te vinden. Logisch dat je eerst geïnspireerd wordt door iets of iemand. Waar het daarna om gaat is wat je ermee doet. Wat is jouw eigen unieke interpretatie of toevoeging?

Tips om je eigen stijl te vinden

In het kort komt het hierop neer: kijk niet teveel naar anderen, werk vanuit je eigen waarneming, onderzoek welke kleuren, vormen, texturen en onderwerpen jou aanspreken en experimenteer, groei en bouw voort op je eigen ontdekkingen. Zo doe je dat:

Ideeën struinen

 • Verzamel materialen; struin op het strand, op straat, in het bos of in de kringloopwinkel.
 • Bewaar papiertjes, wikkels van verpakkingen, stukjes lint, metaal, knoopjes, enz.
 • Maak een rariteitenkabinet van al je vondsten, bijvoorbeeld in een letterbak.
 • Knip inspirerende foto’s uit tijdschriften en maak moodboards in je schetsboeken.
 • Bewaar liever geen foto’s van kunstwerken, maar maak er een schets of aantekening van. In Een schetsboek in plaats van Pinterest leg ik uit waarom.
 • Maak lijstjes van de boeken die je graag leest of de films die je kijkt.
 • Schets naar je eigen waarneming; teken dingen uit je omgeving: in je huis, je tuin, je eigen wijk, stad of de natuur in jouw buurt.
 • Bezoek musea of ga de natuur in en teken dingen na of maak aantekeningen. Zelf ben ik dol op het Volkenkundig museum, omdat ik me graag laat inspireren door ‘tribal’ kunst van (oude) volkeren.
 • Maak collecties van vormen. Vind je bloemen of Aboriginal kunst mooi? Verzamel zoveel mogelijk voorbeelden – het liefst zelf (na)getekend in je schetsboek.
 • Verzamel quotes, verhalen en sprookjes die je mooi vindt in je schetsboek. Schrijf zinnen op (vergeet de bronvermelding niet) of noteer de titel en blz. van het boek.
Ik bewaar struinsels graag in een letterbak

De rode draad

Door bovenstaande dingen te doen leg je verzamelingen aan. Nu komt het belangrijkste: onderzoek jouw rode draad. Bekijk alles eens goed; zijn er bepaalde vormen, kleuren, figuren, dieren, planten of thema’s die telkens opduiken? Wat vind je mooi? En interessant om te onderzoeken: wat vind je niet mooi?

Een paar van mijn schetsboeken vol tekstjes, knipsels en tekeningen

Verder ontwikkelen

 • Gebruik de dingen die in jouw verzamelingen terugkeren als uitgangspunt en inspiratiebron. Maak er nog meer schetsen van en voeg ze bewust toe in je kunstwerkjes of art journal.
 • Ontwikkel je eigen vormentaal door tekeningen, patronen en figuren te verzamelen en die in allerlei composities te verwerken (zie bijvoorbeeld de foto hieronder).
 • Speel! Heb plezier.
 • Durf fouten te maken en knoei. Want uit happy accidents ontstaan de mooiste dingen.
 • Bouw voort op je eigen ideeën en eventueel die van anderen. Uit het één volgt het ander.
 • Kijk zo min mogelijk (of zo objectief mogelijk) naar anderen. Focus op jezelf, op je eigen waarneming, op jouw eigen stem. Dat voorkomt ook dat je jezelf gaat vergelijken.
 • En zet door. Kunst ontstaat niet vanuit het niets. Achter een ogenschijnlijk eenvoudige tekening of kunstwerk zit jarenlange ervaring en ook heel veel lelijke dingen maken – geloof me 😉
Ik maak vaak thumbnail (mini) schetsen om bepaalde vormen door te ontwikkelen tot composities

Jouw stem

Ik ben heel benieuwd; zijn dit open deuren voor jou? Heb jij jouw eigen stijl al helemaal gevonden? Of kriebelt het om ook op ontdekkingsreis te gaan? Laat het gerust weten in een reactie onder dit artikel of deel jouw ontdekkingen op Instagram met de hashtag #struinkunst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Like
Close
Struinkunst © Copyright 2020. All rights reserved.
Close