7 tips voor meer verwondering

Marleen van Om de tuin leiden vroeg “Ik vergroen! Wat is jouw superkracht?”. Ik antwoordde: “Ik verwonder!”. Dit korte antwoord typte ik in een luttele seconde. Zo simpel. Het liet me alleen niet meer zo snel los...

16 september 2021

verwondering is een soort superpower, want is verwondering niet de basis voor vergroenen? Voor verdraagzaamheid? Voor tevredenheid? Misschien zelfs voor geluk? Want zodra we ons verwonderen, ontstaat er liefde voor het verwonderde. Dan is er geen plek meer voor twist, onbegrip, verwaarlozing, afgunst of haat. En het mooiste is… iedereen kan het!

All you have to do is notice

Burgs – MT. Wolf (luistertip!)
grassen in het avondlicht

Natuur en verwondering

Volgens de Van Dale betekent verwondering ‘verbazing; geestesgesteldheid bij het gewaarworden van iets onverwachts’. Dat woordje ‘geestesgesteldheid’ is interessant, want blijkbaar doet verwondering echt iets in ons brein. Het beïnvloed hoe we ons voelen.

Verwondering is het makkelijkst te vinden in de natuur; de eindeloze schoonheid, de sublieme wisselwerking tussen organismen, het fascinerende ontstaan van soorten… Hoe meer je wandelt en je hierin verdiept, hoe meer je je zal verwonderen over de natuur.

commonplace dagboek

Mijn verwondertips

Ik heb geen wijsheid in pacht. Verre van zelfs. Ik ben de eerste om toe te geven dat ik, vaker dan me lief is, op de automatische piloot leef. En toch lukt het me, met onderstaande tips, steeds beter om kleine momentjes van verwondering te ervaren. Ook op de ‘saaie’ dagen vol werk en to do’s.

1. Gun jezelf kleine verwondermomentjes
Gun jezelf dagelijks kleine momentjes om even te genieten en te verwonderen. Een paar bladzijden lezen, luisteren naar muziek, kijken naar je tuin, een tekening maken, een korte wandeling in de natuur. Dit kan ook tussen taken en afspraken door.

observatiepost natuurtekening van een blad
Door iets kleins te tekenen, zoals dit blad van de citroengeranium, ontdek je nieuwe details

2. Vertraag
Die kleine verwondermomentjes lukken beter als je niet constant in de hoogste versnelling leeft. Tegelijk zorgen die verwondermomentjes voor meer rust. Het is een wisselwerking; hoe meer je vertraagt, hoe meer verwondering je ervaart, hoe meer je vertraagt…

Vertragen kan op veel manieren: natuurlijk meditatie en mindfulness, maar ook: een ding tegelijk doen, tussen taken door momenten van rust plannen en in de ochtend intenties zetten. De volgende methodes, of onderdelen daaruit, vind ik zelf waardevol: One day methode (te koop / preview bij Libris* of Bol.com*) en the Morning Pages. Let op: de One day methode is erg uitgebreid dus gebruik, als dat beter bij je past, alleen de onderdelen die je het meest helpen.

Vertraag ook tijdens het wandelen of het reizen. Hoe vaak rennen we maar door van A naar B. Gun jezelf een langzamer struintempo, vooral als je wandelt in de natuur. Kijk naar het moois om je heen, luister naar de vogels, voel de wind op je gezicht. Stop, kijk ook eens achterom of ga eens een poosje op een plek zitten, en geniet… verwonder…

Landschap in mijn art journal rural sketching
Deze tekening maakte ik tijdens een wandeling door de duinen. Door even te stoppen en te tekenen ging ik helemaal op in het landschap en de geluiden om mij heen.

3. Verwonderdagboek
Verwondering ligt dichtbij dankbaarheid. Dus als een dankbaarheidsdagboek werkt, moet een verwonderingsdagboek toch ook werken? Teken, schilder, fotografeer, schrijf of plak de dingen die je verwonderen. Mirja doet dat heel mooi in haar natuurdagboeken. Zij is een meester in zich verwonderen over het hele kleine in de natuur. Zelf leg ik mijn verwondering vast in mijn foto’s (waarmee ik het wonderlijke nog wonderlijker maak) en in mijn commonplace journal.

4. Muziek
Muziek, en vooral muziek onderweg, geeft een soundtrack aan je leven. Ik kan er intens van genieten om door een stad te lopen met in mijn oortjes muziek die me in die staat van verwondering brengt. Ik heb dan meer oog voor de mooie dingen en meer begrip voor de minder mooie dingen (zoals mensen die gehaast tegen me opbotsen). 

Mijn verwonderlust playlist
In deze Spotify afspeellijst vind je mijn verwonderlust muziek – muziek die mij gemakkelijk ‘optilt’ naar dat gevoel van verwondering.

5. Kijken met nieuwe ogen
Verwondering gaat over ‘met nieuwe ogen’ kijken. Dat gaat natuurlijk gemakkelijk bij nieuwe ervaringen en verre vakanties, maar je kunt ook met nieuwe ogen kijken naar de dagelijkse dingen. Bijvoorbeeld door iets na te tekenen ontdek je nieuwe details. Naar je werk reizen is ook een mooi voorbeeld. Al denk je elk weiland en gebouw op de route te kennen; de wolken zijn altijd anders, soms staan er koeien, je ziet vogels en als je met de trein reist zitten er elke keer andere (wonderlijke) passagiers in de coupe. 

6. Zoek jouw verwondertribe
Verwondering werkt aanstekelijk. Als je met iemand wandelt die je wijst op details ga je zelf ook anders kijken. Dan ontstaat er een wisselwerking van opmerkzaamheid. Op Instagram volg ik een aantal inspirerende verwonderaars. Ik noem er enkele (en ik vergeet er vast een heleboel): Aarddwaler, Mijnoogiseenekster, Charlotte Neuhaus, Connectingwithnature, Mooisvanmie en Zelfsprekend.

Journal van Aarddwaler

7. Leg je mobiel weg
Geniet van al die online inspiratie, maar vergeet niet dat echte verwondering niet online ligt. Daarom probeer ik zoveel mogelijk schermvrije tijd in te lassen. Wandelen in de natuur, genieten van mijn tuin, tekenen, schilderen of gewoon knus op de bank met een goed boek. Want verwondering gaat tenslotte gewoon om het genieten van de kleine momenten. Hier, nu! 

Dus laten we nooit vergeten te verwonderen. Verwonderen kan elke dag, elk uur, elk moment. Het is zo simpel als even stoppen waar je mee bezig bent.

Hoor, voel, zie… en verwonder!

Heb jij ook een verwonder-tip? Deel het in een reactie hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

  1. fijne nieuwsbrief, geeft inspiratie! Dank!

    1. Lisette Lisette Author says:

      Wat leuk om te horen Marianne, dankjewel!

  2. Dank je wel! Hartverwarmend om me in je lijstje te zien staan!

    1. Lisette Lisette Author says:

      Graag gedaan en helemaal gemeend!! 🙂

Like
Close
Close