7 tips voor meer verwondering

1.8K
Struintip
Ga mee naar buiten, op zoek naar de leukste struinplekken en al het moois in de natuur. In deze serie vind je wandelingen, natuurinspiratie en natuurfotografie tips.

Marleen van Om de tuin leiden vroeg “Ik vergroen! Wat is jouw superkracht?”. Ik antwoordde: “Ik verwonder!”. Dit korte antwoord typte ik in een luttele seconde. Zo simpel. Het liet me alleen niet zo snel meer los.

Want ja; verwondering is echt een superpower. Is verwondering niet de basis voor vergroenen? En voor verdraagzaamheid? Want zodra we ons verwonderen, ontstaat er liefde voor het verwonderde. Dan is er geen plek meer voor twist, onbegrip, verwaarlozing, afgunst of haat. En het mooiste is… iedereen kan het!

All you have to do is notice

Burgs – MT. Wolf (luistertip!)

Dus laten we nooit vergeten te verwonderen. Verwonderen kan elke dag, elk uur, elk moment. Het is zo simpel als even stoppen waar je mee bezig bent. Hoor, voel, zie… en verwonder!

Mijn verwondertips

Ik heb geen wijsheid in pacht. Verre van zelfs. Ik ben de eerste om toe te geven dat ik, vaker dan me lief is, op de automatische piloot leef. En toch lukt het me steeds beter om kleine momentjes van verwondering te ervaren. Ook op de ‘saaie’ dagen vol werk en to do’s.

1. Kleine verwondermomentjes
Gun jezelf dagelijks kleine momentjes om even te genieten en te verwonderen. Een paar bladzijden lezen, luisteren naar muziek, kijken naar je tuin, een kleine tekening, een korte wandeling. Dit kan ook tussen taken en afspraken door.

2. Vertraag
Die kleine verwondermomentjes lukken beter als je niet constant in de hoogste versnelling leeft. Tegelijk zorgen die momentjes voor meer rust. Ik merk dat hoe meer ik vertraag, hoe meer verwondering ik ervaar, waardoor ik nog meer vertraag.

Vertragen kan op veel manieren: natuurlijk meditatie en mindfulness, maar ook: een ding tegelijk doen, tussen taken door momenten van rust plannen en in de ochtend intenties zetten. De volgende methodes, of onderdelen daaruit, vind ik zelf erg waardevol: One day methode (te koop / preview bij Libris* of Bol.com*) en the Morning Pages.

abstracte schets schetsboek natuur
Een tekening van 15 minuten, gemaakt in de tuin

3. Verwonderdagboek
Verwondering ligt wat mij betreft dichtbij dankbaarheid. Dus als een dankbaarheidsdagboek werkt, moet een verwonderingsdagboek toch ook werken? Teken, schilder of fotografeer de dingen die je verwonderen. Mirja doet dat heel mooi in haar natuurdagboeken. Zij is een meester in zich verwonderen over het hele kleine. Ik doe dat graag via mijn foto’s, waarmee ik het wonderlijke nog wonderlijker maak.

4. Muziek
Muziek, en vooral muziek onderweg, geeft een soundtrack aan je leven. Ik kan er intens van genieten om door een stad te lopen met in mijn oortjes muziek die me in die staat van verwondering brengt. Ik heb dan meer oog voor de mooie dingen en meer begrip voor de minder mooie dingen (zoals mensen die gehaast tegen me opbotsen). 

Mijn verwonderlust playlist: In deze Spotify afspeellijst vind je mijn verwonderlust muziek – muziek die mij gemakkelijk ‘optilt’ naar dat gevoel van verwondering.

Deze tekening maakte ik tijdens een wandeling door de duinen. Door even te stoppen en te tekenen ging ik helemaal op in het landschap en de geluiden om mij heen.

5. Kijken met nieuwe ogen
Verwondering gaat over ‘met nieuwe ogen’ kijken. Dat gaat natuurlijk gemakkelijk bij nieuwe ervaringen, maar je kunt ook met nieuwe ogen kijken naar de dagelijkse dingen. Bijvoorbeeld door iets na te tekenen ontdek je nieuwe details. Naar je werk reizen is ook een mooi voorbeeld. Al denk je elk weiland en gebouw op de route te kennen; de wolken zijn altijd anders, soms staan er koeien, je ziet vogels en als je met de trein reist zitten er elke keer andere (wonderlijke) passagiers in de coupe. 

6. Zoek jouw verwondertribe
Verwondering werkt aanstekelijk. Als je met iemand wandelt die je wijst op details ga je zelf ook anders kijken. Dan ontstaat er een wisselwerking van opmerkzaamheid. Op Instagram volg ik een aantal inspirerende verwonderaars. Ik noem er enkele (en ik vergeet er vast een heleboel): Observatiepost, Mijnoogiseenekster, Charlotte Neuhaus, Connectingwithnature, Mooisvanmie en Zelfsprekend.

7. Leg je mobiel weg
Geniet van al die online inspiratie, maar vergeet niet dat echte verwondering niet online ligt. Daarom probeer ik zoveel mogelijk schermvrije tijd in te lassen. Wandelen, genieten van mijn tuin, tekenen, schilderen of gewoon knus op de bank met een goed boek. Want verwondering gaat tenslotte gewoon om het genieten van de kleine momenten. Hier, nu! 

Heb jij ook een verwonder-tip? Deel het in een reactie hieronder.

Abonneer
Mail mij:
guest

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
marianne
marianne
1 jaar geleden

fijne nieuwsbrief, geeft inspiratie! Dank!

moois van mie
1 jaar geleden

Dank je wel! Hartverwarmend om me in je lijstje te zien staan!

Like
Close
Close
4
0
Schrijf een reactiex