Je tekent en schildert er lekker op los, maar er mislukt ook weleens wat. Ik noem mijn ‘mislukkingen’ liefkozend kunstkneusjes en bewaar ze. Wat doe jij met die kunstkneusjes? Liggen ze ergens op een stapel stof te happen? Of gooi je ze weg? Niet doen! Je kunt er namelijk leuke wenskaarten van maken.
Gebruik je kunstkneusjes als kladjes
Kunstkneusjes zijn ideaal om te gebruiken als kladpapier. Leg ze naast je neer als je gaat tekenen of schilderen. Veeg er je penselen aan af, test er gemengde kleuren op, gebruik het als schetspapier of veeg je handen eraan schoon. Zo tover je ze als vanzelf om tot abstracte kunstwerkjes. Je hoeft er niets voor te doen! Bij mij gaan er op deze manier vele lagen verf en krijt op de kladjes tot ik ze omtover tot wenskaarten.
Let op: zo gebruik je acrylverf op een verantwoorde manier
Kaarten maken
Nodig
- Stanleymes
- Snijliniaal
Materialen
- Stevig kaartkarton
- Tekenpapier
- Mislukte tekenen of schilderingen (aka kunstkneusjes)
- Lijm (liefst boekbinderslijm)
Instructies
- Vouw een wenskaart van kant en klaar kaartkarton of kaartenpapier* of maak het zelf van stevig (aquarel)papier. Ik koos het formaat 10×15 cm (de standaard ansichtkaart/envelop maat). Voor een dubbelgevouwen kaart reken je de breedte keer twee; dus 20×15 cm voor een kaart van 10×15 cm.
- Maak van tekenpapier een mal die 1 a 2 cm kleiner is dan de maat van de kaart, zodat je rondom zo’n leuk randje overhoudt.
- Gebruik de mal als zoeker om de mooiste stukjes van jouw kunstkneusjes te vinden. Teken af met potlood en snij op maat.
- Plak het kunstkneusje met boekbinderslijm* op de voorzijde van de kaart en laat het drogen onder een zwaar boek. Boekbinderslijm vind ik de beste lijm voor papier, omdat het sterk en zuurvrij is en het papier er niet van gaat bobbelen.
Drie manieren om je kunstkneusjes mooier te maken
Wat als je je kunstneusjes echt heel lelijk vindt? Heb ik ook heel vaak! Hier een paar mogelijke oplossingen:
Probleem 1: Het zijn allemaal losse tekeningetjes zonder samenhang
Kies een tot drie kleuren acrylverf, gouache, aquarel of pastelkrijt en schilder/teken over de losse tekeningetjes. Laat hier en daar delen van de tekeningen doorschemeren. Ben je onzeker over je eigen abstracte schilderkunsten? Dan kun je er ook overheen printen met acrylverf en een gelli plate.
Probleem 2: Mijn kladje is echt heel hysterisch met wel 20 kleuren, het lijkt nergens op
Zoek eerst de delen die je wel mooi vindt. Die wil je houden! Teken of schilder met een neutrale tint vormen over de lelijke stukken. Gebruik hiervoor een dekkend materiaal, zoals acrylverf, gouache, pastelkrijt of oliepastel. Zelf gebruik ik graag vergrijsde pastelkleuren.
Probleem 3: Op zich is het niet heel lelijk, maar ik weet niet wat ik met deze tekening moet
Gebruik de mal om de beste compositie te vinden en gebruik dat in je kaart.
Probleem 4: Het is nog steeds lelijk
Knip alle mooie delen uit en puzzel ze in elkaar tot een collage. De linker kaart helemaal bovenaan had nog een paar lelijke stukjes. Ik bedekte deze met twee knipsels uit het reststukje papier en dekte een deel af met een snipper papier uit een oud boek.
Deel jouw kunstkneus-wenskaarten
Hopelijk kijk je nu met andere ogen naar jouw kunstkneusjes en gooi je ze niet meer zomaar weg. Ik vind het erg leuk om jouw resultaten te zien. Deel een foto op het prikbord of via Instagram o.v.v. #kunstkneusje.
Alles mag gebruikt worden……
En zo is het! 🙂
Super leuk idee!!
Leuk om te horen, dankjewel! Ik ben benieuwd naar het resultaat 🙂