9 x meer tijd voor creativiteit

27 december 2021

Heb jij het ook weleens zo druk dat tijd maken voor creativiteit erbij inschiet? Voor mij was 2021 zo’n jaar. Ik had meerdere mooie freelance opdrachten. Heel leuk, maar ook een voortdurende balans act tussen werk en creativiteit. Gelukkig heb ik vaker met dit bijltje gehakt, dus ik weet inmiddels aardig goed hoe ik mijn creativitijd kan bewaken. Omdat jij vast ook weleens zo’n periode hebt, waarin creativiteit (en misschien überhaupt tijd voor jezelf) erbij inschiet, deel ik mijn tips en bevindingen met je:

Dit zijn de lessen die ik leerde


1: Plan tijd voor jezelf in, maar plan niet wat je gaat doen
Ik plan minimaal één moment per week voor mezelf. Voorheen zette ik dan in mijn agenda wat ik (voor creatiefs) ging doen. Inmiddels weet ik dat dit niet werkt. Sterker nog, het levert juist extra ‘stress’ op als er dan niks uit mijn handen komt. Creativiteit mag niet het volgende ding op de to do lijst worden, dus tegenwoordig hou ik het open. Gewoon een middag of dag voor mezelf en dan zie ik wel waar ik zin in heb.

2: Houd het klein
Houd het klein – letterlijk en figuurlijk. Werk op een kleiner – minder intimiderend – formaat, zoals het postkaart formaat in de foto. Of maak elke dag een kleine tekening in plaats van een schilderij waar je weken over doet (tenzij je het fijn vindt om hier beetje voor beetje aan verder te werken natuurlijk). Laat ook verwachtingen en doelen los, probeer vooral te genieten van het proces en focus niet teveel op het eindresultaat.

Het abstracte landschapje in de foto was geïnspireerd op deze foto van Katja van Daily Greenspiration. Ik scrolde er voorbij en kreeg meteen zin om te tekenen. Het is gemaakt op A6 formaat in een hele losse stijl. Het kostte me niet veel tijd om te maken, maar gaf me minstens zoveel plezier – gewoon aan de eettafel met wat aquarel, inkt en een stukje gevonden papier.

3: Geen voornemens en to do’s, maar plannen en intenties
Je kunt je van alles voornemen, maar we weten allemaal hoe de goede voornemens van januari aflopen 😉 Ik ben ervan overtuigd dat je op elk moment iets kunt veranderen. Daar is geen speciale datum voor nodig en het hoeft ook niet ‘groots en meeslepend’ te zijn. Ik noem het liever plannen of intenties maken. “Ik ben van plan om…” Dan klinkt het minder als falen als het niet lukt. Een leuke manier van plannen maken vind ik het maken van een mood-of actionboard in je schetsboek.

4: Wat ga je niet doen?
Teveel hooi op je vork nemen ligt altijd op de loer. Met creativiteit kan dat ook makkelijk gebeuren. Je legt de lat te hoog, je wil teveel. Ik maak dus ook plannen voor wat ik even niet ga doen. Bijvoorbeeld even geen grote schilderijen of series maken.

5: Maak je hoofd leeg met een braindump
Een lange to do lijst is echt funest voor mijn creativiteit. In zo’n geval maak ik een braindump. Ik schrijf op een kladje wat ik allemaal nog ‘moet’ doen. Bij alles bedenk ik: ‘moet ik dit nu doen?‘. Deze zin komt uit een boek over time management en is me altijd bijgebleven. Je kunt de zin namelijk op vier manieren stellen door de klemtoon te veranderen. Let maar op: je gaat heel anders kijken naar de dingen die je ‘moet’ doen:

 • MOET ik dit nu doen?
 • Moet IK dit nu doen?
 • Moet ik DIT nu doen?
 • Moet ik dit NU doen?

En? Hoe lang is het lijstje nu? Moet je echt alles van dit lijstje doen? En moet het Nu? Na zo’n braindump doe ik alleen de dingen die ik echt op dat moment moet doen. De rest plan ik in mijn agenda.

6: Maak een plekje voor jezelf
Maak ergens in huis een plek voor jezelf. Het voordeel is dat je je letterlijk kunt terugtrekken uit de waan van de dag. Richt een kamer in tot atelier, maak een fijne werkplek van een bureau en als je niet zoveel ruimte hebt kun je ook een miniwerkplek inrichten aan de eettafel. En een schetsboek en etui kan natuurlijk overal! Hier zie je mijn atelier en geef ik je wat tips voor je eigen plek.

7: Begin met een ritueel
Een creatief moment voor mezelf start ik graag met een klein ‘ritueel’. Soms doe ik eerst yoga of ik maak een wandeling. Ik zet een thermoskan thee, ruim mijn werktafel op, zet een fijn muziekje aan en dan ga ik beginnen. Een ritueel helpt om de overgang te markeren van werk/drukte/gezin naar tijd voor jezelf. Oja, en je telefoon wegleggen – heel belangrijk 😉8: In een creatieve flow komen
Het komt weleens voor dat ik er helemaal klaar voor zit, hoofd leeg en dan… niks. Het wil gewoon niet. Er is niet één bepaalde truc om in een creatieve flow te komen. Wat bijvoorbeeld kan helpen is:

 • Creatieve boeken doorbladeren, zoals deze of deze.
 • Een korte teken-of schilderopdracht doen. Uiteindelijk draait het altijd om beginnen. Zet gewoon een pen, potlood of penseel op papier en doodle wat – vaak gaat het dan vanzelf stromen. Een opdracht als 50 bloemen tekenen of tekenen op het ritme van de zee (of op muziek) is een mooie boost voor je creativiteit.
 • Even iets heel anders gaan doen. Vooral lummelen en zomaar voor je uit mijmeren is heel goed voor je creativiteit.
 • Opruimen! Wonderlijk maar waar; je huis of bureau opruimen, ruimt ook je hoofd op. Daarom is het opruimen van mijn werkplek een vast onderdeel van mijn ritueel. Ik heb zelfs een keer al mijn kleurpotloden op kleur gesorteerd. Super nerdy, maar het werkte wel 😉
 • Schrijven is voor mij ook een goed hulpmiddel bij een creatieve blokkade. Ik schrijf dan twee tot drie pagina’s vol met wat er maar in mijn hoofd opkomt. Eigenlijk werkt dit ook als een braindump; je schrijft alle gedachten en gedoetjes van je af. Je kunt ook gericht schrijven, bijvoorbeeld over wat je wil qua creativiteit. Deze methode komt uit het boek The artist way en heet ‘the morning pages’. Hier lees je mijn review van dit boek.

9: Met de stroom mee
Helaas gebeurt het ook wel dat ‘het’ er niet is op het moment dat ik een hele dag voor mezelf heb. Daar kan ik heel gefrustreerd over zitten zijn of ik kan met de stroom meegaan. Dan maar wandelen, een boek lezen, met iemand afspreken of zomaar lanterfanten. En dan zul je zien; de avond erna grijp ik in een verloren half uurtje, tussen alle bedrijven door, ineens naar een schetsboek. Tja… Creativiteit laat zich soms lastig sturen.

Deel jouw meer tijd voor creativiteit tip

Hoe maak jij meer tijd voor creativiteit? Deel je tip, of misschien wel je vraag, hieronder in een reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte: 1 MB. Dit kun je uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Reacties

 1. Bij mij helpt het dat ik mijn tekengerief altijd gebruiksklaar op mijn tafel heb laten liggen. Vroeger wilde ik dat mijn tafel altijd leeg was, maar sinds ik dit doe neem ik geregeld een paar minuten tijd om wat te tekenen. Als ik aan het koken ben bijvoorbeeld en even moet wachten. Als dat er niet ligt, doe je dat niet omdat je tijd alweer op is vooraleer je alles hebt gepakt en klaargelegd.

  1. Lisette Lisette Author says:

   Dat is een hele goede tip! Hoe makkelijker je bij je materialen kunt, hoe sneller je even tussendoor wat doet. Daarom ben ik ook zo dol op schetsboeken en etuis, want dat is eigenlijk een soort portable atelier. Ik vind het helemaal slim om tijdens het koken even te tekenen, leuk! 🙂

   Creatieve groet, Lisette

Like
Close
Close