Thumbnail schetsjes maken

Rating: 0.00
(0)
29 mei 2020

Thumbnail (of miniatuur) schetsjes maken is een eenvoudige creatieve oefening om ideeën en composities uit te proberen. Elk kadertje is weer een nieuw, leeg vlak – een nieuw kans om iets te maken. Omdat de vlakjes zo klein zijn, zijn ze minder intimiderend. Het welbekend ‘enge witte vlak’ dat je aanstaart is ineens niet zo groot meer. En ‘mislukt’ er eentje, dan is er altijd weer een nieuw vlakje.

De natuur als inspiratiebron

Deze schetsjes maakte ik midden in de duinen tijdens een wandeling. Ik ben op een duintop geklommen en heb daar heerlijk zitten tekenen. Ik tekende niet na, maar verwerkte alle indrukken van de wandeling – zoals structuren van boomschors – in mijn schetsjes. Ik verwerkte ook wat ik al schetsend hoorde, zoals de koekoek. Een mooi, deels onbewust, proces en ook nog eens heel zen ♥

Thumbnail schetsjes maken

Instructies
 

Gebruikte materialen

  • Potlood, fineliner of vulpen. In het voorbeeld zie je niet watervaste (vulpen) inkt*. Dat zorgt ervoor dat de lijnen gaan vloeien bij het inkleuren met aquarel. Wil je dat liever niet? Gebruik dan watervaste inkt of fineliner*.

Zo maak je thumbnails schetsjes

  • Teken meerdere rechthoekige vakjes op een of twee bladzijden in je schetsboek. Ik teken ze graag – lekker grillig – uit de losse pols, maar je kunt ook prima een liniaal gebruiken.
  • Vul elk vakje met een kleine tekening of compositie van bijvoorbeeld het landschap. Speel, experimenteer, wissel af! Elke vakje is een nieuw probeersel.
  • Laat het gewoon gebeuren, fouten maken mag – moet misschien wel. Dit is de ultieme ‘happy accidents’ oefening!
  • Daarna is het een kwestie van spelen; inkleuren, verder tekenen, teksten erbij schrijven – you name it!
Auteur: Lisette – Struinkunst
Voor: Beginners
Keuken: Schilderen, Tekenen

Meer kleine tekenoefeningen:

+ Meditatief tekenen (goed te combineren met thumbnail schetsen)
+ Inchies maken

Deel jouw thumbnail schetsjes

Heb je iets gemaakt met deze kunstles? Laat in een reactie weten wat je ervan vond of deel het resultaat op het prikbord of op Instagram o.v.v. #struinkunst en tag @struinkunst.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel deze kunstles
Like
Close
Close