Thumbnail schetsjes

212

Een van de dingen die ik heel graag doe in mijn kunstschetsboeken zijn thumbnail (miniatuur) schetsjes maken. Het is een eenvoudige creatieve vingeroefening en ze vormen vaak de basis voor nieuwe schilderijen. Elk kadertje is weer een nieuw, leeg vlak, een nieuw kans om iets te maken. Omdat de vlakjes zo klein zijn, zijn ze nooit intimiderend. Het welbekend ‘enge witte vlak’ dat je aanstaart is ineens niet zo groot meer. En wordt de ene tekening niet zo mooi, dan is er weer een nieuw vlakje.

Vandaag maakte ik deze schetsjes midden in de duinen na een wandeling. Ik ben op een duintop geklommen en heb daar heerlijk zitten tekenen. Ondanks dat ik niets heb nagetekend, merk ik wel dat allerlei indrukken – zoals structuren van boomschors – in mijn schetsjes belanden. En soms ook iets wat ik hoor, zoals de koekoek. Een mooi, deels onbewust, proces en ook nog eens heel zen ♥

Ik had van de week de inhoud van mijn etui iets aangepast; minder tekenpennen en meer aquarelmaterialen. Zo nam ik vandaag een paar stukjes Neocolor II pastels, inktense potloden en graphitint mee. Dat levert weer hele andere effecten op. Ik ben heel blij met het zachte, blauwpaarsige kleurenpalet. Deze kleurencombinatie duikt de laatste tijd vaker op in mijn kunst en ik ben van plan om hier een grotere serie van te maken.

Zelf doen?

Begin met het maken van rechthoekige vakjes op een of twee bladzijden in je schetsboek. Ik teken ze graag – lekker grillig – uit de losse pols. Je kunt een fineliner of vulpen gebruiken. Ik koos een vulpen. Deze inkt is niet watervast en ik vind het mooi hoe beetjes van de inkt in de kleuren vloeien. Hou je daar niet van? Gebruik dan watervaste inkt. Daarna is het een kwestie van spelen; tekenen, schilderen, inkleuren, schrijven – you name it! Laat het gewoon gebeuren, fouten maken mag – moet misschien wel. Dit is voor mij de ultieme ‘happy accidents’ oefening!

Tip: je kunt dit heel goed combineren met meditatief tekenen

Heb jij deze oefening gedaan?

Laat weten hoe je het vond in een reactie of tag @struinkunst op Instagram met de hashtag #struinkunst. Je kunt het resultaat ook op Pinterest laten zien door een foto toe te voegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Struinkunst © Copyright 2020. All rights reserved.
Close