Thumbnail schetsjes maken

1K

Thumbnail (of miniatuur) schetsjes maken is een eenvoudige creatieve oefening en ze vormen vaak de basis voor nieuwe tekeningen en schilderijen. Elk kadertje is weer een nieuw, leeg vlak – een nieuw kans om iets te maken. Omdat de vlakjes zo klein zijn, zijn ze minder intimiderend. Het welbekend ‘enge witte vlak’ dat je aanstaart is ineens niet zo groot meer. En ‘mislukt’ er eentje, dan is er altijd weer een nieuw vlakje.

Vandaag maakte ik deze schetsjes midden in de duinen na een wandeling. Ik ben op een duintop geklommen en heb daar heerlijk zitten tekenen. Ondanks dat ik niets heb nagetekend, merk ik wel dat allerlei indrukken – zoals structuren van boomschors – in mijn schetsjes belanden. En soms ook iets wat ik hoor, zoals de koekoek. Een mooi, deels onbewust, proces en ook nog eens heel zen ♥

Ik had van de week de inhoud van mijn etui iets aangepast; minder tekenpennen en meer aquarelmaterialen. Zo nam ik vandaag een paar stukjes Neocolor II pastels, inktense potloden en graphitint mee. Dat levert weer hele andere effecten op. Ik ben heel blij met het zachte, blauwpaarsige kleurenpalet. Deze kleurencombinatie duikt de laatste tijd vaker op in mijn kunst en ik ben van plan om hier een grotere serie van te maken.

Zelf doen?

Begin met het maken van rechthoekige vakjes op een of twee bladzijden in je schetsboek. Ik teken ze graag – lekker grillig – uit de losse pols, maar je kunt ook een liniaal gebruiken. Teken met potlood, een fineliner of vulpen. Ik koos een vulpen. Deze inkt is niet watervast en ik vind het mooi hoe beetjes van de inkt in de kleuren vloeien. Hou je daar niet van? Gebruik dan watervaste inkt. Daarna is het een kwestie van spelen; tekenen, schilderen, inkleuren, schrijven – you name it! Laat het gewoon gebeuren, fouten maken mag – moet misschien wel. Dit is voor mij de ultieme ‘happy accidents’ oefening!

Lees ook:

+ Meditatief tekenen (goed te combineren met thumbnail schetsen)
+ Inchies maken

Heb jij ook geëxperimenteerd met thumbnail schetsjes? Deel een foto van het resultaat in een reactie

Like, pin of reageer
Mail mij:
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Like
Close
Struinkunst © Copyright 2021
Close