Thumbnail schetsjes maken

Thumbnail (of miniatuur) schetsjes maken is een eenvoudige creatieve oefening om ideeën en composities uit te proberen. Elk kadertje is weer een nieuw, leeg vlak – een nieuw kans om iets te maken. Omdat de vlakjes zo klein zijn, zijn ze minder intimiderend. Het welbekend ‘enge witte vlak’ dat je aanstaart is ineens niet zo groot meer. En ‘mislukt’ er eentje, dan is er altijd weer een nieuw vlakje.

De natuur als inspiratiebron

Deze schetsjes maakte ik midden in de duinen tijdens een wandeling. Ik ben op een duintop geklommen en heb daar heerlijk zitten tekenen. Ik tekende niet na, maar verwerkte alle indrukken van de wandeling – zoals structuren van boomschors – in mijn schetsjes. Ik verwerkte ook wat ik al schetsend hoorde, zoals de koekoek. Een mooi, deels onbewust, proces en ook nog eens heel zen ♥

Zelf doen

Teken rechthoekige vakjes op een of twee bladzijden in je schetsboek. Ik teken ze graag – lekker grillig – uit de losse pols, maar je kunt ook prima een liniaal gebruiken. Teken met potlood, een fineliner of vulpen. Ik koos dit keer voor vulpen. Deze inkt is niet watervast en ik vind het mooi hoe beetjes van de inkt in de kleuren vloeien. Houd je daar niet van? Gebruik dan watervaste inkt. Daarna is het een kwestie van spelen; tekenen, schilderen, inkleuren, schrijven – you name it! Laat het gewoon gebeuren, fouten maken mag – moet misschien wel. Dit is voor mij de ultieme ‘happy accidents’ oefening!

Meer kleine tekenoefeningen:

+ Meditatief tekenen (goed te combineren met thumbnail schetsen)
+ Inchies maken

Deel jouw thumbnail schetsjes

Heb je iets gemaakt met deze kunstles? Laat in een reactie weten wat je ervan vond of deel het resultaat op het prikbord of op Instagram o.v.v. #struinkunst en tag @struinkunst.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like
Close
Copyright © Lisette Eisenga
Close