Boekentip: The organic artist

29 december 2020

Meer oer dan dit wordt het niet. Schrijver Nick Neddo maakt kunst met materialen uit de steentijd en hij geeft survival en bushcraft lessen. In het boek The organic artist laat hij zien hoe je inkt, verf, penselen, papier, houtskool, lijm, boeken en zelfs wasco’s maakt met materialen uit de natuur. Vanwege het veelvuldig gebruik van vuur en messen misschien niet voor iedereen weggelegd, maar zelfs als je niet van fikkie stoken houdt, valt er genoeg te ontdekken in dit boek.

The organic artist

The Organic Artist van Nick Neddo is te koop bij Libris*, Bol.com* of Paagman*. In mijn zoektocht naar steeds milieuvriendelijker materialen en bij het zien van de mooie kaft moest ik dit boek gewoon hebben. Toen ik het boek voor het eerst opensloeg, moest ik wel even slikken. Bij veel van de projecten heb je vuur nodig. Ik ben dol op kampvuurtjes, maar zomaar even een vuurtje maken doe ik niet zo snel. Gelukkig staat er genoeg in het boek waar je geen vuur bij nodig hebt, dus begon ik bij de makkelijke projecten.

Zelfgemaakte pen en penseel

Er slingeren bij mij thuis genoeg takjes rond, dus de pen (zie de foto hieronder) was zo gemaakt met niet meer dan een stanleymes. Even een half uurtje in water laten weken (aldus de tip van Nick) en je kunt er makkelijker mee tekenen. Het penseeltje maakte ik van dennennaalden, een takje en wat touw.

Het leuke is dat deze materialen een eigen willetje hebben. Het resultaat is onvoorspelbaar en je kunt er niet heel precies mee schilderen. Je moet natuurlijk ook veel vaker in de inkt of verf dopen, want vocht vasthouden doet het niet. En dat vind ik nu juist zo leuk. Als abstract kunstenaar zoek ik juist naar die grilligheid en onvoorspelbaarheid.

Zelf maken? Lees Maak je eigen pensen van natuurmaterialen

Zelfgemaakte inkt

Mijn tweede project was zelfgemaakte inkt. In het boek staat een mooi recept voor inkt van eikels, maar dat moet meer dan 3 uur op het vuur. Ik ben dus eenvoudiger begonnen; met koffie en bramen (die heb ik in enorme hoeveelheden in de vriezer liggen met dank aan mijn ‘Thornless evergreen’).

Ik snap niet waarom ik niet eerder inkt heb gemaakt. Wat is dit simpel (en leuk) om te maken! En wat een mooi resultaat. Deze inkt is natuurlijk niet voor de eeuwigheid; het zal vervagen door zonlicht. Eigenlijk perfect voor in een schetsboek waar het altijd donker is.

Zelf maken? Lees Zelf verf en inkt maken

Hertenvacht verzamelen

Na deze eerste probeersels heb ik de smaak te pakken. Op dit moment verzamel ik hertenvacht in de duinen om hiermee een wat geavanceerder penseel te maken. Nee, geen zorgen; ik ren heus niet achter ze aan om plukjes haar uit te trekken, je vindt de plukjes regelmatig in de duinen op de grond.

Deze projecten uit het boek wil ik ook eens proberen

  • De moeilijkere inkten, zoals de walnootinkt, inkt van eikels en van as.
  • Pennen van veren.
  • Pennen met een vilten of leren punt.
  • Zelf papier scheppen.
  • Verf maken (van steen!).
  • Potjes maken van klei.
  • Woodblock printen.
  • De inktroller van hout.
  • Natuurlijk boekbinden, maar hier heb ik zoveel ervaring mee dat hier voor mij niets nieuws in staat.

Er staan ook projecten in het boek waarvan ik betwijfel of ik ze ooit ga doen. Zelf houtskool maken bijvoorbeeld. Ik vis weleens stukjes houtskool uit een kampvuurtje (zoals op de foto hieronder), maar of ik de methode van Nick ga gebruiken weet ik niet. Het lijkt me veel werk en je moet maar net het goede hout vinden om echt goede houtskool te maken. Ik geloof dat ik dat toch maar in de winkel koop.

Hetzelfde geldt voor de inktpotjes van been en de ‘vulpennen’. De wasco’s lijken me heel leuk om te maken, maar ook hier zie ik op tegen de hoeveelheid werk.

Een ding ga ik zeker niet maken; de lijm. Deze maakt Nick van botten en huiden. Ik ben niet vies van dat idee, maar ik zie mezelf niet in de weer met dierenlijkjes om lijm te maken. Maar ach… mochten de doomsday preppers ooit gelijk krijgen, dan weet ik in elk geval hoe het moet 😉

Conclusie

Ik vind het fascinerend hoeveel moeite Nick doet om echt alles zelf te maken en hij maakt ook nog eens hele mooie kunst. Het boek is prachtig om te zien met veel mooie foto’s (ook van zijn tekeningen) en alles wordt duidelijk stap voor stap uitgelegd. Ik krijg hierdoor meteen zin om materialen te maken en ermee aan de slag te gaan. Het boek bevat veel verschillende projecten. Daarmee is er voor elk wat wils. Wil je liever geen vuur maken? Dan kun je inkt of verf maken en papier scheppen. Kan het jou niet ‘oer’ genoeg zijn? Ga dan zeker voor het maken van houtskool en de lijm.

Dit boek zet me aan het denken bij alle materialen die ik normaal voor lief neem.

Tipje van de sluier
Sommige hoofdstukken laten maar een tipje van de sluier zien. Zo valt er over inkt en verf maken nog veel meer te vertellen. Ik heb al veel ervaring met printen en boekbinden en ook die hoofdstukken gaan niet echt de diepte in. Dit boek is vooral een goede eerste kennismaking met het zelf maken van materialen. Het laat je de basis zien en nodigt je uit om verder te onderzoeken en te experimenteren. Sowieso zet het boek je aan het denken over de materialen die je gebruikt, over de herkomst en de moeite die het kost om ze te maken.

+ Mooie foto’s.
+ Duidelijke stap voor stap uitleg.
+ Geschreven in het Engels, bij sommige stappen is veel uitleg nodig dus enige kennis van Engels is wel handig.
+ Veel verschillende projecten, daarom zit er altijd wel wat bij.
+ Sommige onderwerpen, zoals printen, boekbinden en verf/inkt maken, laten de beginselen zien. Koop je dit boek echt alleen voor (een van) deze onderwerpen? Dan zijn er uitgebreidere boeken te vinden op dit vlak.

Je kunt The organist artist kopen bij Libris*, Bol.com* of Paagman*.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte: 1 MB. Dit kun je uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Like
Close
Close