Doen: Mindful tekenen op het ritme van de zee

Heel vroeg in de ochtend fietste ik met mijn ontbijtje, schetsboek en strandlaken naar zee. Omdat ik dacht dat het druk zou zijn, ging ik naar de rustige strandopgang waar je alleen met de fiets kan komen. Ik was blijkbaar de enige die dat had bedacht, want ik heb uren lang heerlijk in mijn eentje op het strand bij Noordvoort gezeten. Luisteren naar de zee en de kolonie strandvogels die hier altijd is. Al luisterend kwam ik op het idee om te tekenen op het ritme van de zee.

Rating: 3.00
(1)
23 mei 2021

Meer zen dan dit wordt het niet: tekenen op het ritme van de zee of het ritme van andere geluiden, zoals muziek, het bos of je achtertuin. Het is meteen een goede oefening in mindfulness, want al tekenend en met je ogen dicht ben je even helemaal bij de geluiden om je heen.

Een perfecte manier om ‘in te komen’ of om uit een creative block te raken. En het mooiste is; je hoeft niet te kunnen tekenen.

Omdat je deze oefening deels met je ogen dichtdoet is het ook nog eens een goede oefening in loslaten. Want met je ogen dicht heb je nou eenmaal niet zoveel invloed op het resultaat. Probeer het eens en laat je verrassen. Wie weet rolt er iets moois uit, misschien ook niet en dat is ook ok. En weet je even niet wat je moet tekenen of zit je in een creative block? Dan is dit een hele fijne manier om gewoon maar ergens te beginnen.

Gebruikte materialen

Schetsboek Talens Art Creation en vulpen Lamy Joh 1.5 mm (te koop bij Bol*).

Tekenen op het ritme van de zee

DIY: tekenen op het ritme van de zee

3 van 1 stem

Materialen
  

 • Schetsboek
 • Pen of potlood
 • Aquarelverf (optioneel)
 • Geluiden van de zee, het bos, je tuin of muziek 😉

Instructies
 

 • Zet je pen of potlood ergens op het papier en teken een lijn. Laat je pen bewegen op het geluid van de golven. Wanneer je een ander geluid hoort, zoals het kwetteren van een vogel, gaat ook je pen op en neer op het ritme van dat geluid.
  Tip: deze oefening was ook te zien in het programma Zin in morgen bij NPO2.
 • Tijdens het tekenen kun je af en toe je ogen dichtdoen om je nog meer te concentreren op de geluiden om je heen.
 • Vind je het spannend om ‘zomaar’ te tekenen? Lees hier de eerste hulp bij perfectionisme.
 • Je kunt de tekening naar wens inkleuren met aquarelverf, ook weer meebewegend op het ritme van de geluiden om je heen. Het blikje op de foto (travel art kit) kun je trouwens ook zelf maken. Hier lees je hoe je dat doet.

Notities

Tip: Je kunt ook tekenen op geluiden uit het bos of op (klassieke) muziek.
Auteur: Struinkunst
Voor: Beginners
Techniek: Tekenen

Deel jouw zee-tekening

Heb jij ook getekend op het geluid van de zee (of het bos of muziek)? Laat het weten in een reactie of deel jouw creatie op het prikbord.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel deze kunstles
Maximale bestandsgrootte: 1 MB. Dit kun je uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Reacties

 1. 3 sterren
  Heel spijtig dat we de geluiden van de zee en vogels NIET kunnen horen ,wanneer je bezig was met tekenen .😒 Ik had graag dat samenspel gevoeld .groetjes zeefan …

  1. Struinkunst Struinkunst Author says:

   Hoi Annie, vind ik ook. Helaas was in de opname alleen maar het ruisen van de wind te horen. Tip: deze oefening was ook te zien in het programma Zin in morgen op NPO2. Je kunt het hier terugkijken: https://npo.nl/start/serie/zin-in-morgen/seizoen-3/zin-in-morgen_58/afspelen. Hopelijk maakt dat veel goed 🙂

Like
Close
Close