Tekenen op het ritme van de zee

921

Meer zen dan dit wordt het niet: tekenen op het ritme van de zee. Vanmorgen vroeg fietste ik met mijn ontbijtje, schetsboek en strandlaken naar zee. Omdat ik dacht dat het druk zou zijn ging ik naar de strandopgang waar je alleen met de fiets kan komen. Ik was blijkbaar de enige die dat had bedacht, want ik heb uren heerlijk in mijn eentje op het strand bij Noordvoort gezeten. Luisteren naar de zee en de kolonie strandvogels die hier altijd is.

Toen kwam ik op het idee om gewoon te tekenen op het ritme van de zee. Ik liet mijn pen bewegen op het geluid van de golven. Wanneer ik een vogel hoorde kwetteren ging ook mijn pen op en neer op het ritme van dat geluid. Tijdens het tekenen deed ik soms mijn ogen dicht.

Het is een perfecte manier om ‘in te komen’ of om uit een creative block te raken. En het mooiste is; je hoeft niet te kunnen tekenen.

Het is een goede oefening in mindfulness, want tekenend en met je ogen dicht ben je even helemaal bij alle strandgeluiden. Het is ook een goede oefening in loslaten dat het ‘iets’ moet worden, want met je ogen dicht heb je daar niet zoveel invloed op. Deze oefening gaat helemaal om het proces. Ik zou zeggen; probeer het eens en laat je verrassen. Wie weet rolt er iets moois uit, misschien niet en dat is ook ok. En weet je even niet wat je moet tekenen of zit je in een creative block? Dan is dit een hele fijne manier om gewoon te beginnen.

Tip: Je kunt ook tekenen op geluiden uit het bos of op (klassieke) muziek.

Ik kleurde mijn tekening in met aquarelverf, ook weer meebewegend op het ritme van de geluiden om me heen. Zo’n blikje (travel art kit) met aquarelverf kun je trouwens ook zelf maken. Hier lees je hoe je dat doet. Vind je het spannend om ‘zomaar’ te tekenen? Lees hier de eerste hulp bij perfectionisme.

Gebruikte materialen: Schetsboek: Talens Art Creation, Vulpen: Lamy Joy 1.5 mm (bekijk deze pen bij Bol.com en steun Struinkunst).

Heb jij ook getekend op het geluid van de zee (of het bos of muziek)? Deel gerust een foto van het resultaat in een reactie hieronder.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Like
Close
Struinkunst © Copyright 2021
Close