Tekenen MET kinderen

6 november 2020

Wanneer is de laatste keer dat je getekend hebt met een kind? En dan bedoel ik ook echt; tekenen MET een kind. Wat we vaak doen is iets leuks voor ze verzinnen of we geven een suggestie van wat ze kunnen tekenen en daarna laten we ze lekker hun gang gaan. We zitten er gezellig bij en geven misschien af en toe aanwijzingen. Maar doe je zelf weleens mee? En geef je je kind weleens de leiding? Jij kunt namelijk minstens zoveel van hen leren als zij van jou.

Ik heb het geluk ‘tante’ te zijn van een bijzonder creatief meisje die graag een middagje bij me langskomt om te ‘schilderen’. Meestal mondt dat uit in van alles behalve schilderen. In mijn atelier zet ik soms wel wat klaar, maar ik laat haar kiezen.

Laatst was ze er weer en ik merkte dat ze geen zin had om te schilderen (wel kletsen, piano spelen, de kat aaien). Ik vroeg of ze weleens met houtskool had getekend. “Dat is toch heel moeilijk?” zei ze. Ik vertelde dat houtskool juist heel makkelijk is, omdat je het kunt uitgummen en het altijd opnieuw kunt tekenen. We zaten gezellig samen op de grond midden in mijn atelier omringt door tijdschriften, papier, houtskool en pastelkrijt. Ik liet haar zien dat je papier ook eerst helemaal zwart kunt maken en dan met je gum kunt tekenen. Fantastisch vond ze dat! Onze handen werden zwarter en zwarter en we hadden dikke pret. Ze ontdekte dat je je vieze handen hard op het papier kunt slaan om handafdrukken te maken. Schaterend van het lachen maakten we nog meer vellen zwart van het houtskool en haalden onze handen erdoor – en maar slaan op nieuwe vellen papier – gewoon vlekken maken! We zagen er allemaal figuren in die we daarna gingen tekenen met krijt.

Ja, wij kunnen kinderen leren hoe je moet tekenen, over compositie en kleur. Maar kinderen kunnen ons leren spelen, loslaten en ontdekken.

Heb je het gevoel dat je het spelen een beetje bent verloren? Zit je vaak ‘vast’ in een tekening, omdat je gefocust bent op het eindresultaat? Een middagje tekenen MET kinderen is een geweldige manier om zelf ook weer eens te spelen en te ontdekken.

Brenda de Vries deelde via Facebook deze leuke tip:
“Ik tekende vroeger verhalen met mijn kinderen. 1 vel en om de beurt iets tekenen (alles mag, ook actielijnen of over elkaar heen) en vertellen wat er gebeurt. Aan het eind is niet te zien wat het voorstelt, maar we konden vaak wel het hele verhaal navertellen.”

Heb jij ook een leuke tekenen MET kinderen tip? Deel het in een reactie hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like
Close
Close