Tekenen en schilderen op stof

614

In de zomer van 2019 had ik een inzicht: “Waarom schilder ik die roept ‘inspired by nature’ met kwalijk plastic op doek en spoel ik dit door de gootsteen?”. Tot dat moment schilderde ik veel met acrylverf op canvas. En dat ging steeds meer wringen. Tegelijk was ik bezig met het maken van doeken van gerecyclede stoffen. Dus maakte ik deze serie experimenten van verschillende teken-en schildermaterialen op stof.

Ik kan je hier natuurlijk precies vertellen wat ik fijn vond werken en wat niet, maar ik daag je uit om je eigen zoektocht te starten:

  1. Verzamel verschillende teken- en schildermaterialen. Ik gebruikte aquarel, aquarel-, graphitint- en inktense potlood, olieverf, goache, pastelkrijt, bister en oliepastel.
  2. Sorteer ze op ‘milieuvriendelijk’ en ‘schadelijk’ (ik heb gekeken naar ‘spoel je het door de gootsteen?’. Ik heb (nog) niet gekeken naar het productieproces).
  3. Test alle materialen op een stuk stof (ik gebruikte een stuk katoenen dekbedovertrek).
  4. Combineer materialen met water, met acrylmedium, met elkaar…
  5. Maak aantekeningen.
  6. Plak alle samples in een schetsboek als referentiemateriaal.

Samples maken

Hier zie je alle samples die ik maakte:

Aquarelpotlood op stof

Aquarelpotlood vond ik verrassende effecten geven. Je kunt de punt even in water dopen en dan tekenen. Door de stof eerst nat te maken met een plantenspuit ging het tekenen nog makkelijker en beter:

Materialen combineren

Ik maakte ook een paar kleine tekeningen met verschillende materialen gecombineerd:

Inkt op stof

Als laatste testte ik nog Oost Indische inkt en tekeninkt op stof. Daarboven zie je trouwens kleine thumbnail schetsjes. Tijdens het experimenteren kreeg ik namelijk allemaal ideeën voor ontwerpen met deze materialen.

Nooit meer acryl- en olieverf?

En? Met welke materialen had jij goede resultaten? En welke materialen laat jij voortaan links liggen?

Lees ook:

+ Milieuvriendelijker schilderen
+ Schilderen met bister
+ Thumbnail schetsjes maken
+ Dragonmoon, doek van gerecyclede stof

Like, pin of reageer
Mail mij:
guest
4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Charlotte Neuhaus-Claessens
5 maanden geleden

Ook ik was tijdens het werken met acrylverf gaan nadenken over dat “ door de gootsteen spoelen”.
Het was door één van jouw blogs dat ik alternatieve mogelijkheden zag. Zo filter (koffiefilter) ik tegenwoordig het water voordat het weggespoeld wordt.
Het heeft me ook aangezet tot de aankoop van wat olieverf. Hoewel ik daarna weer vragen kreeg over de terpentine. Al kun je die natuurlijk bij het milieupark inleveren, maar dan nog. Het schijnt dat er ook olieverf wateroplosbaar is.
Zelf heb ik ook wel “Markal” oliesticks op stof gebruikt. Na drogen even strijken, dan is het gefixeerd. Deze sticks zijn denk ik wat meer geschikt voor grover werk.
Anyway, dank voor dit blog. Weer stof tot nadenken

Suzanne
5 maanden geleden

Beste schilder, door de verf op een afscheurpalet aan te brengen is dit in de prullenbak te doen, tenminste mocht je de verf niet opgemaakt hebben. Vaak smeer ik resten als onderschilderlaag of op stukken die sowieso geverfd moeten worden zoals de zij-/achterzijde van een paneel. De kwasten knijp ik eerst uit in een oude doek of in wc-papier. Zo komt er slechts weinig verf in de afvoer terecht …..

Like
Close
Struinkunst © Copyright 2021
Close