Tekenen en schilderen op stof

3K
Kunstles
Ontdek de kunstenaar in jezelf met de verrassende gratis teken- en schilderlessen van Struinkunst. Hier vind je nog meer kunstlessen.

Nieuw experiment! Met welke teken-en schildermaterialen kun je tekenen op onbehandelde stof? Ik maakte al eerder mijn eigen schilderdoekjes van gerecylede stof in combinatie met (acryl)verf. In dit experiment ging ik op zoek naar een meer natuurvriendelijke variant: onbehandeld katoen en teken-en schildermaterialen die wat minder schadelijk zijn voor het milieu.

Schilderen op stof

Ik kan je hier natuurlijk precies vertellen welke materialen fijn werken op stof en welke niet, maar ik daag je uit om je eigen zoektocht te starten:

Nodig

  • Diverse teken-en schildermaterialen
  • Stukje katoenen stof

Instructies

  • Verzamel al je teken- en schildermaterialen. Ik gebruikte aquarelverf, aquarel-, graphitint- en inktense potloden, pastelkrijt, bister en oliepastel.
  • Niet zo natuurvriendelijk, maar wel meteen uitgeprobeerd: olieverf en goache.
  • Test alle materialen op een oud stuk stof (ik gebruikte katoenen dekbedovertrek).
  • Test ze droog en gecombineerd met water.
  • Maak aantekeningen!
  • Plak alle samples in je schetsboek als referentiemateriaal.

Hier zie je de samples die ik maakte

Aquarelpotlood op stof

Aquarelpotlood vond ik verrassende effecten geven. Je kunt de punt even in water dopen en dan tekenen. Door de stof eerst nat te maken met een plantenspuit ging het tekenen nog makkelijker:

Materialen combineren

Ik maakte ook een paar testjes met verschillende materialen gecombineerd:

Inkt op stof

Als laatste testte ik nog Oost Indische inkt en tekeninkt op stof. Daarboven zie je trouwens kleine thumbnail schetsjes. Tijdens het experimenteren kreeg ik namelijk allemaal ideeën voor ontwerpen met deze materialen.

Tips van lezers

  • Charlotte: Zelf heb ik ook wel “Markal” oliesticks op stof gebruikt. Na drogen even strijken, dan is het gefixeerd. Deze sticks zijn denk ik wat meer geschikt voor grover werk.

Heb jij ook geëxperimenteerd met tekenen of schilderen op stof? Laat in een reactie weten met welke materialen (en stoffen) jij goede resultaten had of deel je creaties.

Inspirerend? Like, pin of reageer
Mail me als er nieuwe reacties zijn
Mail mij:
guest

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Charlotte Neuhaus-Claessens
2 jaren geleden

Ook ik was tijdens het werken met acrylverf gaan nadenken over dat “ door de gootsteen spoelen”. Het was door één van jouw blogs dat ik alternatieve mogelijkheden zag. Zo filter (koffiefilter) ik tegenwoordig het water voordat het weggespoeld wordt. Het heeft me ook aangezet tot de aankoop van wat olieverf. Hoewel ik daarna weer vragen kreeg over de terpentine. Al kun je die natuurlijk bij het milieupark inleveren, maar… Lees verder »

Suzanne
2 jaren geleden

Beste schilder, door de verf op een afscheurpalet aan te brengen is dit in de prullenbak te doen, tenminste mocht je de verf niet opgemaakt hebben. Vaak smeer ik resten als onderschilderlaag of op stukken die sowieso geverfd moeten worden zoals de zij-/achterzijde van een paneel. De kwasten knijp ik eerst uit in een oude doek of in wc-papier. Zo komt er slechts weinig verf in de afvoer terecht …..

Like
Close
Close