Tekenen en schilderen op stof

Rating: 0.00
(0)
29 juli 2021

Nieuw experiment! Met welke teken-en schildermaterialen kun je tekenen op onbehandelde stof? Ik maakte al eens schilderdoekjes van gerecylede stof in combinatie met (acryl)verf. In dit experiment ging ik op zoek naar een meer natuurvriendelijke variant: onbehandeld katoen en teken-en schildermaterialen die wat minder schadelijk zijn voor het milieu dan acrylverf.

Schilderen op stof

Ik kan je hier natuurlijk precies vertellen welke materialen fijn werken op stof en welke niet, maar ik daag je uit om je eigen zoektocht te starten:

Materialen
  

 • Diverse teken-en schildermaterialen
 • Stukje katoenen stof

Instructies
 

 • Verzamel al je teken- en schildermaterialen. Ik gebruikte aquarelverf, aquarel-, graphitint- en inktense potloden, pastelkrijt, bister en oliepastel.
 • Niet zo natuurvriendelijk, maar wel meteen uitgeprobeerd: olieverf en goache.
 • Test alle materialen op een oud stuk stof (ik gebruikte katoenen dekbedovertrek).
 • Test ze droog en gecombineerd met water.
 • Maak aantekeningen!
 • Plak alle samples in je schetsboek als referentiemateriaal.
Auteur: Struinkunst
Voor: Beginners, Gevorderden
Techniek: Schilderen, Tekenen

Hier zie je de samples die ik maakte

Aquarelpotlood op stof

Aquarelpotlood vond ik verrassende effecten geven. Je kunt de punt even in water dopen en dan tekenen. Door de stof eerst nat te maken met een plantenspuit ging het tekenen nog makkelijker:

Materialen combineren

Ik maakte ook een paar testjes met verschillende materialen gecombineerd:

Inkt op stof

Als laatste testte ik nog Oost Indische inkt en tekeninkt op stof. Daarboven zie je trouwens kleine thumbnail schetsjes. Tijdens het experimenteren kreeg ik namelijk allemaal ideeën voor ontwerpen met deze materialen.

Tips van lezers

 • Charlotte: Zelf heb ik ook wel “Markal” oliesticks op stof gebruikt. Na drogen even strijken, dan is het gefixeerd. Deze sticks zijn denk ik wat meer geschikt voor grover werk.

Heb jij ook geëxperimenteerd met tekenen of schilderen op stof? Laat in een reactie weten met welke materialen (en stoffen) jij goede resultaten had,

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel deze kunstles
Maximale bestandsgrootte: 1 MB. Dit kun je uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Reacties

 1. Ook ik was tijdens het werken met acrylverf gaan nadenken over dat “ door de gootsteen spoelen”.
  Het was door één van jouw blogs dat ik alternatieve mogelijkheden zag. Zo filter (koffiefilter) ik tegenwoordig het water voordat het weggespoeld wordt.
  Het heeft me ook aangezet tot de aankoop van wat olieverf. Hoewel ik daarna weer vragen kreeg over de terpentine. Al kun je die natuurlijk bij het milieupark inleveren, maar dan nog. Het schijnt dat er ook olieverf wateroplosbaar is.
  Zelf heb ik ook wel “Markal” oliesticks op stof gebruikt. Na drogen even strijken, dan is het gefixeerd. Deze sticks zijn denk ik wat meer geschikt voor grover werk.
  Anyway, dank voor dit blog. Weer stof tot nadenken

  1. Lisette Lisette Author says:

   Dankjewel voor je reactie Charlotte, leuk! Ik heb olieverf op waterbasis en ik dacht ook dat dit beter was, maar bijvoorbeeld titaan in titaanwit is heel slecht voor het milieu (en je lijf) zo heb ik begrepen. Het scheelt wel terpentine, dus dat is in elk geval voor jezelf al heel fijn.

   Ik denk dat bewustwording al stap 1 is. Zoals ik al schreef in het artikel over milieuvriendelijker schilderen. Acryl-en olieverf zijn wel gewoon hele mooie materialen en het is zonde om krampachtig te worden als je veel plezier aan deze materialen beleeft. Er zijn denk ik veel andere dingen die je dan veel beter kunt doen of laten voor het milieu. Maar alle kleine beetjes helpen en ik vind zelf vooral het creatieve omdenken leuk. Zoals je zegt; stof tot nadenken… (graag gedaan dus).

   En dank voor de Markal tip; dat ken ik nog niet. Klinkt leuk! En ik ben erachter hoe je ‘fijntjes’ kunt werken met materialen voor grover werk. Daarover volgt binnenkort een artikel 😉

   Creatieve groet, Lisette

 2. Beste schilder, door de verf op een afscheurpalet aan te brengen is dit in de prullenbak te doen, tenminste mocht je de verf niet opgemaakt hebben. Vaak smeer ik resten als onderschilderlaag of op stukken die sowieso geverfd moeten worden zoals de zij-/achterzijde van een paneel. De kwasten knijp ik eerst uit in een oude doek of in wc-papier. Zo komt er slechts weinig verf in de afvoer terecht …..

  1. Lisette Lisette Author says:

   Dankjewel Suzanne,
   Helemaal waar (lees ook: http://www.struinkunst.nl/duurzaam-schilderen). Alleen hier gaan we nog 1 stapje verder 😉 Tip: gebruik in plaats van een afscheurpalet een glazen of kunststof ‘peel off’ palet voor nog minder afval.
   Creatieve groet, Lisette

Like
Close
Close