Fotograferen bij somber weer

1.1K
Struin momentje
In deze serie deel ik mijn struinavonturen, fotografie tips en natuurbeschouwingen. Hopelijk kan ik je inspireren om er ook op uit te gaan met camera (of schetsboek).

Als het grijs en grauw is buiten denk je misschien niet meteen aan fotografie, maar ook met somber weer kun je prima fotograferen. Zo maakte ik een paddenstoelenwandeling in de Achterhoek en ging ik samen met manlief een weekend wandelen op de Loenermark bij de Veluwe. Ondanks het sombere, miezerige weer had ik mijn camera meegenomen. Gelukkig maar, want er viel genoeg moois te fotograferen.

Geniet je van mijn foto’s? Een selectie is te koop als print. Bekijk de collectie

Zoom in
Landschappen zijn lastig te fotograferen als het zo grauw is. Daarom ga ik op zoek naar kleine ‘modellen’, zoals paddenstoelen en planten. Geef ze de hoofdrol door flink in te zoomen. Hoe meer je inzoomt, hoe minder je ziet van het grauwe weer. In de foto van de boombast heb ik zo ver ingezoomd dat je niet eens meer ziet wat voor weer het was.

Zoek naar kleur
Zelfs met somber weer kun je spetters kleur vinden, zoals gele blaadjes of mos. Goed kijken dus en soms moet je op je knieën om het te vinden. Zo vond ik het prachtige bleekgroene en bruinrode mos (bovenste foto). En in de uitgebloeide heide vond ik nog een spetter roze (foto 3). Eventueel kun je in de nabewerking de lichte kleuren wat verhogen om de kleuren te benadrukken.

Van heel dichtbij is het mos een landschap op zich

Zoek het licht
Hoe somber het ook is, meestal is de lucht nog vrij licht. Zoek naar een laag standpunt, zodat je veel van de lucht in de achtergrond krijgt. En (dauw)druppels hebben maar weinig licht nodig om te reflecteren, zoals in foto 2.

Landschappen
Landschappen zijn lastig vast te leggen bij grauw weer. Toch lukte het me in de foto linksboven aardig om het landschap te fotograferen. Ik koos een extreem laag standpunt, waardoor de bruine grassen op de voorgrond samen met het pad voor kleur en een coulissen werking zorgen. Ik nam een stuk van de lucht mee voor het donker-licht contrast. Ook de dennenboom rechts zorgt voor contrast en de coulissen werking.

Tenslotte hield ik de foto vrij donker, zodat de mistige achtergrond behouden bleef. In de nabewerking heb ik de witte tinten iets helderder gemaakt om het contrast wat te vergroten.

Maak het zwart wit
Door een landschapsfoto om te zetten in zwart-wit zorg je voor een extra dramatisch effect. Zo zorgt juist dat sombere, mistige weer voor extra sfeer.

Deel jouw struinmomentje

Laten we onze struinmomentjes delen. Maakte jij ook een mooie foto bij somber weer? Deel jouw foto (en misschien wel jouw somber-weer-tip) in een reactie.

Ik maakte deze foto’s met een Canon Eos rp* en een 35mm* en 85mm* objectief.

Inspirerend? Like of deel:
Abonneer
Mail mij:
guest

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
moois van mie
1 jaar geleden

Mos is geweldig! Mooie foto’s!

Alet
1 jaar geleden

Prachtige foto’s Lisette!

Like
Close
Close