Fotograferen bij somber weer

7 januari 2022

Als het grijs en grauw is buiten denk je misschien niet meteen aan fotografie. Maar ook met somber weer kun je mooie foto’s maken. Zo maakte ik een paddenstoelenwandeling in de Achterhoek en ging ik samen met manlief een weekend wandelen op de Loenermark bij de Veluwezoom. Ondanks het sombere, miezerige weer had ik mijn camera meegenomen. Gelukkig maar, want er viel genoeg moois te fotograferen.

Tips voor fotograferen bij somber weer

Zoom in
Omdat landschappen moeilijk te fotograferen zijn als het zo grauw is, zoek ik graag naar ‘modellen’, zoals paddenstoelen en planten. Geef ze de hoofdrol door flink in te zoomen. Hoe meer je inzoomt, hoe minder je ziet van het grauwe weer.

Zoom nog verder in
In deze foto heb ik zo ver ingezoomd dat je niet eens meer ziet wat voor weer het was.

Zoek naar kleur
Zelfs met somber weer kun je kleur vinden, zoals gele blaadjes of helder groen mos. Goed kijken dus.

In de uitgebloeide heide vond ik nog een spetter roze. Door het lage standpunt, kreeg ik de lucht in de achtergrond waardoor er een mooi contrast tussen licht en donker ontstaat.

Eventueel kun je in de nabewerking de lichte kleuren wat verhogen om de kleuren te benadrukken.

abstracte natuurfotografie

Kies een ander standpunt
Soms moet je door je knieën of zelfs op je buik gaan liggen om modellen of kleur te vinden. Zo vond ik dit heldergele blad en een paddenstoel. Door de kleine scherptediepte en het hoge contrast tussen licht en donker is de foto bijna abstract.

Zoek het licht
Hoe somber het ook is, meestal is de lucht nog vrij licht. Kies voor een laag standpunt, zodat je veel van de lucht in de achtergrond krijgt. En (dauw)druppels hebben maar weinig licht nodig om te reflecteren.

dauwdruppels op gras macro fotografie

Landschapsfotografie bij somber weer

Met somber weer een landschap fotograferen, is iets uitdagender. In de foto links koos ik een laag standpunt, waardoor de grassen op de voorgrond samen met het pad voor kleur en een coulissen werking zorgen. Ik nam een stuk van de lucht mee voor het contrast. Ook de dennenboom rechts zorgt voor contrast en coulissen werking.

Ik benutte het mistige weer door de foto vrij donker te houden. Dit geeft sfeer en het zorgt ervoor dat de mist niet wegvalt. In de nabewerking heb ik de witte tinten iets helderder gemaakt om het contrast wat te vergroten.

Maak het zwart wit

Door een landschapsfoto om te zetten in zwart-wit, zoals rechts boven, geef je een extra dramatisch effect aan je foto. Op deze manier zorgt juist dat sombere, mistige weer voor extra sfeer in een landschapsfoto.

Ik maakte deze foto’s met een Canon Eos rp* en een 35mm* en 85mm* objectief.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

 1. Mos is geweldig! Mooie foto’s!

  1. Lisette Lisette Author says:

   Echt he? Het heeft zulke wonderlijke vormen… Dankjewel ♥️

 2. Prachtige foto’s Lisette!

  1. Lisette Lisette Author says:

   Dankjewel ♥️

Like
Close
Close