Struinmomentjes – fotograferen met tegenlicht

981
Struin momentje
In deze serie deel ik mijn struinavonturen, fotografie tips en natuurbeschouwingen. Hopelijk kan ik je inspireren om er ook op uit te gaan met camera (of schetsboek).

September stond in het teken van licht en sfeer. Aan de hand van deze struinmomentjes neem ik je mee in de wereld van tegenlicht en het gebruik van een laag standpunt.

Het zachte nazomerlicht valt hier door de takken van de boom in onze tuin. Leuk weetje; pas na het maken van de foto zag ik bij het inzoomen een beestje op een van de takken zitten.

De zon gaat in september laat genoeg onder om na het eten nog even een rondje te struinen. Het late herfstlicht levert spectaculaire plaatjes op. Door het lage standpunt, krijg je veel lucht – en dus dat mooie avondlicht – op de foto krijg je veel van de lucht op de foto.

grassen in het avondlicht

Ook in deze foto zie je het effect van een laag standpunt. Met een kleine scherptediepte (groot diafragma) wordt de achtergrond mooi vaag en spelen de grassen de hoofdrol.

De oplettende kijker ziet dat het licht in deze en de voorgaande foto’s heel gloedvol is. Dat effect bereik ik met een soft focus filter; de Tiffen Black pro-mist 1/4*. Dit filter is bedoeld om portretten zachter te maken. Ik gebruik het filter vooral voor de spectaculaire lichteffecten.

lisette eisenga van Struinkunst

Deze foto’s maakte ik in de ochtend op het strand. Ik had afgesproken met vriendinnen voor een koffie. Het werd een warme dag, dus stapte ik wat vroeger op de fiets voor een strandwandeling. De zee was vandaag perfect om nog even te zwemmen. Deze foto maakte ik met de zon in mijn rug, waardoor er een spannende ‘sunburst’ ontstond.

Deze foto maakte ik in de branding. Ik gebruikte zo’n laag standpunt (oppassen met je camera) en kleine scherptediepte dat de foto abstract wordt. De lichte vlek in de achtergrond zijn passerende wandelaars.

abstracte foto van de zee

Het laatste weekend van september gingen we op de valreep nog even naar een huisje in Drenthe. In de ochtend maakte ik deze foto, weer gebruikmakend van het zachte herfstlicht. Vooral bij de blaadjes levert dat mooie schaduweffecten op.

Deze foto maakte ik tijdens een wandeling op de Drentse hei. Ik koos voor een extreem laag standpunt, waarbij ik mijn camera op de grond neerzette. Hierdoor torenen de wortels dreigend boven je uit. In combinatie met de onscherpe achtergrond en de gedempte kleuren, lijkt de boom wel iets uit een enge film.

omgevallen boom
fotografie macro

Ook deze foto maakte ik in de ochtend, zodat ik profijt had van het zachte opkomende zonlicht. Door een kleine scherptediepte te gebruiken, speelt deze kleine paddenstoel in het gras de hoofdrol in de foto.

Ik maakte deze foto’s met een Canon Eos rp* en een 35mm* en 85mm* objectief.

Tips voor het fotograferen met een laag standpunt

Kikkerperspectief
Een heel laag standpunt heet een kikkerperspectief (alsof je door de ogen van een kikker kijkt). Als je vanuit dit standpunt, zoals in de foto met de boom of de grassen, je camera iets omhoog richt, zorg je ervoor dat je onderwerp boven de kijker uittorent. Met zo’n perspectief kun je dus wat drama toevoegen aan je foto.

Op ooghoogte met je onderwerp
Door kleine onderwerpen, zoals paddenstoelen of grassen, vanuit dit lage kikkerperspectief te fotograferen, kom je op ooghoogte met je onderwerp. Zo zorg je ervoor dat een onderwerp het best tot z’n recht komt. Zou je een paddenstoel of gras van bovenaf fotograferen, dan verlies je het gevoel ‘naast je onderwerp’ te staan.

Coulissen werking
Met een laag standpunt kun je ook meer van de lucht en het landschap in je foto opnemen. Dit geeft een coulissen werking, waardoor je je onderwerp met de juiste scherptediepte (diafragma) mooi naar voren kunt halen.

Probeer het zelf
Probeer het eens! Blijf niet rechtop staan, maar ga door je knieën of ga zelfs eens op je buik liggen. Leg je telefoon of camera ook eens op de grond (op je sjaal of boterhamzakje om je camera te beschermen) voor een extra dramatisch standpunt.

Deel jouw struinmomentje

Laten we onze struinmomentjes delen. Deel jouw mooiste foto met tegenlicht en/of een laag standpunt in een reactie hieronder.

Inspirerend? Like, pin of reageer
Mail me als er nieuwe reacties zijn
Mail mij:
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
moois van mie
1 jaar geleden

Heerlijke zachte rustgevende foto’s!

Like
Close
Close