Fotograferen met tegenlicht en een laag standpunt

735
Struintip
Ga mee naar buiten, op zoek naar de leukste struinplekken en al het moois in de natuur. In deze serie vind je wandelingen, natuurinspiratie en natuurfotografie tips.

September stond in het teken van licht en het creëren van sfeer. Aan de hand van deze struinmomentjes neem ik je mee in de wereld van tegenlicht en het gebruik van een laag standpunt. De oplettende kijker ziet trouwens dat de lichteffecten in deze foto’s heel zacht zijn. Daarover vertel ik meer in een volgend artikel.

1: Het zachte nazomerlicht tussen de takken van de boom in onze tuin. Pas na het maken van de foto zag ik bij het inzoomen een beestje op een van de takken zitten.

2, 5, 6: De zonsondergang is in september laat genoeg om ’s avonds nog even een rondje door de duinen te wandelen. Het late herfstlicht levert spectaculaire plaatjes op. Door het lage standpunt krijg je veel van de lucht op de foto – en zie je dus dat mooie avondlicht. Met de kleine scherptediepte (groot diafragma) wordt de achtergrond mooi vaag en spelen de grassen de hoofdrol.

3, 4: Deze foto’s maakte ik in de ochtend op het strand. Ik had afgesproken met vriendinnen voor een koffie bij de strandtent. Het werd een warme dag, dus stapte ik wat vroeger op de fiets voor een strandwandeling. De zee was vandaag perfect om nog even te zwemmen. De foto van mezelf maakte ik met de zon in mijn rug, waardoor er een spannende ‘sunburst’ ontstond. De foto van het strand maakte ik met zo’n laag standpunt en kleine scherptediepte dat het een abstract plaatje werd.

7, 9: Het laatste weekend van september gingen we op de valreep nog even naar een huisje in Drenthe. In de ochtend maakte ik deze foto’s, weer gebruikmakend van het zachte herfstlicht. Zoals je merkt, houd ik van fotograferen met tegenlicht. Vooral bij de blaadjes levert dat mooie schaduweffecten op.

8: Tijdens een wandeling op de Drentse hei maakte ik deze foto van een omgevallen boom. Ik koos voor een extreem laag standpunt, waarbij ik mijn camera op de grond neerzette. Hierdoor torenen de wortels dreigend boven je uit. In combinatie met de onscherpe bomen in de achtergrond en de getemperde kleuren lijkt het wel iets uit een enge film.

Waarom fotograferen met een laag standpunt?

Op ooghoogte met je onderwerp
In foto 2, 4, 5, 6 en 9 koos ik voor een laag standpunt om op ooghoogte met mijn onderwerp te komen. Zo zorg je ervoor dat een onderwerp het mooist tot z’n recht komt. Zou je van bovenaf op een paddenstoel of gras fotograferen dan verlies je het gevoel ‘naast het onderwerp’ te staan.

Kikkerperspectief
Een heel laag standpunt heet kikkerperspectief (alsof je door de ogen van een kikker kijkt). Als je, zoals in foto 8, de camera ook nog eens omhoog richt, zorg je ervoor dat je onderwerp dreigend boven de kijker uittorent. Met zo’n perspectief kun je dus behoorlijk wat drama in een foto leggen.

Coulissen werking
Met een laag standpunt kun je ook meer van de lucht en het landschap in je foto opnemen. Dit geeft een coulissen werking, waardoor je je onderwerp met de juiste scherptediepte (diafragma) mooi naar voren kunt halen.

Probeer het zelf
Probeer het eens! Blijf niet rechtop staan, maar ga door je knieën of zelfs op je buik. Leg je telefoon of camera gerust op de grond voor een extra dramatisch standpunt.

Ik maak mijn foto’s met een Canon Eos rp* met 35mm* of 85mm* objectief en een Huawei P20 pro.

Deel jouw struinmomentje

Laten we onze struinmomentjes delen. Deel jouw mooiste foto met tegenlicht en/of een laag standpunt in een reactie.

Abonneer
Mail mij:
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
moois van mie
1 jaar geleden

Heerlijke zachte rustgevende foto’s!

Like
Close
Close
2
0
Schrijf een reactiex