Struinmomentje: op de grens van winter en lente

In deze serie deel ik mijn struinavonturen, fotografie tips en natuurbeschouwingen. Hopelijk kan ik je inspireren om er ook op uit te gaan met camera (of schetsboek)

17 april 2021

Tijdens het struinen maak ik veel foto’s – vanuit mijn passie voor fotografie, als herinnering en als referentiemateriaal voor mijn tekeningen. Hier deel ik struinmomentjes op de grens van winter en lente. Hopelijk kan ik je inspireren om er ook op uit te gaan met camera.

Deze foto maakte een vriendin tijdens een wandeling over de Loenermark. Het ochtendlicht was zo prachtig. Telkens als ik deze foto zie, voel ik weer helemaal dat overweldigende geluk van het lichtspel door de takken van de bomen.

Sneeuw blijft prachtig. Ik houd van contrasten, zoals hier; dat koude blauw van de sneeuw met die warme gloed van de zon erop. Door te fotograferen met tegenlicht, ontstaan er verrassende lichteffecten.

Deze foto maakte ik bij een steiger in een park. Door het verweerde hout van de steiger, de rotsblokken en de hoek van de foto is het net of ik aan een verre Noorse kust sta. Door een andere invalshoeken te zoeken, kun je manipuleren wat je ziet. In dit geval fotografeerde ik heel laag bij de grond, waardoor herkenningspunten (zoals de overkant van het water) niet op de foto kwamen.

Een spinnenweb met dauw; een klassieker in de fotografie, maar daardoor niet minder mooi.

Tijdens een struintocht door de Amsterdamse Waterleidingduinen kruiste ik veel natte duinvalleien. In het vroege voorjaar zijn de duinen altijd nat en ontstaan er tijdelijke meren en moerassen. Normaal zouden deze plekken niet per se spannende foto’s opleveren, maar door het water ontstaat er een mooi contrast met de grillige bomen. Door de foto in zwart-wit te maken, wordt het duistere moerasgevoel versterkt.

Natuur in de stad. Voor een freelance opdracht ben ik regelmatig in Utrecht en dan loop ik graag langs de Mariaplaats. Op een ochtend maakte ik deze foto en vroeg me af ‘Wanneer is iets natuur?‘.

De stenen zijn ook maar gewoon gemaakt van zand, rots of klei – dus van natuur. Maar zou ik het bouwsel ook mooi gevonden hebben als het nog maar net gebouwd was? Als er bomen voor gekapt waren? Blijkbaar moet cultuur rijpen voor het zich mag meten met natuur.

Op de laatste dag van maart zat ik al in mijn t-shirtje op het strand. Genieten! Van dat soort geluksmomentjes maak ik graag een schets – als herinnering.

Blijkbaar moet cultuur rijpen voor het zich mag meten met natuur

Hopelijk heb ik je kunnen inspireren om er ook op uit te gaan met camera of schetsboek. Deel gerust jouw struinmomentje (met foto) in een reactie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte: 1 MB (tip: gebruik de app Knipprogramma om je bestand klein op te slaan als screenshot) Dit kun je uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Reacties

  1. In een oogopslag de ontwikkeling van knop naar blad en bloem van de kastanje.

    Foto kastanje

    1. Lisette Lisette Author says:

      Wauw, prachtig 😍 Mooi zo alle stadia bij elkaar en dan die ‘kale’ takken er nog achter. Genieten!

  2. Ik stuur je misschien niet mijn mooiste foto van maart, maar wel een met tegenlicht. Vroeg op een ochtend liepen we een bospaadje omhoog naar een weiland. Ze zo’n stond nog laag en daar voor mij lag een veld vol met zilveren draadjes.
    Ik ben nog aan het leren fotograferen, dit was het beste voor dat moment.
    Charlotte Neuhaus.

    Foto tegenlicht

    1. Ik bedoel natuurlijk “de zon”

    2. Lisette Lisette Author says:

      Wauw, je hebt het licht prachtig gevangen en wat een mooie emotie in de foto. Zonlicht op spinnenragjes, daar raak ik nooit op uitgekeken. Groetjes, Lisette

Like
Close
Close