Struinmomentjes

1.1K
Struintip
Ga mee naar buiten, op zoek naar de leukste struinplekken en al het moois in de natuur. In deze serie vind je wandelingen, natuurinspiratie en natuurfotografie tips.

Tijdens het struinen maak ik veel foto’s – vanuit mijn passie voor fotografie, als herinnering en als referentiemateriaal voor mijn tekeningen. In deze nieuwe serie deel ik foto’s, struinavonturen en natuurbeschouwingen. Hopelijk kan ik je inspireren om er ook op uit te gaan met camera (of schetsboek).

1: Deze foto maakte een vriendin tijdens een wandeling in Veluwezoom. Het ochtendlicht was toen zo prachtig en telkens als ik deze foto zie voel ik weer helemaal dat overweldigende geluk van het lichtspel door de takken van de bomen.

2: Die sneeuw blijft prachtig. Ik hou van contrasten, zoals hier; dat koude blauw met die warme gloed van de zon. Zoals je ziet (bijvoorbeeld ook hier) fotografeer ik vaak met tegenlicht, omdat dat verrassende lichteffecten kan opleveren.

3: Deze foto maakte ik bij een steiger in een park. Door het verweerde hout, de rotsblokken en de hoek van de foto is het net of ik aan een verre Noorse kust sta. Door nieuwe invalshoeken te zoeken bij het fotograferen, kun je manipuleren wat je ziet. In dit geval fotografeerde ik heel laag bij de grond, waardoor herkenningspunten (zoals de overkant van het water) niet op de foto kwamen.

4: Een spinnenweb met dauw; een klassieker in de fotografie, maar daardoor niet minder mooi.

5: Een dag struinen met Lisette van Observatiepost. Wij kunnen zo heerlijk die hard struinen; klimmen op de hoogste duintoppen, uitrusten met thee en lunch en pas vijf uur later vertrokken we weer naar huis.

6: Tijdens deze struintocht (5) kwamen we veel natte duinvalleien tegen. De afgelopen jaren is het in februari en maart telkens zo nat in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Prachtig vind ik dat! Op allerlei plekken ontstaan er tijdelijke meren en moerassen. Normaal zouden deze plekken niet per se spannende foto’s opleveren, maar door het water ontstaat er een mooi contrast met de grillige bomen. Door de foto in zwart-wit te maken wordt het wat duistere moerasgevoel versterkt.

7: Nog een fantastisch lange struintocht, deze keer met Linda van Struinyoga. We liepen bijna tot aan de zee.

8: Natuur in de stad, een heel ander verhaal. Vanwege een freelance opdracht in Utrecht loop ik regelmatig langs de Mariaplaats. Op een mooie ochtend maakte ik deze foto en vroeg me af ‘Wanneer is iets natuur?’,

Natuur of niet; de Mariaplaats is prachtig met Die oude kloostergang. Die stenen zijn ook maar gewoon gemaakt van klei – van natuur. Maar zou ik het bouwsel ook zo mooi gevonden hebben als het nog maar net gebouwd was? Als er zojuist bomen voor gekapt waren? Blijkbaar moet cultuur rijpen voor het zich mag meten met natuur.

– Lees de hele tekst op Instagram

9: De laatste dag van maart zat ik gewoon in mijn t-shirtje op het strand. Genieten! Van dat soort momenten maak ik graag een schets – als herinnering.

Heb jij ook een foto met een bijzondere invalshoek of tegenlicht gemaakt? Deel die gerust via het foto icoontje rechtsonder in een reactie.

Abonneer
Mail mij:
guest

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marisca van der Eem
1 jaar geleden

In een oogopslag de ontwikkeling van knop naar blad en bloem van de kastanje.

Foto kastanje
Charlotte Neuhaus-Claessens

Ik stuur je misschien niet mijn mooiste foto van maart, maar wel een met tegenlicht. Vroeg op een ochtend liepen we een bospaadje omhoog naar een weiland. Ze zo’n stond nog laag en daar voor mij lag een veld vol met zilveren draadjes.
Ik ben nog aan het leren fotograferen, dit was het beste voor dat moment.
Charlotte Neuhaus.

Foto tegenlicht
Charlotte Neuhaus-Claessens

Ik bedoel natuurlijk “de zon”

Like
Close
Close
5
0
Schrijf een reactiex