Zelf doen: Struinfotografie

623
Struin momentje
In deze serie deel ik mijn struinavonturen, fotografie tips en natuurbeschouwingen. Hopelijk kan ik je inspireren om er ook op uit te gaan met camera (of schetsboek).

Herfst wat ben je mooi! Het licht gefilterd en niet meer zomers fel. Een explosie van paddenstoelen, bessen, bloeiend gras en kleurig blad. Geniet van al het herfstige moois of ontdek het bos door de zoeker van je camera…

Struinfotografie

Tijdens het fotograferen raak ik in een flow, waarin ik de wereld hoofdzakelijk door de zoeker van mijn camera bekijk. Voor iemand met een ik-zie-teveel-en-kan-geen-details-buitensluiten-hoofd is dat erg heel fijn (herkenbaar?). Ik draai mijn camera, onderzoek mijn klein geworden wereld en ineens; pats! Een opvallend beeld… Een klein verdroogd braamblad, nederig bloeiend gras of een surrealistisch landschap van grassprieten en dauwdruppels. Dingen waar je normaal gemakkelijk aan voorbijgaat worden ineens kunstwerken op zich…

Ik maakte deze en onderstaande foto’s met een Canon Eos rp* en een 35mm* en 85mm* objectief.

Zelf doen?

Zoek een willekeurige plek in het bos of een park. Een plek met veel variatie aan mos, boomstronken, bladeren, struiken en paddenstoelen is perfect. Normaal zoek je iets om te fotograferen en pak je je telefoon of camera. Nu draai je het om. Kijk op het scherm of door de zoeker en loop rustig rond. Zoek op deze manier naar interessante beelden. Ga eens door je hurken en zoek laag bij de grond, kijk eens omhoog of loop dichter naar je onderwerp toe. Benieuwd wat jij allemaal ontdekt op een kleine vierkante meter!

Tip: sommige van deze foto’s zijn hier verkrijgbaar als print op canvas.

  1. Vermiljoenzwam met een schaduw van blad.
  2. Een blaadje geland op goud varenblad.
  3. Braamblad heeft soms prachtige kleuren.
  4. Deze paddenstoelen laten mooi hun lamellen zien.
  5. Eikenblad saai? Met wat tegenlicht niet hoor!
  6. Gemaakt met een analoog soft focus filter ontstaat er een sprookjeslandschap. En wat loert daar in de achtergrond?
  7. Landschap van spinrag.
  8. Het verdroogde braamblad lijkt net brons in het ochtendlicht.
  9. Spinnenweb met een parelsnoer van dauw.

Deel jouw struinmomentje

Maakte jij ook een mooie herfstfoto of experimenteerde jij met de oefening hierboven? Deel het in een reactie hieronder.

Inspirerend? Like, pin of reageer
Mail me als er nieuwe reacties zijn
Mail mij:
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Thea
Thea
10 maanden geleden

Ik dacht dat ik ‘mijn’ bos wel kende, omdat ik er bijna dagelijks kom. Maar door de herfsttip om een stukje natuur te verkennen door het oog van je camera ging er een nieuwe boswereld open. Mysterieus. Indrukwekkend. Voor ik het wist was er een uur voorbij. Met mooie beelden en helemaal ontspannen kwam ik thuis. Dit smaakt naar meer, dank je wel!

2EE1DA0A-DAB5-4B85-A15E-E7FFF4A8C702.jpeg
Like
Close
Close