Bescheiden onderwerpen fotograferen

10 mei 2021

Struingeluk zit in bescheiden dingen. Geen grootse foto’s van roofdieren in actie, van vogels van dichtbij of van exotische landschappen. Schoonheid zit ook – of juist – in de kleine dingen dichtbij huis. Deze foto’s zijn gemaakt met mijn nieuwe 85mm prime objectief* voor mijn Canon Eos rp*. Aan deze foto’s is wel te zien waar de kracht van deze lens ligt; hij heeft een prachtige scherptediepte en bokeh (de lichtvlekjes in de vage achtergrond).

Voorbeelden van bescheiden onderwerpen fotograferen

Struinen kan ook gewoon in de tuin. De mooie vergeet-me-nietjes waren een dankbaar onderwerp voor een eerste shoot met mijn nieuwe lens. Het zonlicht reflecteerde prachtig tegen een muur en leverde – in combinatie met een soort yoga pose op de grond – dit gloedvolle licht op.

Ook in de ochtend, voor het werk, pik ik regelmatig een klein struinrondje mee. Voor dit plantje ging ik op m’n knieën. Nee, het plantje is niet bijzonder te noemen, er staan er genoeg van. Maar op deze manier gefotografeerd is zo’n bescheiden plantje toch heel bijzonder?

Deze zwammen vond ik zo mooi! Ik dacht eerst een tonderzwam, maar dat klopt niet met de rode rand. Bij navraag in een Facebook groep had ik het antwoord: een roodgerande houtzwam.

Deze fotografeerde ik tijdens een rondje struinen met een vriendin. Zij fotografeert ook. Gelukkig maar, want ik kan ‘uren’ zoet zijn met zo’n boompieletje op een berkenstam.

Tijdens hetzelfde struinrondje fotografeerde ik dit groot dooiermos. Prachtig toch, van dichtbij? Die bekerstructuren zijn zo inspirerend! Een landschap op zich…

Als toegift vonden we die ochtend een dode roofvogel. De kop ontbrak, dus we wisten niet meteen wat voor vogel het was. Ik heb het ringnummer doorgegeven en het bleek om een bosuil te gaan; geringd in Noordwijkerhout en amper 2 jaar oud geworden. Deze uil en zijn mooie veren was de aanleiding voor een nieuwe serie kunstwerkjes. Een week later ben ik teruggegaan en nam ik deze veer mee.

Ook in mijn atelier valt genoeg te fotograferen, zoals een close up van wat pastelkrijtjes en een schets.

Deze tonderzwam groeide op een omgevallen boom. Het is een gek ding, maar de bomen in de achtergrond zijn zo heerlijk dreigend. Dat heeft wel wat…

Bescheiden onderwerpen, groots gefotografeerd

Maakte jij ook een ‘grootse’ foto van een bescheiden onderwerp? Deel het op het prikbord.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte: 1 MB. Dit kun je uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Reacties

 1. Prachtige plaatjes!!!

  1. Lisette Lisette Author says:

   Dankjewel Alet! ❤️

   1. Hai, ik plaatste deze foto gisteren ook op Instagram. Dit is wat ik gisteren vond in onze moestuin 🙂 Fijne dag daar X

    Foto merel ei

    1. Lisette Lisette Author says:

     Ach, een mereleitje? Zo mooi die kleur. En ik hoopte al dat jij ook een foto zou laten zien, wat een prachtige en verfijnde foto weer! ❤️ Jij ook een fijne dag X

Like
Close
Close