Struinmomentje: groots genieten van kleins in je tuin

In deze serie deel ik mijn struinavonturen, fotografie tips en natuurbeschouwingen. Hopelijk kan ik je inspireren om er ook op uit te gaan met camera (of schetsboek)

26 juni 2024

Soms krijg ik reacties van mensen die zeggen ‘Leuk dat struinen, maar ik kan niet zo ver wandelen’. In dit struinmomentje nodig ik je uit om te kijken naar het moois van dichtbij. Want je hoeft niet ver om te genieten van struinen in de natuur.

Tegen de muur van ons huis bloeit een paarse plant. Ik heb nog niet opgezocht welke het is. Elk jaar komt ze trouw – en met meer bloemen – terug. Heel bijzonder is ze op het eerste oog niet, maar kijk eens wat er gebeurt als ik inzoom. Die kleur! Op deze manier wordt het bijna een abstract schilderij.

Ik installeer mezelf graag met een kleedje in het gras. Schetsboek en kunstkoffertje erbij, camera in de aanslag. Luisterend naar het fluiten van de vogels ga ik op in het creatieve proces.

Dit is gras. Niet meer, niet minder. In nagenoeg elke tuin te vinden (als je het niet te netjes en onkruidvrij hebt). Ook met je mobieltje kun je behoorlijk mooie foto’s maken van gras. Wacht bijvoorbeeld tot er dauwdruppels op het gras liggen en fotografeer met tegenlicht. De truc bij gras is dat je op ooghoogte wilt komen. Gewoon gaan zitten, fotograferen en genieten.

Deze bijzondere ontmoeting van slak en vlieg legde ik vast in mijn eigen tuin. Het kostte me heel wat pogingen om ze precies goed in beeld te krijgen; met zo’n kleine scherptediepte (onscherpte achtergrond) is het een kunst om beide beestjes scherp te hebben en dan ook nog in de juist pose, waarin de slak naar de vlieg kijkt. Geduld is een belangrijke eigenschap bij fotografie…

natuurfotografie slak

Nog een klein momentje struingeluk. Ik plukte een boeketje bloemen uit eigen tuin en genoot van het roze, groen en wit. Als je bloemen fotografeert, is het mooi om een rustige achtergrond te hebben. Soms lukt dat niet in je tuin, dus wat je dan kan doen is een vel gekleurd papier erachter houden.

Vaak is struinen een kwestie van anders kijken. Wat zie je hier, bijvoorbeeld? Een abstract kunstwerk? … Het is schaduw op (strand)zand. In de vroege ochtend is het licht (en dus de schaduw) nog blauw van kleur, terwijl het strijklicht van de opkomende zon al warm en goud is. Dat levert dit prachtige licht- en schaduwspel op het zand op.

Hopelijk heb ik je een klein beetje kunnen inspireren om te genieten van moois dichtbij. Ik wens je veel zomerse struinmomentjes! Deel gerust jouw struinmomentje (met foto) in een reactie. En geniet je van mijn foto’s? Sommige foto’s zijn te koop als print op maat bij Werk aan de muur.

Ik maakte deze foto’s met een Canon Eos rp* en een 35mm* en 85mm* objectief.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte: 1 MB. Dit kun je uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Like
Close
Close