Lisette van Struinkunst- struinen naar verhalen in het landschap

Deel 1

In deze serie laat ik struinkunstenaars aan het woord; over zichzelf en over hun werk.

23 januari 2021

Lisette is schrijver, vormgever, fotograaf en beeldend kunstenaar. Ze combineert potlood, aquarel, krijt en inkt met gevonden papier, textiel en natuurmaterialen. In haar werk voeren het landschap en texturen in de natuur de boventoon. Struinkunst is haar passieproject waar ze haar liefde voor creativiteit en de natuur met anderen deelt.

Klein mixed media kunstwerk

Kun je kort wat over jezelf vertellen?

Ik ben Lisette, 42 lentes jong en nog steeds een onverbeterlijke dromer; dol op sprookjes en verhalen en er gaat geen dag voorbij dat ik niet met mijn neus in een (fantasy) boek zit. Ik woon met manlief en kat Marley in de Bollenstreek, vlakbij duin en strand. Daar ben ik dan ook wekelijks te vinden voor een fijne struinwandeling. Daarnaast kan ik enorm genieten van onze tuin – lekker lummelen, buiten koken, eten met vrienden en ‘s avonds een vuurtje aan.

We hebben een oud camperbusje waar we regelmatig mee weggaan – gewoon binnen Nederland en een enkele keer naar België, Duitsland, Luxemburg of Schotland. Ik vind het dichtbij namelijk al zo mooi! Ik heb (nog) niet echt de behoefte om verder weg te reizen. In die zin ben ik ook wel een huismus; na het wandelen lekker thuis genieten van de tuin, mijn atelier, een bordspel of lezen bij de openhaard.

Wat betekent struinen voor jou?

Als ik ga wandelen, kom ik altijd wel met iets thuis. Een mooie schelp, een vreemd gevormde tak, een steen en soms zelfs een gewei. Ik kijk evenveel naar boven, naar de wolken, als naar de grond. Er is gewoon zoveel moois te zien in de natuur! Ik maak onderweg veel foto’s en soms schetsen; zo struin ik steeds naar nieuwe ideeën en inspiratie. Sowieso houd ik van struinen; ook in kringloopwinkels, brokante markten en boekenwinkels. Zelfs als ik niks vind. Struinen is voor mij een moment van pure ontspanning, een soort meditatie…

Met mijn hoofd in de wolken en mijn blik op de grond zoek ik stenen, schelpen en verhalen

Kun je jouw kunst omschrijven?

Mijn kunst gaat over de natuur en ons landschap en met name over het samenspel tussen mens en natuur die ons landschap – goedschiks en kwaadschiks – vormgeven. Ik vind dat we als mens een rare relatie hebben tot de natuur. We zien onszelf en de natuur vaak als losse dingen en dat is vreemd; want mensen zijn gewoon zoogdieren en onderdeel van de natuur. Tegelijk besef ik wel dat hier iets bijzonders aan de hand is. Geen dier op aarde heeft zo’n enorme invloed op ons landschap als dat wij dat hebben. Bevers kunnen de loop van een rivier veranderen, mieren kunnen enorme mierenhopen opwerpen, maar dat staat in geen verhouding tot de ingrijpende dingen die wij doen.

Ik kan echt gruwelen van hoe wij onze eigen omgeving kapotmaken. En tegelijk kan ik ook schoonheid zien in de dingen die we maken; een charmante boerderij in het groen, een weelderige tuin en natuurlijk kunst… De mens kan dus vernietigen, maar ook creëren. Dat samenspel en die tegenstelling fascineert me. In mijn kunst komt dat terug in de gelaagdheid van mijn landschappen, waarin je zowel natuurlijke als door de mens gemaakte dingen kunt herkennen.

mixed media kunst in een art journal

Hoe geef jij struinen een plek in je kunst?

Ik teken en schilder vanuit mijn fantasie. Alle indrukken die ik tijdens het struinen opdoe, worden als het ware gehusseld in mijn hoofd. Vervolgens komen ze als abstracte tekeningen en schilderijen naar buiten, in combinatie met gestruinde en gerecyclede materialen.

Mijn kunst is een reis van de ziel, het hart en de handen en volgt nooit een rechte weg

Intuïtie en toeval spelen een grote rol, waarbij ik voortdurend zoek naar nieuwe manieren om materialen te combineren. Snippers papier, restjes van tekeningen, gevonden schelpen en stukjes hout… ik bewaar ze in mijn atelier tot ze een weg vinden in mijn natuurkunst, gecombineerd met een wisselende mix van potlood, krijt, houtskool en (zelfgemaakte) natuurinkt en aquarelverf.

Wat is je droom?

De laatste jaren ben ik veel bezig met het hervinden van mijn eigen stijl. Doordat ik steeds meer afscheid neem van acryl en juist met ‘zachte’ en ‘vloeibare’ materialen werk, wordt mijn kunst ook zachter.

In deze tijd, met corona, merk ik dat er meer mensen zijn die, net als ik, snakken naar een langzamer tempo, naar meer rust en naar meer vriendelijkheid. Helaas worden deze mensen vaak overschreeuwd en daardoor minder gehoord. Ook dat leerde corona me; het versterkt wat al aanwezig is. De korte lontjes worden korter, de geduldigen worden geduldiger.

Ik zou willen dat er wat meer zachtheid en begrip is. Meer verwondering, oog voor het kleine en oprechte nieuwsgierigheid en interesse, niet in de laatste plaats voor elkaar. Mijn droom is dat mijn kunst en Struinkunst hier een klein beetje aan mogen bijdragen – dat het een stukje verwondering en schoonheid brengt en dat mensen het plezier van creëren en het buiten zijn ontdekken.

Wat is jouw ultieme struintip?

Deze leerde ik van een boswachter; als je wandelt kun je het beste voor je kijken – van boven naar beneden. En dus niet, zoals ik en veel anderen vaak doen, je hoofd draaiend naar links en rechts. Punt één zie (en vind) je dan meer. Punt twee zie je waar je loopt, dus ga je ook niet op je giechel 😉 En stop af en toe. Vertraag. Luister. Kijk. Voel.

Waar kunnen we meer van jou zien?

Alles hier op Struinkunst is door mij gemaakt en gefotografeerd. In de shop vind je een collectie originele, handgemaakte kunstwerkjes. Bij Werk aan de muur vind je prints van mijn struinkunst en natuurfotografie en op Instagram en Facebook deel ik regelmatig kijkjes achter de schermen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte: 1 MB. Dit kun je uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Reacties

  1. Wat leuk om zo nog iets meer over je te leren. Herken heel veel van wat je zegt. Helaas ben ik niet zo creatief als jij, maar ik vind je werk werkelijk prachtig.

    Ik kijk er nog steeds naar uit om je een keer te ontmoeten, maar ook om je kunst van dichtbij te zien en wellicht iets moois uit te zoeken.

    1. Lisette Lisette Author says:

      O wauw en bloos! Wat een geweldig compliment – dankjewel! En doe jezelf niet tekort hoor; elk mens heeft een flink portie creativiteit en bij iedereen uit zich dat op een andere manier (en dat maakt het nou juist weer zo leuk en uniek). En helemaal wederzijds! Je bent van harte welkom om (coronaproof) een keer langs te komen.

Like
Close
Close