Jenny de Bode – creaties met wat het toeval haar laat vinden

Deel 2

In deze serie laat ik struinkunstenaars aan het woord; over zichzelf en over hun werk.

24 februari 2021

Jenny de Bode speelt met wat het toeval haar laat vinden. Struinsels uit de natuur, kringloopwinkels en zelfs uit de oudpapierbak verwerkt ze in bijzondere mixed media kunstwerken vol sprookjesachtige figuren en creatieve schrijfsels.

Kun je kort wat over jezelf vertellen?

Mijn naam is Jenny de Bode en ik studeerde grafiek aan de kunstacademie en Nederlands en Engels aan de lerarenopleiding. Als taaldocent werkte ik op alle niveaus van onderwijs: van basisscholen tot hbo en van kleuters tot volwassenen. Het was een ontdekking dat taal en creatief werk te combineren waren in een hobby die Art Journaling heet. Dat voelde als thuiskomen en ik geef daarover al meer dan tien jaar workshops en cursussen in Hillegom en Lisse.  

Maar taal blijft mijn oudste liefde. Want wat is het heerlijk om in mijn cursus Creatief Schrijven door spelen met taal samen te rommelen met woorden en mooie zinnen, ermee te experimenteren en er soms een beetje gek mee doen. En ook in woordenboeken kun je heerlijk struinen! Voor je ’t weet schrijf je over laarslappen en schaamdraken, maak je waterschrijfsels en nachtgedichten.

Wie gelukkig is met zijn hobby maakt graag anderen enthousiast. Ik schreef er vier boeken over:

Wat betekent struinen voor jou?

De mooiste dingen liggen voor ’t oprapen. Als je er oog voor hebt tenminste en dat ‘oog’ kun je ontwikkelen. Je hoeft het je alleen maar voor te nemen. Als kind ging ik vaak naar buiten om iets te gaan vinden. En omdat ik er op gespitst was om iets te vinden vond ik ook altijd wat. Ik was er op gefocust. Zo werkt dat. Ieder kind doet het, maar eenmaal volwassen, lijken we te zijn vergeten hoe het werkt. Toch kunnen we het nog steeds en dat ‘vinden’ levert de leukste dingen op. Struinen doe ik in tweedehands winkeltjes, in boekhandels, op vlooienmarkten en in kringloopwinkels. Maar ook in bos en duin en in mijn eigen oudpapierbak. Daar vooral!

Kun je jouw kunst omschrijven?

Nee, eigenlijk niet. Soms collage, soms tekenwerk, soms gerommel met acryl en altijd met wat tekst erbij. Ik ben vooral in mijn element als ik me kan uitleveren aan het toeval. Een vlek van een theezakje, een rare scheur in het trottoir, een klodder witte acryl op  zwart papier, een boomstam of een steen, overal zie ik gezichten.   

Hoe geef jij struinen een plek in je kunst?

Hoe ik struinen een plek geef in mijn kunst kan ik het beste met een paar foto’s laten zien:

Spelen met een gezicht dat ik zie in een vlek (en daarbij een woordenboekgedicht maken)
Spelen met een witte acrylvlek op zwart papier en wat krantensnippers.
Spelen met een theezakje en gevonden woorden.
Spelen met gevonden veren en daarbij een filosofietje schrijven
Spelen met de krant en wat viltstiften.
En spelen met de gezichten die ik altijd in stenen zie.


Wat is je droom?

Mensen bewust maken van hun creatief potentieel. Want ECHT, DAT HEEFT IEDEREEN en creëren maakt gelukkig.  

Wat is jouw ultieme struintip?

Ga ‘wandelen met kinderogen’. Zet al je zintuigen open op de manier waarop je dat deed toen je klein was. Neem een opschrijfboekje, een pennetje, een plastic zakje en je telefoon mee. Maak foto’s van dingen die je nog nooit eerder opgevallen zijn, zoals interessante putdeksels, grillige vormen in de bast van een boom, geheimzinnige tekens met verf op stoeptegels o.i.d. Verzamel interessante bladeren, stenen, takjes, veertjes, bessen of andere natuurproducten. Wie weet vind je nog heel andere dingen die het kind in jou de moeite waard vindt.

Leg alles thuis neer op zo’n manier dat je er met plezier naar kijkt. Maak er een foto van en plak die in je journaal met daarbij de datum en de plaats waar je wandelde en wat je er mooi aan vindt. Schrijf er ook bij hoe het voelde om op schattenjacht te zijn. Laat je schrijver aan het woord, want ook die heb je!

Waar kunnen we meer van jou zien?

Op mijn website kun je zien wat ik allemaal voor je kan betekenen en je vindt hier ook mijn boeken. Je kunt je aansluiten bij mijn creatieve community. Op mijn blog vind je art journal inspiratie en je kunt me volgen op Pinterest.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte: 1 MB. Dit kun je uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Reacties

  1. Leuk artikel. Ken Jenny niet persoonlijk maar volg haar altijd met interesse op fb. Altijd weer geraakt hoe ze weer uitpakt met haar fantasieën. Ga zo door zou ik zeggen 👍

    1. Lisette Lisette Author says:

      Dankjewel Yvonne, wat ontzettend leuk jouw reactie! En wat je zegt; ze weet ons altijd weer te raken met haar geweldige fantasie (ik ben zelf bijvoorbeeld helemaal weg van de bister beesies).

Like
Close
Close