Struinkunst bij Zin in morgen

13 april 2024

Zaterdag 13 april was ik te zien in het programma Zin in morgen op NPO2. Een programma over zingeving en klein geluk. Samen met Thomas ben ik op het strand bij Noordwijk om te struinen, om te tekenen en om struinkunst te maken. De opname was een bijzondere ervaring en ik ben heel blij met het eindresultaat.

Bekijk de uitzending

Ik stap uit de auto. Het gewicht van mijn tas rust tegen mijn rug. Onderin enkele struinvondsten (want stel dat we ‘niks’ vinden), twee schetsboeken en een etui vol tekenspullen. Ik kijk om me heen, een voorzichtig zonnetje prikt in mijn ogen. Nog geen filmcrew. Ik ben te vroeg dus loop alvast richting strand. Bovenaan de strandopgang zie ik het al. Een gulle vloedlijn strekt zich kilometers naar links en naar rechts uit. Een paar dagen geleden hoorde ik al praten over vele aangespoelde zeesterren. Meestal een goed teken. En ja hoor, al na enkele stappen langs de vloedlijn belanden de eerste struinvondsten in mijn jaszak.

Als het tijd is, keer ik terug naar de parkeerplaats. Mijn zenuwachtige lijf al wat rustiger door het struinen over het strand. Want wat vind ik het spannend om op tv te gaan. Toen de medewerker van Zin in morgen belde, maanden geleden, zei ik bijna ‘nee’. Ik sta liever achter de schermen. Ben immers niet voor niets schrijver en fotograaf geworden.

Met de crew is er meteen een klik. Het is vooral heel gezellig en al snel vergeet ik dat er een camera in de buurt is. Ik praat makkelijk. Gooi er een kwartje in en ik klets voor een rijksdaalder. Thomas is goed in het aangeven van de kwartjes en die geven me de houvast om mijn verhaal te vertellen. Struinend, de wind door mijn haar, genietend van de prachtige vondsten – want ze zijn bijzonder vandaag – lopen we langs de vloedlijn. Thomas’ enthousiasme is aanstekelijk. De verwondering over wat hij vindt, meteen hele verhalen en ideeën erbij. Precies wat struinen zo leuk maakt…

Wat begint als een ‘interview’ – Thomas vraagt, ik antwoord – eindigt, al struinkunst makend, in een mooi gesprek over online vs offline, werk vs vrijheid, binnen vs buiten zijn. Over de balans tussen binnen achter een laptop werken en de broodnodige dosis natuur en creativiteit. Over zomaar iets creëren, zonder dat er meteen een doel of reden achter moet zitten.

Gewoon zijn.

Buiten. Met een schetsboek. Een camera. Mooie vondsten. En wat knutselmateriaal.

Een beetje zoals vroeger in de zandbak…

Geluk zit in hele kleine dingen.

Terugkijken en zelf aan de slag

Hier kun je de uitzending terugkijken. Wil je aan de slag met struinen of de ideeën uit het item? Begin dan bij deze artikelen:

+ Start je creatieve struinavontuur
+ Tekenen op het ritme van de zee
+ Meditatief natuurtekenen
+ Eerste hulp bij perfectionisme

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

  1. Avatar W.E. Qualm says:

    Wat n heerlijk creatieve dag met prachtige unieke struinkunst 👏🙏 dankjewel voor t delen en ik ben super geinspireerd 😍🤗

    1. Lisette Marije Eisenga Lisette Marije Eisenga Author says:

      Graag gedaan en dankjewel voor je compliment! Zo mooi dat ik je heb kunnen inspireren 🙂

Like
Close
Close