Zelf doen: Struinfotografie

17 oktober 2022

Geniet van al het herfstige moois en ontdek het bos door de zoeker van je camera… Met deze oefening nodig ik je uit om eens op een andere manier te kijken en te fotograferen.

Struinfotografie

Tijdens het fotograferen raak ik in een flow, waarin ik de wereld hoofdzakelijk door de zoeker van mijn camera bekijk. Voor iemand met een ik-zie-teveel-en-kan-geen-details-buitensluiten-hoofd is dat erg heel fijn (herkenbaar?). Ik draai mijn camera, onderzoek mijn klein geworden wereld en ineens; pats! Een opvallend beeld… Een klein verdroogd braamblad, nederig bloeiend gras of een surrealistisch landschap van grassprieten en dauwdruppels. Dingen waar je normaal gemakkelijk aan voorbijgaat worden ineens kunstwerken op zich…

Herfst wat ben je mooi! Het licht gefilterd en niet meer zomers fel. Een explosie van paddenstoelen, bessen, bloeiend gras en kleurig blad.

Zelf doen?

Zoek een willekeurige plek in het bos of een park. Een plek met veel variatie aan mos, boomstronken, bladeren, struiken en paddenstoelen is perfect. Normaal zoek je iets om te fotograferen en richt je je telefoon of camera. Nu draai je het om. Kijk op het scherm of door de zoeker en loop rustig rond (langzaam en voorzichtig, zodat je niet struikelt). Zoek op deze manier naar interessante beelden. Ga eens door je hurken en zoek laag bij de grond, kijk eens omhoog of loop dichter naar je onderwerp toe. Benieuwd wat jij allemaal ontdekt op een kleine vierkante meter!

Ik vond…

 1. Vermiljoenzwam met een schaduw van blad.
 2. Een blaadje geland op goud varenblad.
 3. Braamblad heeft soms prachtige kleuren.
 4. Deze paddenstoelen laten mooi hun lamellen zien.
 5. Eikenblad saai? Met wat tegenlicht niet hoor!
 6. Gemaakt met een analoog soft focus filter ontstaat er een sprookjeslandschap. En wat loert daar in de achtergrond?
 7. Landschap van spinrag.
 8. Het verdroogde braamblad lijkt net brons in het ochtendlicht.
 9. Spinnenweb met een parelsnoer van dauw.

Deel jouw struinfoto

Experimenteerde jij met de oefening hierboven? Deel het resultaat in een reactie hieronder.

Ik maakte deze foto’s met een Canon Eos rp* en een 35mm* en 85mm* objectief.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte: 1 MB. Dit kun je uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Reacties

 1. Ik dacht dat ik ‘mijn’ bos wel kende, omdat ik er bijna dagelijks kom. Maar door de herfsttip om een stukje natuur te verkennen door het oog van je camera ging er een nieuwe boswereld open. Mysterieus. Indrukwekkend. Voor ik het wist was er een uur voorbij. Met mooie beelden en helemaal ontspannen kwam ik thuis. Dit smaakt naar meer, dank je wel!

  struinfotografie

  1. Lisette Lisette Author says:

   Wat geweldig, Thea! Zo mooi om te lezen hoe deze eenvoudige oefening je met andere ogen liet kijken naar ‘jouw’ bos. En met een prachtig resultaat

Like
Close
Close