Struin mee naar Thijsse’s hof

21 juni 2021

Dit keer neem ik je mee naar Thijsse’s hof in Bloemendaal en laat ik je zien waarom door de mens gemaakte dingen juist heel mooi kunnen zijn als je gaat fotograferen.

Thijsse’s hof is volgens mij een beetje een verborgen pareltje in Bloemendaal, vlakbij Haarlem. Ik had er in elk geval nog nooit van gehoord tot mijn bezoek aan deze heemtuin tijdens een inspiratiedag van IVN. Voor iemand die houdt van struinen en van de paden gaan, is een heemtuin misschien een wat onverwachte plek. Maar juist het samengaan van natuur en door de mens gemaakte elementen leveren prachtige foto’s vol contrasten op. Kijk je mee?

Over Thijsse’s hof

Jac. P. Thijsse – inderdaad, die meneer van de Verkade albums – is misschien wel de grondlegger van de Heemtuin. Toen hij in deze regio kwam wonen, wandelde hij veelvuldig in de omgeving. Hij waardeerde de grote schoonheid van de natuur, maar zag ook – toen al – de bedreigingen door de mens. Zo was hij helemaal niet blij met de gevolgen van de waterwinning in de duinen. Hij stelde zich ten doel de wilde planten van Kennemerland te presenteren. Helemaal in het gedachtegoed van Thijsse worden in deze tuin de natuurlijke begroeiingen, zoals duinbos en struweel, gedemonstreerd. Ik ben in elk geval weer helemaal verliefd geworden op de klaproos.

Spannende fotografie

In Thijsse’s hof vind je tussen het weelderige groen, allerlei door mensen gemaakte elementen, zoals bordjes, paden, bruggetjes, hekken en muurtjes. Misschien niet ‘puur natuur’, maar juist die elementen maken foto’s (en tekeningen) spannend.

Neem nu de foto rechtsboven, met het hekje en het rode bordje. Denk nu eens het bordje en het hek weg. Best saai toch? Ze geven de foto net die ‘kick’ vol contrasten – in kleur (groen vs rood), in textuur (het ruwe hout vs de zachte grassen) en in vorm (het strakke bordje vs de bloemen).

Over mijn camera
Ik fotografeer trouwens met een Canon Eos rp*. Deze dag had ik alleen mijn 35mm prime objectief* mee. Dit is wat mij betreft de perfecte (en compacte) allrounder voor reis-, landschap- en portretfotografie. Het fijne is ook dat dit objectief snel en trefzeker automatisch scherpstelt, ook op macro onderwerpen. Handig als je onderweg geen tijd hebt om heel lang bezig te zijn met handmatig scherpstellen.

Zou je de linker foto (met de bloemen) wel aan de muur willen hebben? Deze is te koop als print op canvas of papier bij Werk aan de Muur. Meer informatie.

Perfecte tekenplek

In deze heemtuin kun je ook geweldig (botanisch) tekenen. Er staan onnoemelijk veel soorten bomen, planten, bloemen en grassen. Het gonst er van de bijtjes, vogels en ander vliegend moois. En vergeet ook niet naar de grond te kijken. De dag dat ik er was, kropen er overal van die mooie grote wijngaardslakken rond. Een mooi fotografie- en tekenmodel, want ze zijn lekker langzaam, waardoor je ze eens rustig van dichtbij kunt bekijken.

Tip: dit is de perfect plek voor de tekenles ’50 bloemen tekenen’. Volgens mij wordt dat een makkie met zoveel voorbeelden. > Naar de gratis tekenles

Klassiek struinen kan hier niet, want je mag niet van de paden. Maar struinen naar foto’s, schetsen en inspiratie kan hier volop!

Bezoek Thijsse’s hof

Thijsse’s hof ligt aan de Mollaan 4 in Bloemendaal. Het is een half uurtje lopen vanaf station Overveen. Tip: combineer je bezoek met een wandel-of fietstocht door de naastgelegen Kennemerduinen, bijvoorbeeld de wandelroute ‘Naar de Thijssebosjes‘.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

  1. Lijkt me een boeiende plek!

    1. Lisette Lisette Author says:

      Dat is het zeker! Zijn er bij jou in de buurt ook heemtuinen eigenlijk?

Like
Close
Close