Struin mee naar Coepelduin

562
Deel 5

Nederland kent veel bijzondere struin- en wandelplekken door bos, hei of duin. In deze serie deel ik mijn favoriete struinplekken in Nederland.

Tussen Noordwijk en Katwijk ligt een smal strookje duin, misschien één hooguit twee kilometer breed. Je zou er bijna aan voorbij gaan, maar dit kleine duingebied is een prachtig struinpareltje. Je mag hier vrij van de paden wandelen. Sterker nog; er zijn niet eens paden.

Konijnen, vossen en reeën

Overal waar zand ligt, zie je vossenpootjes in het zand. Hoewel ik nog geen vos gezien heb, zitten er blijkbaar ontzettend veel. Konijnen zag ik wel. Heerlijk voor hun holletje in het ochtendzonnetje. En ik kom tot nu toe bij elke wandeling wel een ree tegen. Bijzonder, want door de Amsterdamse Waterleidingduinen – waar reeën zo goed als verdwenen zijn – associeer ik duinen vooral met damherten.

Hier zie je goed hoeveel diersporen er zijn. De ‘sleuven’ in het zand zijn gemaakt door de wind (deze foto is genomen vlak na een aantal flinke stormen). Een inspirerend landschap.

Lekker ruig

Het gebied is best ruig. Het is volgens het informatiebord geomorfologisch nagenoeg onaangetast. In gewoon Nederlands: wij mensen zijn eens ergens met onze tengels vanaf gebleven. Het is dus eigenlijk een oerlandschap. Grijze duinen wisselen af met zandverstuivingen en slechts hier en daar staan wat groepjes bomen. De wind heeft hier vrij spel en dat levert prachtige zandformaties op.

De wind blaast hier het zand onder schelpen en stenen vandaan, waardoor fascinerende formaties ontstaan

Het gebied is niet geschikt voor mensen die niet goed ter been zijn. Vrij snel nadat je het hek door bent, verdwijnen de door wandelaars ingesleten paadjes en is het klimmen geblazen. Denk: mul zand, diepe stuifkuilen, hoge zandruggen waar je echt niet tegenop komt en stekelbosjes, waarin je genadeloos vast komt te zitten. Ik hou ervan!

Tip: volg de wildsporen. Dieren zoeken altijd de makkelijkste weg.

Coepelduynen bezoeken

Coepelduynen is alleen tussen half oktober en half maart geopend voor wandelaars, want in de zomer is het een rust-en broedgebied. Bij de ingangen zijn niet echt parkeerplekken en je kunt je fiets ouderwets tegen een hekje parkeren. Het logische gevolg is dat het hier heerlijk rustig is. Ik vind dit dus helemaal top! Wat ik ook fijn vind, is dat honden niet zijn toegestaan. Die kunnen trouwens in de rest van de Noordwijkse duinen volop los lopen.

Meer informatie over Coepelduynen
Leuk artikel? Reageer of like:
Houd me op de hoogte van nieuwe reacties
Mail mij:
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Like
Close
Close