Struin mee naar Coepelduin

23 februari 2022

Tussen Noordwijk en Katwijk ligt een smal strookje duin, misschien één hooguit twee kilometer breed. Je zou bijna voorbij gaan aan dit unieke struinpareltje, waar je vrij van de paden mag struinen. Sterker nog; er zijn hier amper paden. Coepelduynen is tussen half oktober en half maart geopend voor wandelaars, want in de zomer is het een rust-en broedgebied. Bij de ingangen zijn geen parkeerplekken, ook niet voor je fiets, en honden zijn hier niet welkom. Het gevolg is dat het hier heerlijk rustig is.

Konijnen, vossen en reeën spotten

Overal waar zand ligt, zie je talloze sporen in het zand, van ree, konijn en heel veel vos. Hoewel de vossen zich zelden laten zien, zitten er hier blijkbaar ontzettend veel. De konijnen laten zich wel zien; soezend voor hun holletje in de prille ochtendzon. En er gaat geen wandeling voorbij of je ontmoet een ree die je aanstaart vanaf de volgende duintop.

Hier zie je goed hoeveel diersporen er zijn. De ‘sleuven’ in het zand zijn gemaakt door de wind. Deze foto is genomen vlak na een aantal flinke stormen en dat levert een inspirerend landschap op.

Onaangetaste natuur

Het gebied is volgens het informatiebord geomorfologisch nagenoeg onaangetast. In gewoon Nederlands: wij mensen zijn eens ergens met onze tengels vanaf gebleven. Het is dus eigenlijk een oerlandschap. Grijze duinen wisselen af met zandverstuivingen en slechts hier en daar staan wat groepjes bomen. De wind heeft hier vrij spel en dat levert prachtige zandformaties op.

De wind blaast hier het zand onder schelpen en stenen vandaan, waardoor fascinerende formaties ontstaan

Lekker ruig

Het gebied is best ruig. Vanaf de hekjes kun je nog wel wat paden volgen, maar deze verdwijnen al snel en dan is het een kwestie van zelf je weg vinden door het gebied. De duinen zijn hier soms stijl dus het is flink klimmen. En ook: mul zand, diepe stuifkuilen, hoge zandruggen waar je niet tegenop komt en stekelbosjes, waarin je genadeloos vast komt te zitten. Ultiem struinen dus!

Tip: volg de wildsporen. Dieren zoeken altijd de makkelijkste weg.

Ingang Coepelduynen

Het Natura 2000 gebied Coepelduynen is onderdeel van het Hollands Duin. Je kunt het perfect combineren met een (strand)dagje Noordwijk of Katwijk. Je bereikt het gebied vanaf Noordwijk of Katwijk. De ingangen van Coepelduynen zitten een beetje verstopt. Noordwijk: je kunt door het klaphekje in de buurt van De trap van Rinus of vanaf Strandafrit 1A naar rechts, en dan links het klaphekje door. Vanaf Katwijk is het gebied bereikbaar vanaf Parkeerplaats de Noordduinen.

Ken jij het gebied, heb je aanvullende tips of heb je vragen over dit gebied? Laat het weten in een reactie hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte: 1 MB. Dit kun je uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Reacties

  1. Avatar Joke Haytink says:

    Als oud Noordwijkse was ik daar een aantal jaren geleden. Mijn ouders namen mij vroeger nog wel eens mee naar de duinen.
    Ik heb er enorm genoten. Duinen zijn ook prachtig. Vanaf een bankje, buiten dit gebied, zagen we een ree lopen. Een extra verrassing . Later kon ik de ingang niet meer terug vinden.

    1. Lisette - Struinkunst Lisette - Struinkunst Author says:

      Wat leuk, Joke! Ook dat je een ree hebt gezien, dat blijft bijzonder. En het klopt dat de ingangen goed verstopt zitten. Ik heb daarom linkjes naar Google maps toegevoegd aan het artikel. Mocht je ooit weer in Noordwijk zijn en het gebied willen bezoeken, dan kun je deze keer de ingang hopelijk wel vinden 🙂

Like
Close
Close