Een schetsboek in plaats van Pinterest

417
Doen!

Gebruik een schetsboek in plaats van Pinterest en geef je creativiteit een boost.

I

k denk dat elke kunstenaar, creatieveling en ontwerper weleens op Pinterest en consorten zoekt naar inspiratie. Niks mis mee, maar hoe voorkom je dat je in het ‘Pinterest-moeras’ verstrikt raakt? Geloof me, I’ve been there. Ik ben Pinterest gebruiker van het eerste uur (toen je nog ‘gekeurd’ moest worden om mee te mogen doen) en ik ben verzot op Instagram. Het gevaar van al dit leuks is dat je meer tijd kwijt bent aan het verzamelen van ideeën dan dat je aan het schilderen of tekenen bent. En dan die immer groeiende berg ideeën ‘waar je ooit eens iets mee wil doen’. Ik vond het op een gegeven moment heel intimiderend en het werkte verlammend. Helemaal niet inspirerend!

Stoppen met Pinterest

Een aantal jaar geleden besloot ik korte metten te maken met ‘idea hoarding’ via Pinterest. Ik verwijderde rigoureus alle borden met teken-, schilder en -diy inspiratie. Ik bewaarde alleen praktische dingen; weef-en breipatronen, woonideeën, tuintips en inspirerende foto’s die als referentiemateriaal voor schilderijen kunnen dienen. Ik bewaar geen kunst en creatieve ideeën meer op Pinterest. Punt.

Mijn schetsboek is mijn Pinterest

Ik besloot mijn ideeën alleen nog maar in een schetsboek te bewaren. Mijn mantra werd “Mijn schetsboek is mijn Pinterest”.

Dit heeft twee voordelen:

1. Een schets maken kost meer tijd, dus je denkt wel twee keer na voor je die tijd investeert in het vastleggen van een idee. Dat zorgt ervoor dat je alleen dingen bewaart die je ook echt de moeite waard vindt. Dat is wel even wat anders dan de klik-en-klaar methode van Pinterest.

2. Als je iets schetst, maak je – door jouw eigen stijl en handschrift – kleine wijzigingen. Een idee of ontwerp krijgt als vanzelf al een stukje van jouw eigenheid mee.

Een kijkje in mijn schetsboek. De kwal tekende ik na van een foto bij een nieuwsbericht op nos – er zat meteen een idee voor een schilderij in mijn hoofd. De gekke vogel was een doodle op een los stukje papier. Ik gebruik mijn schetsboeken ook om praktische ideeën te bewaren. Zo vond ik een lijstje met goede luchtzuiverende kamerplanten.

Inspiratie vanuit je eigen waarneming

Ik doe het liefst inspiratie op vanuit mijn eigen goeie, ouwe waarneming. Vergeet niet dat je niet alleen waarneemt met je ogen, ook je reuk (een mooi gerecht), gehoor (fijne muziek), tast (die zachte trui) en zelfs je hoofd (je dagdromen) doen mee.

Inspiratie haal ik overal vandaan; natuurlijk de natuur, maar ook een liedje dat ik hoor, een quote die ik lees of een beeld dat ik in mijn hoofd zie bij het lezen van een boek. En als ik online, via Pinterest, Instagram of waar dan ook, op iets inspirerends stuit, dan schets ik het! Soms als ruwe schets, soms een zin, misschien een paar steekwoorden of zelfs een klein schilderij.

Steeds beter kijken

Probeer het zelf maar eens een tijdje. Je zult merken dat je steeds beter leert kijken. Je leert ook nog eens heel veel over jezelf; wat je mooi vindt, wat je raakt, wat je verafschuwt. Je zult thema’s ontdekken en je zult merken dat die thema’s veranderen, al naar gelang wat je bezighoudt in je leven. Mijn grote overkoepelende thema is de natuur en ons landschap. Mijn tijdelijke thema is het vinden van mijn eigen creatieve pad. Dat lees ik af aan de quotes en schetsen die ik verzamel. Wees gewaarschuwd, zo’n schetsboekje wordt heel persoonlijk en is voer voor psychologen!

Tips om Pinterest te vervangen voor je schetsboek

1: Gebruik een klein schetsboekje
Gebruik een schetsboekje dat in je tas past, zodat je het altijd bij je hebt. Ik gebruik het liefst A6 formaat schetsboekjes.

2: Je materialen voor het grijpen
Ook je materialen moeten voor het grijpen zijn. Bevestig dus een pen of potlood aan je schetsboek. Ik doe mijn schetsboekje in een leren ‘midori’ hoesje van Paper Republic met daaraan een penloop. Hierin zit een Micron PN of 02 pen en in het hoesje past nog een extra Moleskine cahier voor kladjes.

3: Bronvermelding
Vermeld altijd de bron bij de quote of je tekening. Het is mij weleens overkomen dat ik na een paar jaar niet meer wist of het mijn eigen idee was of dat van een ander. Heel onhandig! Bij een quote of nagetekende illustratie vermeld ik dus altijd de oorspronkelijke maker.

4: Index
Ik maak achterin elk schetsboekje een kleine index en verwijs naar het paginanummer (ik nummer mijn pagina’s zelf), zodat ik bepaalde ideeën makkelijker kan terugvinden.

Inspiratie of stelen?

Nog even iets over geïnspireerd raken door andermans werk. Ik ben geen voorstander (understatement) van het kopiëren van andermans werk. Dus een bestaand schilderij naschilderen of iemands stijl kopiëren en dat presenteren als jouw kunst vind ik not done. Wat je natekent in je schetsboek is dus puur bedoeld als dagboek of inspiratiebron.

Soms gebeurt het wel dat er iets ‘in de lucht’ hangt. Bijvoorbeeld de kleur ‘koraal’. Deze kleur zie ik al een tijdje opduiken bij verschillende kunstenaars. Laat ‘living Coral’ nou net pantone kleur van 2019 zijn. Toeval? Ik denk het niet. Hebben al deze kunstenaars dan ‘gejat’ van elkaar? Ook dat is denk ik niet het geval. Als kunstenaar laat je je inspireren door je omgeving en daarmee ben je ook onderhevig aan mode-en interieurtrends. Een prachtig onbewust proces dus…

Bonus: je vindt je eigen stem

Minder rondhangen op social media heeft nog een bonus. Door minder te kijken naar het werk van anderen, voorkom je dat je je eigen werk voortdurend gaat vergelijken. Er is namelijk altijd iemand beter of succesvoller dan jij. Maakt dat uit? Helemaal niks! Het gaat erom dat je jouw eigen stem vindt. Alleen dan kun je dingen maken vanuit je eigen hart. En de enige manier waarop je dat kunt doen is heel goed kijken naar je eigen omgeving met je eigen ogen en je eigen ideeën schetsen met je eigen handen…

Let’s create!

Hulp nodig bij het kiezen van je schetsboek? Lees het artikel: Een schetsboek kiezen

Ben jij ook met een schetsboek begonnen?

Ik ben benieuwd hoe je het vindt! Laat hieronder een reactie achter of tag @struinkunst op Instagram en gebruik de hashtag #struinkunst 

close

LEES ALS EERSTE DE NIEUWSTE BLOGS + ONTVANG EXCLUSIEVE TIPS EN INSPIRATIE

Reacties

 1. Je hebt helemaal gelijk. Minder neuzen op social media geeft meer tijd en energie om zelf actief en creatief te zijn. Voor mij is Pinterest een bewaarplek voor patronen en om anderen daar ook de vele mooie patronen te laten vinden.
  Ik ben op jouw manier gestopt met Facebook en Twitter. Het was even afkikken, maar nu bevalt het prima. Ook ik heb boekjes waarin ik al mijn ideeën en uitprobeersels in zet. Leuk om ze af en toe door te bladeren en in je eigen boekjes inspiratie op te doen. Kon ik maar zo goed tekenen en schetsen, dan gebruikte ik mijn boekjes veel vaker en met meer plezier.
  Ik ben benieuwd wat jij uit jouw boekjes terug laat komen in jouw kunstwerken.

  Groetjes, Margaret

  1. Hoi Margaret,

   Wat ontzettend leuk dat ik je heb kunnen inspireren om ook anders om te gaan met Facebook en Twitter. Dat van het afkicken herken ik wel, dat had ik ook in het begin (ik vond het ook reuze spannend om zomaar hele Pinterest boards weg te gooien). En wat leuk dat jij ook boekjes gebruikt; die vormen straks een prachtig overzicht van je projecten en ontwikkeling. En ik ben ervan overtuigd dat je niet goed hoeft te kunnen tekenen om plezier te hebben van schetsboekjes. Je kunt ook mooie knipsels of quotes inplakken en wie weet waag je je eens aan een schetsje. Het leuke van schetsboekjes is dat het allemaal niet zo perfect hoeft en je hoeft het aan niemand te laten zien 🙂 En ik zal zeker nog wat meer laten zien van mijn schetsboeken in relatie tot mijn kunstwerken.

   Groetjes, Lisette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
Struinkunst © Copyright 2020
Close