Zelf stempels maken

Rond 2010 maakte ik mijn eerste stempels met gutsjes en het speciale stempelrubber Speedy Carve. In die tijd was stempels maken nog vrij onbekend en moest ik dit materiaal uit Amerika of Duitsland halen. Gelukkig kun je stempelrubber nu overal vinden. Ik laat je hier zien hoe je je eigen stempels maakt.

Rating: 0.00
(0)
5 april 2020

Je kunt je eigen stempels maken met deze stempel rubber blokken* en een setje gutsen*. Je snijdt, net als bij linoleum snijden, met de guts een afbeelding uit het rubber, waarna je ermee kunt stempelen. Het verschil is dat je met dit speciale stempelrubber gewoon met stempelinkt* kunt stempelen in plaats van met drukinkt of acrylverf.

> Snel naar naar de DIY

Zelf stempels maken met gutsen

Er bestaan verschillende gutsen. Als je naar de voorkant van een guts kijkt, zie je een v-vorm of een u-vorm. De v-guts geeft hele dunne lijnen. Deze guts is perfect voor het snijden van de contouren en voor hele fijne details. Met een u-guts maak je bredere lijnen. De u-guts is bedoeld voor grovere details en het wegsnijden van grotere delen. Hoe groter de u-guts, hoe breder de delen die je wegsnijdt.

Tip: door met de v-guts te variëren in de druk die je uitoefent, worden de lijnen minder diep en daarmee dunner of, door meer druk toe te passen, dieper en dikker.

Voor het maken van stempels heb je minimaal een v-guts en een kleine u-guts nodig. Eventueel kun je die aanvullen met een middelgrote en een grote u-guts. In dit setje* zitten alle gutsen die je nodigt hebt, inclusief stempelrubber en zwarte stempelinkt.

Stempels maken van gum

Je kunt ook stempels maken van gum in plaats van het speciale stempelrubber. Houdt er alleen rekening mee dat dit materiaal minder sterk is dan het speciale stempelrubber en dat de lijnen wat minder strak worden.

Nodig

 • Kleine v-guts
 • Kleine u-guts (nr 2)
 • Gemiddeld en/of grote u-guts

Materialen
  

 • Stempelrubber (of vlakke gum)
 • Papier
 • Blokje of schijfje hout (optioneel)
 • Alleslijm (optioneel)

Instructies
 

 • Maak een tekening met potlood. Je hoeft de tekening niet te spiegelen. Leg de tekening op het stempelrubber en wrijf de afbeelding over met je nagel.
 • Snijd eerst de contouren met de v-vormige guts. Snijd daarna de rest (alles wat wit moet worden) van het rubber voorzichtig weg met de u-vormige gutsjes.
 • Mooie vloeiende lijnen krijg je door niet alleen de guts te draaien, maar tegelijk het rubber te draaien in een soort tegengestelde beweging. Het is even een slag die je moet hebben en… oefening baart kunst. Probeer zoveel mogelijk van je af te gutsen, vooral als je met linoleum werkt. Mocht je uitschieten, dan heb je niet de guts in je vingers. Met stempelrubber hoef je je daar wat minder zorgen om te maken, omdat je veel minder druk hoeft uit te oefenen.
 • Als je klaar bent, maak je een proefafdruk van de stempel. Zo zie je waar je nog stukjes weg moet halen.
 • Je kunt de stempel met alleslijm op hout plakken. Dit hoeft niet, want stempelrubber is meestal dik genoeg om goed vast te houden, maar het ziet er natuurlijk wel meteen mooi uit.
 • Je kunt de stempel schoonmaken met water en een zacht (baby)doekje. Ga je met acrylverf stempelen? Maak de stempels dan zo snel mogelijk na gebruik schoon met water, zodat de acrylverf niet indroogt.

Notities

Struinkids: Vanaf 8 jaar. Wil je met jongere kinderen stempels maken? Doe dit dan onder begeleiding of laat de kinderen het ontwerp tekenen en guts zelf de stempels.
Auteur: Lisette Marije Eisenga
Voor: Beginners, Struinkids
Techniek: Printen / Stempelen

Deel jouw stempel

Heb je iets gemaakt met deze kunstles? Laat in een reactie weten wat je ervan vond of deel het resultaat op het prikbord of op Instagram o.v.v. #struinkunst en tag @struinkunst.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel deze kunstles
Like
Close
Close