Start je creatieve struinavontuur

Start je struinavontuur met deze tips, een overzicht van materialen en een aantal van de leukste struinplekken in Nederland

16 mei 2023

Tijdens het struinen kan ik vertragen. Ik kijk, luister, mijmer en verwonder, op zoek naar inspiratie. Al dwalend maak ik foto’s, schrijf ik flarden van teksten of maak ik schetsen en notities in mijn schetsboek. Op deze plek maak ik je graag deelgenoot van dit struingeluk en nodig ik je uit om je eigen (creatieve) struinavontuur te beginnen.

Snel naar:

+ Wat is struinen?
+ Handige apps
+ Meenemen onderweg
+ Struinetiquette
+ De leukste struinplekken
+ Verder struinen in het atelier
+ Hergebruik
+ Beginnen met een schetsboek
+ De leukste struinkunstlessen
+ Deel je struinkunst
+ Ontdek mijn kunst

Wat is struinen?

Struinen gaat over anders kijken, over vertragen en over verwondering. Of je nu schrijft, tekent, fotografeert of misschien wel helemaal niet creatief bent, struinen nodigt je uit om wat langzamer te gaan op zoek naar inspiratie. Wie rustiger loopt, ziet meer en in deze kalme staat dienen creatieve invallen en oplossingen voor een probleem zich gemakkelijker aan.

Struinen – Al rondzwervend kijken of je iets van je gading kunt vinden

Van Dale

Struinen kan overal; zelfs in je eigen achtertuin of het park om de hoek. Het belangrijkste is dat je langzamer loopt en je opmerkzaamheid traint. Wat zie je? Wat hoor je? Wat valt je op? Kijk op de grond, speurend naar mooie veren, schelpen, stenen of takjes. Ga eens een poosje stil zitten om je omgeving in je op te nemen. Pak je camera of schetsboek en leg vast wat je ziet. Als je jezelf toestaat om wat langzamer te gaan, merk je steeds meer dingen op; het fluiten van vogels, kleine bloemen in het gras, sporen in het landschap…

wandelen in nederland

Handige apps

Als vanzelf zal je meer willen weten van wat je ziet en vindt onderweg. De volgende apps zijn daarbij een aanrader:

  • Birdnet (voor het herkennen van vogelgeluiden)
  • Plantnet (voor het determineren van planten)
  • Obsidentify (voor het determineren van planten, insecten, etc)
  • Komoot (voor het plannen van routes)
  • IVN Routes App (je digitale natuurgids voor onderweg)
Schetsboek buiten met een art kit en thee in een kuksa - finse beker van hout

Meenemen onderweg

Als je op deze manier gaat wandelen, ben je vaak wat langer onderweg dan anders. Dikke kans dat je ook wat vaker in het gras, vlak naast het pad, belandt omdat je oog naar iets moois getrokken wordt. Vergeet daarom niet het volgende mee te nemen:

  • Telefoon of camera om foto’s te maken als referentiemateriaal.
  • Eten en drinken voor onderweg.
  • Tekenlasso voor het verwijderen van teken.
  • Iets om op te zitten (tip: koop een rugzak met regenhoes – die kan tegelijk als kleedje dienen).
  • Schetsboek en pen of andere tekenspullen voor het noteren van ingevingen.
  • Linnen tasje om gestruinde materialen in te doen (of om zwerfafval op te ruimen 😉

Hier vind je meer tips voor je struinuitrusting.

Struinetiquette

Struinen wordt nogal eens geassocieerd met van de paden gaan. Dat is natuurlijk het leukste om te doen (waar dat mag), maar het is niet de essentie van struinen, zoals je hierboven hebt gelezen. Houd je dus aan de regels:

  • Let op de borden bij/in natuurgebieden om te weten of je wel of niet van de paden mag en houd je daar aan. De regels zijn er om dieren, zoals reeën en broedende vogels, te beschermen.
  • Ook als je van de paden mag, is het belangrijk om op te letten. Kijk waar je loopt om dieren en planten niet te verstoren.
  • Knip, snijd of breek niets af. Neem alleen dingen mee die los liggen en die je volgens de regels van het natuurgebied mag meenemen. Afgevallen geweistangen bijvoorbeeld, mag je op de meeste plekken niet mee naar huis nemen.
  • Wees bescheiden in wat je meeneemt. De natuur heeft oud hout (voeding) en botjes (kalk) hard nodig. Heb je thuis al een mooi schedeltje liggen? Vraag jezelf af of daar nog een tweede naast moet liggen… Of breng ook een keer iets terug.

De leukste struinplekken

Natuurgebieden waar je van de paden mag of waar veel afwisseling is, zijn de leukste plekken om te struinen. En vergeet het strand niet; good old schelpen zoeken blijft een feestje… In deze artikelen neem ik je mee naar de leukste plekken om te struinen.

Verder struinen in het atelier

Bij thuiskomst kan het struinen verder gaan… Misschien wil je wel meer te weten komen over wat je hebt gezien en gevonden. Verzamel informatie op internet of uit boeken en bewaar wat je vindt in je schetsboek. Of maak een hoekje met je struinverzameling, bijvoorbeeld in een letterbak of in een display voor gevonden veren.

Je kunt ook, zoals veel struinkunstenaars doen, gevonden materialen, inspiratie en verhalen verwerken in kunstwerkjes. Dat kan heel letterlijk door het verwerken van natuurmaterialen of subtieler door je door gevonden natuurmaterialen te laten inspireren.

Hergebruik

Struinen gaat ook over hergebruik en met nieuwe ogen kijken naar wat je al hebt of kent. Verzamel daarom eens al je creatieve materialen. Met welke materialen werk je het liefst? Welke zijn mooi, maar blijven toch in de la liggen? En welke materialen vind je echt heel ‘stom’. Zoek een grote etui, een mandje/kistje of een koffertje en doe alle liefste materialen hier in. Berg de rest op. Grijp je mis? Kijk of je iets kunt aanvullen uit de voorraad die je had weggeborgen. Zijn er materialen die je toch niet gebruikt? Berg die ook weg. Grijp je nog steeds mis? Dan is het misschien tijd om dat ene materiaal of dat ene kleurtje te kopen.

Beginnen met een schetsboek

Een schetsboek is de plek om je creatieve struinavontuur te beginnen. In je schetsboek kun je verzamelen wat je onderweg tegenkomt; planten, bloemen, landschappen, ingevingen en inzichten. In de serie start je art journal vind je alles om te beginnen met journalen.

De leukste struinkunstlessen

Op Struinkunst vind je verrassende tekenlessen om te proberen, ook als je van jezelf vindt dat je niet zo goed kunt tekenen. Begin bijvoorbeeld eens bij deze tekenlessen:

Schaduwtekenen
Moeilijkheidsgraad: *
Naar deze kunstles

Deel je struinkunst

En nu jij! Ik nodig je uit om ook op pad te gaan. Om te vertragen, om te verwonderen en om je te laten inspireren door wat je onderweg tegenkomt. Struin je mee?

Ontdek mijn kunst

In mijn kunst en in mijn schetsboeken ga ik op zoek naar de verhalen van ons landschap; van eeuwenoude geologische processen tot de kleinste voetafdrukken van een vogel, van ongerepte verwondering tot het samenspel tussen mens en natuur die goedschiks en kwaadschiks ons landschap vormgeven. Van wat ik vind, maak ik laag voor laag een nieuw verhaal. Hier vind je kijkjes in mijn creatieve proces en in de shop vind je originele kunst en art prints.

Laat mijn kunst een aanmoediging zijn op je (creatieve) pad

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

  1. Avatar Willemien says:

    Dag Lisette
    Met plezier heb ik via Facebook de artikelen op je website gelezen. Je hebt daar nu het maken van struinkunst heerlijk compact samengesteld. Ik ben geen echte struinkunstenaar, maar geniet weer van alles wat jij te bieden hebt, ik kies er zo mijn dingen uit. Je tips en ervaringen met struinen en het te gebruiken materiaal zijn steeds weer geweldig inspirerend voor me. Dank dus voor je berichten en veel plezier in je nieuwe woonomgeving. Groeten Willemien

    1. Lisette Lisette Author says:

      Dankjewel Willemien, wat een geweldig compliment! En wat leuk om te horen dat het inspirerend is, ook als je niet struint of een struinkunstenaar bent. Ik vind het geweldig hoe iedereen zijn/haar eigen dingen eruit haalt… Creatieve groet, Lisette

Like
Close
Close