Urban sketching

355

In oktober deed ik mee aan de Sketchdag Arnhem – de eerste keer dat ik ging ‘urban sketchen’. Een fantastische nieuwe ervaring om met andere mensen buiten te schetsen en… in een stad in plaats van in de duinen of het bos. Een kleine impressie van mijn ervaringen.

‘En publiek’ tekenen

Ik ben iemand die het liefst alleen werkt, lekker rustig in mijn atelier of in de natuur op een stil plekje. Zomaar ‘en publiek’ schetsen vind ik – hoe ervaren ik ook ben – nog steeds best spannend. Voorbijgangers komen immers over je schouder meekijken en als ik lekker zit te tekenen, heb ik daar helemaal niet zo’n behoefte aan. Tja, ik ben ook maar een mens…

Samen schetsen

Het leuke van zo’n dag is dat je in groepjes aan het schetsen bent. Een heel andere ervaring, want zo ben je een beetje anoniem in de ‘massa’. En gezellig ook, want samen schetsen is gezellig en tijdens de dag en na afloop gaan alle schetsboeken rond. Heel inspirerend!

We hebben – heerlijk in het najaarszonnetje – geschetst aan de Rijnkade. Een prachtige plek en na een tijdje schetsen verdwijnt de wereld om je heen. Zo zen! Het schetsen middenin de stad vond ik lastiger, daar kon ik niet zo makkelijk in dat zen moment raken. Ach, ik ben nou eenmaal meer een natuurmens dan een stadsmens.

Het uitzicht
Het resultaat

Urban of rural sketching

Urban sketching ga ik zeker nog eens doen, hoewel ik me denk toch meer aangetrokken voel tot het schetsen buiten de stad (vaak rural sketching genoemd).

Nu ik dit allemaal zo opschrijf, besef ik weer dat ‘wij mensen’ het landschap echt niet alleen maar verpesten. De elementen die de mens aanbrengt in het landschap – zoals een kerk, een houten hek of, zoals in mijn schets, een oude werf – maken het landschap juist zo interessant om te tekenen.

Lees hier waarom je meer buiten zou moeten schetsen

Ook urban Sketchen?

Urban Sketchers Nederland is de plek waar Nederlandse urban sketchers (online) samenkomen. Op de website vind je inspiratie en artikelen om met elkaar (of alleen) buiten te tekenen. Je kunt meedoen aan diverse workshops, sketchdagen en het jaarlijkse National Sketch Weekend en er zijn diverse lokale groepen waar je je bij kan aansluiten. 

Abonneer
Mail mij:
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Like
Close
Struinkunst © Copyright 2020
Close