Urban sketching

1K

Urban sketchers is een wereldwijde community van mensen die op locatie, in steden en dorpen, tekenen. De focus ligt op stadsgezichten, gebouwen en mensen. In oktober 2019 deed ik mee aan de Sketchdag Arnhem – de eerste keer dat ik ging ‘urban sketchen’. Een fantastische nieuwe ervaring om met andere mensen buiten te schetsen en… in een stad in plaats van in de duinen of het bos. Een kleine impressie van mijn ervaring.

‘En publiek’ tekenen

Ik ben iemand die het liefst op rustige plekken werkt, in mijn atelier of in de natuur. Zomaar ‘en publiek’ schetsen vind ik – hoe ervaren ik ook ben – nog steeds best spannend. Voorbijgangers komen over je schouder meekijken en als ik lekker zit te tekenen, heb ik daar helemaal geen behoefte aan. Tja, ik ben ook maar een mens…

Samen schetsen

Het leukste van zo’n dag vind ik het schetsen met gelijkgestemden. Samen schetsen is gezellig en tijdens de dag en na afloop gaan alle schetsboeken rond. Heel inspirerend! Bonus: als je in een groepje tekent, ben je een beetje anoniem in de ‘massa’ en heb je minder ‘last’ van de voorbijgangers.

We hebben heerlijk in het najaarszonnetje geschetst aan de Rijnkade. Een prachtige plek waar stad en natuur samenkomen. Na een tijdje schetsen verdwijnt, zelfs in de stad, de wereld om je heen. Het schetsen middenin het centrum van Arnhem vond ik lastiger. Daar kon ik niet zo makkelijk in dat zen moment raken.

Het uitzicht
Het resultaat

Hoewel ik me dus meer aangetrokken voel tot het schetsen buiten de stad (ook wel rural sketching genoemd) ga ik zeker nog eens urban sketchen. Want het contrast tussen natuur en bijvoorbeeld een mooie kerk, een houten hek of die oude werf maken een landschap interessant om te tekenen.

Ook urban Sketchen?

Urban Sketchers Nederland is de plek waar Nederlandse urban sketchers (online) samenkomen. Op de website vind je inspiratie en artikelen om met elkaar (of alleen) buiten te tekenen. Je kunt meedoen aan diverse workshops, sketchdagen en het jaarlijkse National Sketch Weekend en er zijn diverse lokale groepen waar je je bij kan aansluiten. 

Lees ook:

+ Waarom schetsen eigenlijk beter is dan fotograferen
+ Start je art journal

Houd me op de hoogte van nieuwe reacties
Mail mij:
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Like
Close
Close