Start met urban sketching

15 juli 2021

Urban sketching is tekenen in de stad. De focus ligt op stadsgezichten, gebouwen, parken en mensen. Het is een wereldwijde community van mensen die ergens afspreken om samen te kenen. Hoewel de stijlen even divers zijn als het aantal urban sketchers, wordt urban sketching meestal gekenmerkt door een losse lijnvoering en is pen en aquarel het meest gekozen medium.

Om het zelf eens te proberen deed ik in 2019 mee aan de Sketchdag Arnhem. Een fantastische nieuwe ervaring om met andere mensen buiten te schetsen en… in een stad in plaats van in de duinen of het bos.

‘En publiek’ tekenen

Ik ben iemand die het liefst op rustige plekken werkt, in mijn atelier of in de natuur. Zomaar ‘en publiek’ schetsen vind ik – hoe ervaren ik ook ben – nog steeds best spannend. Voorbijgangers komen over je schouder meekijken en als ik lekker zit te tekenen, heb ik daar helemaal geen behoefte aan. Tja, ik ben ook maar een mens…

Samen schetsen

Het leukste van zo’n dag vind ik het schetsen met gelijkgestemden. Samen schetsen is gezellig en tijdens de dag en na afloop gaan alle schetsboeken rond. Heel inspirerend! Bonus: als je in een groepje tekent, ben je een beetje anoniem in de ‘massa’ en heb je minder ‘last’ van voorbijgangers die komen kijken.

We hebben heerlijk in het najaarszonnetje geschetst aan de Rijnkade. Een prachtige plek waar stad en natuur samenkomen. Na een tijdje schetsen verdween, zelfs in de stad, de wereld om me heen en kwam ik in die zen flow van het buiten tekenen. Het schetsen middenin het winkelcentrum van Arnhem vond ik lastiger. Daar kon ik niet zo makkelijk in dat zen moment raken.

Het weelderige groen en de oude scheepswerf zorgen voor een spannend contrast

Het uitzicht
Het resultaat

Rural sketching

Urban Sketchen was voor mij een hele fijne ervaring en ik ga dit zeker nog eens doen. Ik voel me wel meer aangetrokken tot het schetsen op iets rustiger plekken, net buiten de stad. Dit wordt ook wel rural sketching genoemd – de focus ligt hier meer op kleine dorpjes en de landelijke omgeving.

Ook urban Sketchen?

Urban Sketchers Nederland is de plek waar Nederlandse urban sketchers (online) samenkomen. Op de website vind je tips en inspiratie om te beginnen met urban sketchen en je kunt meedoen aan workshops, sketchdagen en het jaarlijkse National Sketch Weekend. Er zijn ook diverse lokale groepen waar je je bij kan aansluiten. 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte: 1 MB. Dit kun je uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Like
Close
Close