Sketchbook Explorations van Shelley Rhodes is misschien wel het mooiste boek uit mijn boekenkast. Dat begint al bij de kaft met een hardcover van zacht, stofachtig materiaal. De binnenkant staat vol prachtige foto’s van schetsboeken vol abstracte kunstwerken.
Elke keer als ik het boek opensla, word ik helemaal blij en wil ik alleen maar creëren.
Ik ben natuurlijk hartstikke bevooroordeeld, want Shelley’s stijl en werkwijze liggen dicht bij die van mij. Ze gebruikt net als ik alles door elkaar: inkt, potlood, verf, textiel, garen en gestruinde materialen, zoals losse papiertjes, aangespoelde stukjes touw en stukjes metaal. Ze laat zien hoe je deze materialen verwerkt in schetsboeken. Het mooie landschap van Groot-Brittannië (jaloers!) vormt de inspiratiebron voor haar kleine dagelijkse kunstwerkjes. Kijk maar eens op haar Instagram account.
Deze onderwerpen vind je in het boek
In het boek vind je eigen alles wat je ook hier op Struinkunst vindt, zoals schetsboeken kiezen, maken en manipuleren, werken met beperkte materialen/palet, werken met foto’s of collages, tips voor beginnen in je schetsboek, diverse creatieve opdrachten, gevonden materialen gebruiken, tekst toevoegen, een reisdagboek bijhouden, schetsboeken tentoonstellen, gemotiveerd blijven, thumbnail schetsen gebruiken, digitaal schetsen en hoe je je kunst kunt ontwikkelen door te schetsen in schetsboeken.
Bijzondere soorten schetsboeken
Het boek begint met waarom het waardevol is om in een schetsboek te werken. Shelley gaat in op verschillende soorten schetsboeken en ze laat zien hoe je zelf schetsboeken maakt, waarvan sommige heel verrassend zijn (zoals de ‘rolls and scrolls’ op de rechterpagina op de foto hieronder). Daarna benoemt ze allerlei toepassingen; zoals een schetsboek met één thema, een schetsboek delen met meerdere kunstenaars of het bijhouden van een reisdagboek.
Werken in lagen
Shelley laat zien hoe zij haar art journal kunstwerkjes laag voor laag opbouwt. Ze begint met stukjes papier en daar tekent ze overheen. Dit is een klassieke manier van mixed media, maar haar stijl maakt het wel heel fris en inspirerend.
Zelfgemaakte kunstmaterialen
Ze laat in het boek ook zien hoe je met niet gangbare materialen kunt werken. Zo kun je van stukjes oud blik je eigen pennen (voor inkt of ecoline) maken. Ik heb deze nog niet geprobeerd, maar maakte wel pennen en penselen van takjes, veren en vacht.
Verzamelwoede
Shelley is een echte verzamelaar (herkenbaar?). Als ze op reis gaat, bewaart ze van alles; veertjes, bonnetjes, stukjes hout, schelpen en aangespoede dingen. Deze verwerkt ze in haar schetsboeken en kunstwerken.
Andere kunstenaars
In het boek staan ook voorbeelden van andere kunstenaars. Alles is even mooi. Sterker nog; de stijlen liggen soms zo dicht bij elkaar dat je niet zo gauw ziet wat van wie is. Dat is misschien wel het ‘gevaar’ van deze manier van werken; het is soms oppassen dat het geen truc of kopietje wordt. Wil je weten hoe je dichter bij jezelf kunt blijven om je eigen stijl te ontwikkelen? Lees dan eens Vind je eigen stijl.
Conclusie
Dit boek een juweeltje en door Shelley’s werk krijg ik altijd weer zin en inspiratie om zelf aan de slag te gaan. De meeste tips zijn voor mij bekend (sterker nog; de meeste onderwerpen komen ook hier op struinkunst aan bod). Toch haal ik veel uit het boek, zoals de bijzondere soorten art journals, haar manier van kijken, het maken van eigen kunstenaarsmaterialen en het verwerken van gestruinde materialen.
Spreekt Shelley’s stijl en abstract werken je aan, dan heb je aan dit boek een geweldige inspiratiebron. Heb je niks met de stijl van Shelley, dan is dit boek misschien niet voor jou. En let op: het boek bevat weinig stap voor stap instructies of tekenlessen. De tekentechnieken zul je dus op eigen kracht moeten ontdekken.
+ Engelstalig
+ Inspirerend
+ Mooie, luxe uitgave
+ Duidelijke informatie met veel tips en voorbeelden
+ Abstracte kunstwerkjes
+ De focus ligt op schetsboeken en het ontwikkelen van je creativiteit
+ De stijl van Shelley moet je wel aanspreken
+ Geen stap voor stap instructies
Het boek inkijken of kopen
Sketchbook Explorations van Shelley Rhodes kun je inkijken en kopen bij Bol*.
Dat dit boek jou inspireert en nog actiever en creatiever maakt, is geweldig. Dat wil de maker van het boek vast bereiken. Ook ik vind het een prachtig boek, maar meer om te bewonderen en om me te verwonderen over de creativiteit van anderen. Zelf doen: hmmm, wat dan, hoe dan, dat kan ik toch helemaal niet (zeg ik uit ervaring). Goed dat het boek voor meer mensen een aanrader is en bij ieder een ander effect heeft.
Groetjes en fijne zondag, Margaret
Dankjewel voor je reactie Margaret. Wat leuk; ik had er helemaal niet bij stil gestaan dat dit boek ook geweldig is voor de kunstgenieter. Heel leuk om te horen dat jij het boek ook zo prachtig vindt en er weer op een andere manier naar kijkt. En wie weet… als de tijd daar is ga je er ooit zelf mee aan de slag 🙂
Liefs, Lisette