Vaak schilderen we of met inkt, of met aquarel. Maar waarom zou je ze niet samen gebruiken? Zo kun je gebruikmaken van hun unieke eigenschappen. Laten we eens kijken naar het verschil tussen inkt en aquarel en hoe je dat kunt toepassen in mixed media.
Het verschil tussen inkt en aquarel
- Inkt bestaat uit water en pigment, het water is meestal al toegevoegd. Inkt zit vaak in een flesje, pen of marker. Aquarel bestaat uit Arabische gom en pigment en je voegt zelf water toe om de verf vloeibaar te maken. Die verf zit trouwens in een tube (en is dan enigszins vloeibaar) of (opgedroogd) in een napje. Hier lees je hoe je zelf aquarelverf maakt.
- Dat is meteen het tweede – en grootste – verschil; aquarelverf is altijd weer op te lossen in water. Inkt (met uitzondering van vulpeninkt) is na drogen meestal watervast.
- Tot slot heeft inkt doorgaans meer pigment dan aquarelverf, waardoor het verdund nog steeds heel krachtig is van kleur en je ermee kunt tekenen met een kroontjespen.
Watervast vs wateroplosbaar
Bij aquarel werk je in lagen, waarbij je elke laag helemaal laat drogen. Als je in een volgende laag teveel water gebruikt – oftewel te nat werkt – kan het zijn dat de verf in de lagen eronder weer oplost. Watervaste tekeninkt is na drogen niet meer oplosbaar. Daardoor kun je in laagjes werken zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat de eerste lagen weer oplossen in water.
Gebruikte Materialen
- Winsor & Newton cold pressed grain fin aquarelpapier 300 grams (te koop bij Bol*)
- Winsor & Newton tekeninkt (te koop bij Splendith* en Bol*). Ik heb 4 kleuren (nut brown, blue, carmine en sunshine yellow) die ik meng in kleine flesjes. Op Splendith vind je meer mooie inktsoorten*.
- Winsor & Newton aquarelverf (te koop bij Splendith* of Bol*)
- Aquarel penseel nr. 4 *
- Kroontjespen: omsteekpen (te koop bij Bol*)

Zo bouwde ik deze tekening op
Ik tekende de zon, de grote bladeren, de outline van de stenen en de tekst in inkt met een kroontjespen. Daaroverheen schilderde ik de achtergrond, het gras en de stenen in zachte tinten aquarel. Door deze volgorde ligt de tekst niet ‘op’ de tekening, maar blend het mooi zacht in. De aquarelverf zorgt als het ware voor een gekleurde overlay of filter. Door watervaste inkt te gebruiken voor de tekening, blijven die lijnen zichtbaar onder alle lagen aquarel.
Zullen we ons dan nog wel herinneren dat er ooit een zon was?
De tekst in deze tekening is trouwens een zin die ik schreef aan de hand van een oefening uit het boekje Vind je stem van Muspoetry.
Meer ideeën met inkt
Hopelijk heb ik je kunnen inspireren om de combinatie inkt en aquarel eens te proberen. Wil je meer doen met inkt of zelf inkt maken? Lees dan eens: