In het kader van de zoektocht naar milieuvriendelijke materialen heb ik mijn bister weer eens tevoorschijn gehaald. Bister is een inkt, vaak gemaakt van walnoten of de as van verbrand hout, in poedervorm. De meest gangbare kleuren zijn bruin, zwart en groen, maar er bestaat ook een rode en gele bister. Je lengt de bisterkorrels aan met water om er inkt van te maken.
Let op: bister is niet lichtecht en zal dus vervagen onder invloed van uv licht.
Hier heb ik bister gecombineerd met blauw-groene vulpeninkt. Wat zijn deze twee prachtig samen, vind je niet? Soms werkte ik door terwijl de inkt of verf nog nat was, zodat er onverwachte grillige effecten ontstaan.

Kleur liften
Een van de eigenschappen van bister is dat het totaal niet watervast is. Je kunt na het drogen de kleur dus weer ‘liften’ (lichter maken) door te deppen met een vochtig penseel of doekje. Zie bijvoorbeeld de details in de twee voorbeelden hieronder (foto links: rechtsonder in het bruin. Foto rechts: de ‘boomstam’ aan de rechterkant):


Groei en bloei
De ontwerpen zijn natuurlijk helemaal geïnspireerd op de natuur. Ik koos voor abstracte bolvormen waaruit bladeren ontspruiten. Ze staan voor het nieuwe jaar en mijn reikhalzend uitkijken naar de lente en een periode waarin we hopelijk weer wat meer mogen.
Bister kopen
Je kunt bister bestellen bij (onder andere) Van Beek en Gerstacker. Je ontvangt het als los poeder in een flesje dat je zelf kunt vullen met water. Ik doe dat niet, maar leng kleine beetjes per keer aan zodat het langer meegaat. Welke kleur bister je ook kiest; het heeft altijd die bijzondere bruine ondertoon.
Bisterbeessies van Jenny
Ik kreeg mijn Bister ooit, lang lang geleden, van Jenny de Bode. Haar dromerige schilderingen en manier van kijken naar creativiteit hebben zeker die van mij gevormd. De website van Jenny is een feestje van herkenning. Zij gebruikt ook bister in combinatie met blauwtinten. Twee zielen, … In deze galerie kun je de Bisterbeessies van Jenny de Bode bekijken.

Werk jij ook weleens met bister of ben je er naar aanleiding van dit artikel mee aan de slag gegaan? Deel een foto van het resultaat in een reactie hieronder of op het prikbord.