Schilderen met bister

In het kader van mijn zoektocht naar milieuvriendelijke schildermaterialen heb ik mijn bister weer eens tevoorschijn gehaald. Hier laat ik een paar voorbeelden zien die je kunt maken met bister.

Rating: 0.00
(0)
14 januari 2021

Bister is een natuurinkt, vaak gemaakt van walnoten of de as van verbrand hout. De inkt wordt verkocht in flesjes met (grove) poeder. Dit poeder vermeng je met water om er inkt van te maken. De meest gangbare kleuren zijn bruin, zwart en groen, maar er bestaat ook een rode en gele bister. Welke kleur bister je ook kiest; het heeft altijd die bijzondere bruine ondertoon.

Let op: bister is niet lichtecht en kan langzaam vervagen onder invloed van uv licht.

Je kunt bister kopen bij (onder andere) Bol.com* en Van Beek. In deze kunstles ontdek je hoe je kunt schilderen met bister en enkele effecten die je kunt maken met deze inkt.

Schilderen met bister

Nodig

  • Aquarelpenseel
  • Palet of schoteltje
  • Schoon doekje

Materialen
  

  • Bister
  • Water

Instructies
 

Bister maken

  • Je kunt het flesje met bisterpoeder in een keer vullen met water. Houd er rekening mee dat de inkt misschien niet jarenlang houdbaar is.
  • Een alternatief is om telkens kleine beetjes te mengen in een klein flesje, op je palet of op een schoteltje.
  • Net als bij aquarel wordt de inkt lichter naarmate je meer water toevoegt.

Schilderen met bister

  • Bister werkt precies hetzelfde als aquarelverf. Je kunt dus net als bij aquarelverf wassingen maken met een groot penseel en voorgemengde bister of fijnere details schilderen met kleinere penselen en kleine beetjes bister op je palet.
  • Laat de bister gerust opdrogen op je palet. Net als bij aquarel kun je de opgedroogde verf weer natmaken en verder schilderen.
  • Bister kun je samen met andere waterverven gebruiken, zoals aquarelverf, inkt, aquarelpotlood, aquarelkrijt en gouache.

Effecten maken met bister

  • De losse ongemengde korreltjes kun je gebruiken voor leuke effecten. Strooi ze bijvoorbeeld in de nog natte bister of aquarelverf.
  • Een van de eigenschappen van bister is dat het nog minder watervast is dan aquarel. Je kunt na het drogen van de verf de kleur weer ‘liften’ (lichter maken) door te deppen met een vochtig penseel of doekje. De strepen in de 'boomstam' aan de rechterkant in dit voorbeeld zijn gemaakt door de opgedroogde verf weer nat te maken met een penseel en daarna de natgemaakte verf voorzichtig te deppen met een schoon doekje.
  • Combineer bister met aquarelverf of, zoals in dit voorbeeld, vulpeninkt. In dit voorbeeld tekende ik de bol met blauwe inkt en een kroontjespen in de nog deels natte bister, waardoor de inkt aan de onderzijde van de bol mooi in de bister vloeit.
Auteur: Lisette
Voor: Beginners
Techniek: Schilderen

Voorbeelden met bister

Deze ontwerpen in bruine bister en blauwe vulpeninkt zijn helemaal geïnspireerd op de natuur. De abstracte bolvormen, waaruit bladeren ontspruiten, staan voor groei en bloei, voor het nieuwe jaar en voor het reikhalzend uitkijken naar de lente.

schilderen met bister

Mijn bister kreeg ik ooit – lang geleden – van Jenny de Bode. Haar dromerige schilderingen en manier van kijken naar creativiteit hebben zeker die van mij gevormd. De website van Jenny is een feestje van herkenning. Zij gebruikt ook bister in combinatie met blauw. Twee zielen… In deze galerie kun je de Bisterbeessies van Jenny de Bode bekijken en hier lees je een interview met Jenny.

Deel jouw struinkunst

Heb je iets gemaakt met deze kunstles? Laat in een reactie weten wat je ervan vond of deel het resultaat op het prikbord of op Instagram o.v.v. #struinkunst en tag @struinkunst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel deze kunstles




Like
Close
Close