Schilderen met bister

4.3K
Kunstles
Ontdek de kunstenaar in jezelf met de verrassende gratis teken- en schilderlessen van Struinkunst. Hier vind je nog meer kunstlessen.

In het kader van de zoektocht naar milieuvriendelijke materialen heb ik mijn bister weer eens tevoorschijn gehaald. Bister is een natuurinkt, vaak gemaakt van walnoten of de as van verbrand hout. Je koop deze inkt in een flesje met (grove) poeder. De poeder vermeng je met water om er inkt van te maken. De meest gangbare kleuren zijn bruin, zwart en groen, maar er bestaat ook een rode en gele bister.

Let op: bister is niet lichtecht en kan langzaam vervagen onder invloed van uv licht.

Hieronder heb ik bruine bister gecombineerd met blauwgroene vulpeninkt. Een prachtige combinatie, vind je niet? Soms tekende ik met met de blauwe inkt in de nog natte bister, zodat er onverwachte grillige effecten ontstaan, zoals onderaan de bol.

Kleur liften

Een van de eigenschappen van bister is dat het niet watervast is. Je kunt na het drogen de kleur dus weer ‘liften’ (lichter maken) door te deppen met een vochtig penseel of doekje. Zie bijvoorbeeld de details in de twee voorbeelden hieronder. Foto links: rechtsonder in het bruin. Foto rechts: de ‘boomstam’ aan de rechterkant.

Groei en bloei

Deze ontwerpen zijn natuurlijk helemaal geïnspireerd op de natuur. Ik koos voor abstracte bolvormen waaruit bladeren ontspruiten. Ze staan voor het nieuwe jaar en mijn reikhalzend uitkijken naar de lente.

Bister kopen

Je kunt bister bestellen bij (onder andere) Van Beek en Gerstacker. Je ontvangt het als los poeder in een flesje dat je zelf kunt vullen met water. Ik vul het flesje nooit in een keer, maar meng alleen wat ik nodig heb door een beetje bister in een flesje of op mijn palet te doen. Welke kleur bister je ook kiest; het heeft altijd die bijzondere bruine ondertoon.

Bisterbeessies van Jenny

Mijn bister kreeg ik ooit – lang geleden – van Jenny de Bode. Haar dromerige schilderingen en manier van kijken naar creativiteit hebben zeker die van mij gevormd. De website van Jenny is een feestje van herkenning. Zij gebruikt ook bister in combinatie met blauw. Twee zielen … In deze galerie kun je de Bisterbeessies van Jenny de Bode bekijken en hier lees je een interview met Jenny.

Werk jij ook weleens met bister of ben je er naar aanleiding van dit artikel mee aan de slag gegaan? Deel een foto van het resultaat in een reactie hieronder.

Inspirerend? Like of deel:
Abonneer
Mail mij:
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Like
Close
Close