Schilderen met bister

1.9K

In het kader van mijn zoektocht naar meer milieuvriendelijke materialen heb ik mijn bister weer eens tevoorschijn gehaald. Bister is misschien niet bij iedereen bekend. Het is een inkt in poedervorm en wordt meestal gemaakt van walnoten, maar ook wel van het as van verbrand hout. Het is een puur natuurproduct en je hoeft de bisterkorrels alleen nog aan te lengen met water.

Let op: bister is niet lichtecht en zal dus vervagen onder invloed van uv licht.

Ik heb twee kleuren; bruin en zwart. Ik kreeg het ooit, heel lang geleden, van Jenny de Bode. Zij schildert al jaren met bister en haar dromerige schilderingen en manier van kijken naar creativiteit hebben zeker die van mij gevormd.

Bisterbeessies van Jenny

De website van Jenny de Bode was voor mij een feestje van herkenning. Zij gebruikt ook bister in combinatie met blauwtinten. Twee zielen, … In deze galerie kun je de Bisterbeessies van Jenny de Bode bekijken.

Tip: Binnenkort start ik een nieuwe serie ‘Struinkunstenaars’ met portretten van mensen die zich met als ik door (struinen in) de natuur laten inspireren. Jenny de Bode komt ook aan bod in deze serie. Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Meng het met inkt

Hier heb ik bister gecombineerd met blauw-groene vulpeninkt. Wat zijn deze twee prachtig samen, vind je niet? Soms werkte ik door terwijl de inkt of verf nog nat was, zodat er onverwachte grillige effecten ontstaan.

Kleur liften

Een van de eigenschappen van bister is dat het totaal niet watervast is. Je kunt na het drogen de kleur dus weer ‘liften’ (lichter maken) door te deppen met een vochtig penseel of doekje. Zie bijvoorbeeld de details in de twee voorbeelden hieronder (foto links: rechtsonder in het bruin. Foto rechts: de ‘boomstam’ aan de rechterkant):

Groei en bloei

De ontwerpen zijn natuurlijk helemaal geïnspireerd op de natuur. Ik koos voor abstracte bolvormen waaruit bladeren ontspruiten. Ze staan voor het nieuwe jaar en mijn reikhalzend uitkijken naar de lente en een periode waarin we hopelijk weer wat meer mogen. Deze kleine kunstwerkjes zijn binnenkort beschikbaar via Pakje Kunst.

Bister kopen

Je kunt bister bestellen bij (onder andere) Van Beek en Gerstacker. Je ontvangt het als los poeder in een flesje dat je zelf kunt vullen met water. Ik doe dat niet, maar leng kleine beetjes per keer aan zodat het langer meegaat. Welke kleur bister je ook kiest; het heeft altijd die bijzondere bruine ondertoon.

Lees ook:

+ Materialen kiezen
+ Struinkunstenaar: Jenny de Bode
+ In mijn travel art kit – mrt 2021
+ Tekenen en schilderen op stof


Like of reageer op dit artikel:
Houd me op de hoogte van nieuwe reacties
Mail mij:
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Like
Close
Close