Waarom natekenen nog beter is dan fotograferen

10 april 2020

Als ik erop uit trek, de natuur in, heb ik naast mijn fototoestel soms ook een schetsboek mee. Ik ervaar bij zowel fotograferen als tekenen al na een paar minuten een gevoel van zen, waarbij al mijn zintuigen als het ware open gaan staan en ik tot rust kom. Ik zou niet kunnen kiezen tussen de twee. Toch heeft natekenen een aantal extra voordelen…

Als je tekent, kijk je beter

Bij het maken van een foto ben je wat meer met het apparaat, de instellingen en de compositie bezig. Je bekijkt de wereld door het kleine schermpje van je telefoon of camera en je bent je misschien minder bewust van alle details. Thuis bekijk je het resultaat en het onderwerp misschien nog wat nauwkeuriger, maar er is een grotere kans dat de foto – en de herinnering – ergens in een digitaal mapje op de grote hoop belandt.

Die zogenoemde camera’s kunnen alleen maar zien wat het oog ziet. Met tekenen kun je het hart ontdekken”

– Uit het boek ‘De Zusterklokken’

Als je iets tekent, moet je – om het te kunnen tekenen – alle details heel nauwkeurig bekijken en in je opnemen. Tijdens het schetsen focus je even helemaal op het onderwerp, waardoor het moment veel beter opgeslagen wordt in je geheugen. Dat effect bereik je al door alleen maar te kijken, zonder te fotograferen. Van fotograferen wordt je brein namelijk een beetje lui “De camera onthoudt het wel. Hoef ik het niet meer te doen”. In dit artikel wordt dat mooi uitgelegd.

Schets als middel in plaats van het doel

Tekenen duurt meestal langer dan fotograferen. Daarom is het verleidelijker om een foto te maken als je geen tijd hebt (of denkt te hebben). Eigenlijk is dat een beetje onzin, want tekenen hoeft helemaal niet lang te duren. Je kunt ook een hele ruwe schets maken (zoals in dit voorbeeld met de paddenstoelen). Je neemt dan evengoed veel details in je op.

De schets is dan niet het doel, maar een hulpmiddel om de sfeer, een compositie of een vluchtig idee te onthouden. Telkens als ik deze schets zie, weet ik weer precies waar ik was en herinner ik me de omgeving en de sfeer.

Onderdeel van je omgeving

Als je zit te tekenen in plaats van rondloopt met je camera, ben je even heel stil en gefocust en ga je op in je omgeving. De dieren vergeten dat je er bent of besluiten dat je geen bedreiging bent. De vogels fluiten weer hun wijsje (in plaats van hun veelgehoorde alarmroep) en het kan zomaar gebeuren dat je een toevallige ontmoeting met een hert of vos hebt. En weet je wat extra mooi is? Omdat je zo stil zit te zijn, beginnen je steeds meer details en geluiden op te vallen – alsof je een soort ‘hyper senses’ krijgt. Pure mindfulness!

Je eigen draai geven aan de werkelijkheid

Nog zo’n voordeel van tekenen op fotograferen. Bij een tekening maak je een eigen versie van de werkelijkheid. Zo kun je je eigen draai geven aan je onderwerp en je kunt het zo gek of fantasierijk maken als je zelf wil. Dat geeft nog meer creatieve vrijheid dan een foto.

Waarom dan toch fotograferen?

Het licht! Het oneindig mooie licht! Er is geen betere manier om het prachtige lichtspel in de natuur te vangen dan met een foto. En nog een voordeel. Bij fotografie is er wat minder druk. Het hoeft niet te lijken of te lukken, je hoeft alleen maar vast te leggen wat van zichzelf al zo mooi is…

Hoe is dat voor jou? Fotografeer of schets jij liever? Of doe je, net als ik, beiden even graag? Laat het vooral weten in een reactie hieronder.

Bewaren

BewarenBewaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte: 1 MB. Dit kun je uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Like
Close
Close