Waarom schetsen eigenlijk beter is dan fotograferen

2.5K

Als ik erop uit trek, de natuur in, heb ik naast een fototoestel ook vaak een schetsboek mee. Ik ervaar bij zowel fotograferen als schetsen al na een paar minuten een diep gevoel van zen, waarbij al mijn zintuigen als het ware open gaan staan. Toch is er een verschil tussen fotograferen en schetsen…

Als je schetst, kijk je beter

Bij het maken van een foto ben je meer met het apparaat, de instellingen en de compositie bezig. Je bekijkt de wereld door het kleine schermpje van je telefoon of camera en bent je misschien minder bewust van alle details. Thuis bekijk je het resultaat en het onderwerp misschien nog wat nauwkeuriger, maar er is een grotere kans dat de foto – en de herinnering – ergens in een mapje op de grote hoop belandt.

Die zogenoemde camera’s kunnen alleen maar zien wat het oog ziet. Met tekenen kun je het hart ontdekken”

– Uit het boek ‘De Zusterklokken’

Als je iets tekent, moet je alle details nauwkeurig bekijken en in je opnemen. Tijdens het schetsen focus je even helemaal op het onderwerp, waardoor het moment veel beter opgeslagen wordt in je geheugen. Dat effect bereik je al door alleen maar te kijken, zonder te fotograferen. Van fotograferen wordt je brein namelijk een beetje lui “De camera onthoudt het wel. Hoef ik het niet meer te doen”. In dit artikel wordt dat mooi uitgelegd.

Schets als middel in plaats van het doel

Schetsen duurt meestal langer dan fotograferen. Als ik geen tijd heb (of denk te hebben), grijp ik dus sneller naar mijn camera dan naar mijn schetsboek. Maar eigenlijk is dat een beetje onzin, want schetsen hoeft helemaal niet lang te duren. Je kunt ook een hele ruwe schets maken (zoals in dit voorbeeld met de paddenstoelen). Je neemt dan evengoed veel details in je op. De schets is dan niet het doel of eindresultaat, maar een hulpmiddel om de sfeer, een compositie of een vluchtig idee te onthouden.

Onderdeel van je omgeving

Als je zit te tekenen in plaats van rondloopt met je camera, ben je even heel stil en gefocust en ga je op in je omgeving. Dat hebben de dieren ook wel door. De vogels fluiten weer hun wijsje (in plaats van hun veelgehoorde alarmroep) en het kan zomaar gebeuren dat je een toevallige ontmoeting met een hert of vos hebt. En weet je wat extra mooi is? Omdat je zo stil zit te zijn, beginnen je steeds meer details en geluiden op te vallen – alsof je een soort ‘hyper senses’ krijgt. Pure mindfulness!

Benieuwd: hoe is dat voor jou? Fotografeer of schets jij liever?

Bewaren

BewarenBewaren

Abonneer
Mail mij:
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Like
Close
Close
0
Schrijf een reactiex