Schetsen is nog beter dan fotograferen

10 april 2020

Als ik erop uit trek, de natuur in, heb ik naast mijn fototoestel vaak ook een schetsboek mee. Ik ervaar bij zowel fotograferen als schetsen al na een paar minuten een gevoel van zen, waarbij al mijn zintuigen als het ware open gaan staan en ik tot rust kom. Toch heeft schetsen een extra voordeel…

Als je schetst, kijk je beter

Bij het maken van een foto ben je wat meer met het apparaat, de instellingen en de compositie bezig. Je bekijkt de wereld door het kleine schermpje van je telefoon of camera en je bent je misschien minder bewust van alle details. Thuis bekijk je het resultaat en het onderwerp misschien nog wat nauwkeuriger, maar er is een grotere kans dat de foto – en de herinnering – ergens in digitaal een mapje op de grote hoop belandt.

Die zogenoemde camera’s kunnen alleen maar zien wat het oog ziet. Met tekenen kun je het hart ontdekken”

– Uit het boek ‘De Zusterklokken’

Als je iets tekent, moet je – om het te kunnen tekenen – alle details heel nauwkeurig bekijken en in je opnemen. Tijdens het schetsen focus je even helemaal op het onderwerp, waardoor het moment veel beter opgeslagen wordt in je geheugen. Dat effect bereik je al door alleen maar te kijken, zonder te fotograferen. Van fotograferen wordt je brein namelijk een beetje lui “De camera onthoudt het wel. Hoef ik het niet meer te doen”. In dit artikel wordt dat mooi uitgelegd.

Schets als middel in plaats van het doel

Schetsen duurt meestal langer dan fotograferen. Daarom is het verleidelijker om een foto te maken als je geen tijd hebt (of denkt te hebben). Eigenlijk is dat een beetje onzin, want schetsen hoeft helemaal niet lang te duren. Je kunt ook een hele ruwe schets maken (zoals in dit voorbeeld met de paddenstoelen). Je neemt dan evengoed veel details in je op. De schets is dan niet het doel, maar een hulpmiddel om de sfeer, een compositie of een vluchtig idee te onthouden.

Onderdeel van je omgeving

Als je zit te tekenen in plaats van rondloopt met je camera, ben je even heel stil en gefocust en ga je op in je omgeving. De dieren vergeten dat je er bent of besluiten dat je geen bedreiging bent. De vogels fluiten weer hun wijsje (in plaats van hun veelgehoorde alarmroep) en het kan zomaar gebeuren dat je een toevallige ontmoeting met een hert of vos hebt. En weet je wat extra mooi is? Omdat je zo stil zit te zijn, beginnen je steeds meer details en geluiden op te vallen – alsof je een soort ‘hyper senses’ krijgt. Pure mindfulness!

Je eigen draai

Bij een tekening maak je een eigen versie van de werkelijkheid. Zo kun je je eigen draai geven aan je onderwerp. Dat geeft nog meer creatieve vrijheid dan een foto.

Waarom dan toch fotograferen?

Het licht! Het oneindig mooie licht! Er is geen betere manier om het prachtige lichtspel in de natuur te vangen dan met een foto. En weet je? Bij fotografie is er misschien wat minder druk, want het hoeft niet te lijken of te lukken.

Zo zie je maar; voor schetsen en fotografie is evenveel plek…

Benieuwd: hoe is dat voor jou? Fotografeer of schets jij liever? Laat het weten in een reactie hieronder.

Bewaren

BewarenBewaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like
Close
Close