Waarom schetsen eigenlijk beter is dan fotograferen

1.8K

Als ik erop uit trek, de natuur in, heb ik naast een fototoestel ook vaak een schetsboek mee. Ik ervaar bij het buiten schetsen al na een paar minuten een diep gevoel van zen, waarbij al mijn zintuigen als het ware open gaan staan. Een ervaring die je misschien niet zo vaak meer hebt, omdat we geneigd zijn om tijdens het wandelen flink door te stappen. En… er zijn een paar voordelen van schetsen ten opzichte van fotograferen.

Als je iets schetst, kijk je beter

Bij het maken van een foto ben je vooral met het apparaat, de instellingen en de compositie bezig. Je bekijkt de wereld door het kleine schermpje van je telefoon of camera en bent je veel minder bewust van alle details. Thuis bekijk je het resultaat en het onderwerp misschien nog wat nauwkeuriger, maar er is een grotere kans dat de foto – en de herinnering – ergens in een mapje op de grote hoop belandt.

Die zogenoemde camera’s kunnen alleen maar zien wat het oog ziet. Met tekenen kun je het hart ontdekken”

– Uit het boek ‘De Zusterklokken’

Als je iets tekent, moet je alle details nauwkeurig bekijken en in je opnemen. Tijdens het schetsen focus je even helemaal op het onderwerp, waardoor het moment veel beter opgeslagen wordt in je geheugen. Dat effect bereik je al door alleen maar te kijken, zonder te fotograferen. Van fotograferen wordt je brein namelijk een beetje lui “De camera onthoudt het wel. Hoef ik het niet meer te doen”. In dit artikel wordt dat mooi uitgelegd.

Schets als middel in plaats van het doel

Schetsen duurt meestal iets langer dan fotograferen. Als ik geen tijd heb (of denk te hebben), grijp ik dus sneller naar mijn camera dan mijn schetsboek. Maar eigenlijk is dat een beetje onzin, want schetsen hoeft helemaal niet lang te duren. Je kunt ook een hele ruwe schets maken (zoals in dit voorbeeld). Je neemt dan evengoed veel details in je op. De schets is dan niet het doel of eindresultaat, maar een hulpmiddel om de sfeer, een compositie of een vluchtig idee te onthouden.

Als je schetst word je onderdeel van je omgeving

Als je zit te tekenen, ben je even heel stil en gefocust en ga je op in je omgeving. Dat hebben de dieren ook wel door, dus de vogels fluiten weer hun wijsje (in plaats van hun veelgehoorde alarmroep). En weet je wat extra mooi is? Omdat je zo stil zit te zijn, beginnen je steeds meer details en geluiden op te vallen – alsof je een soort ‘hyper senses’ krijgt.

En jij? Fotografeer of schets jij liever?

Lees ook:

+ Start je art journal
+ Elke dag een tekening
+ Struintips

Bewaren

BewarenBewaren


Like of reageer op dit artikel:
Houd me op de hoogte van nieuwe reacties
Mail mij:
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Like
Close
Close