Sarie Stegeman – natuurkunst in de flow van de seizoenen

Deel 8

In deze serie laat ik struinkunstenaars aan het woord; over zichzelf en over hun werk.

3 augustus 2022

Sarie maakt natuurkunst in de flow van de seizoenen. Ze begon ooit als illustrator en werkt nog steeds graag met pen, (handgeschept) papier en aquarelverf. Sinds ze op een eigen stukje wild land in Frankrijk is gaan wonen, creëert ze steeds meer met natuurlijke materialen zoals gedroogde bladeren en bloemen, hout, natuurklei en andere vondsten zoals slakkenhuisjes of stenen. Het thema vrijheid speelt een grote rol in haar werk. Vrijheid om te gaan en staan waar je wil, om jouw leven echt te léven buiten die vier muren die ons afsluiten van buiten.

Ik voel een diepe verwondering voor de schoonheid van de natuur. In de natuur vinden we onszelf. In het trage ritme, in de cycli van alles dat leeft, en ook in de dood, welke haast ongemerkt overal om ons heen is.

Kun je kort wat over jezelf vertellen?

Ik ben een vrijheidslievende natuur-avonturier. Na een jaar in een camper rondgereisd te hebben door o.a. Scandinavië ben ik, samen met mijn man en 3 katten, neergestreken in Zuid-Frankrijk. Hier bouw ik nu aan een zelfvoorzienend leven in verbinding met de natuur. Ik geloof dat uitdaging en onzekerheid bij het leven horen en dat er heel waardevolle lessen te leren zijn uit een eenvoudig leven waarin je (meer) op jezelf aangewezen bent. Ik woon hier nu een jaar, en ben mezelf nog elke dag dankbaar dat ik de sprong gewaagd heb.

Ik hou van buitenzijn, mijn lievelingsplek is het bos (maar ik heb ook een zwak voor rivieren en watervallen). Ik hou me graag bezig met persoonlijke ontwikkeling, maar word óók heel blij van slappe humor en cruisen met de autoradio op volume 10.

Zo’n 6 jaar geleden startte ik StudioSarie toen ik op een creatieve zondagmiddag een totemdier op kraftpapier tekende. In die zes jaar heb ik het verven met aquarel ontdekt, tekende ik heel veel in opdracht, ontwierp ik logo’s en geboortekaartjes, maar leerde ik ook dat ik niet gelukkig word van werken achter een computer of bureau. Zélfs niet als ik de hele dag kan tekenen.

Ik creëerde mijn eigen serie seizoens-journals om mezelf en anderen te helpen verbinden met de natuur, herontdekte mijn liefde voor natuurfotografie en begon steeds meer met buitenleven.

Sindsdien volgt mijn kunst de flow van mijn leven in plaats van andersom. Het is daarom altijd weer een verrassing wat er uit mijn handen rolt.

Wat betekent struinen voor jou?

Struinen is met al je aandacht aanwezig zijn in het moment. Ik kan helemaal opgaan in het bestuderen van 10 vierkante centimeter bosbodem. Ik zoek niets in het bijzonder. Ik observeer, en als mijn oog op iets valt dat me aanspreekt dan raap ik het op. Word ik er blij van? Voelt het fijn in mijn hand, heeft het een bijzonder kenmerk of vind ik het simpelweg ‘mooi’? Dan mag het mee naar huis. Het is een beetje als schatzoeken, zonder dat je weet wat de schat gaat zijn.

Struinen geeft een nieuwe dimensie aan buitenzijn; ik kijk met andere ogen naar de wereld wanneer ik aan het struinen ga. En het fijne van struinen is dat het haast altijd ongemerkt gaat. Zelden ga ik op pad ‘om iets te zoeken’. Als ik het al doe, kan ik er donder op zeggen dat ik niets vind. De ene keer ben ik buiten en staar ik alleen maar naar de lucht, de andere keer ga ik simpelweg een eindje wandelen. En soms trekt iets in de berm mijn aandacht en ben ik ineens op handen en knieën mosjes aan het verzamelen.

Kun je jouw kunst omschrijven?

Ik creëer kleine stukjes natuur-geluk. Magische kunstwerkjes die herinneren aan de schoonheid van de natuur en de eenvoud van het leven. Ik hoop dat ze je een momentje stil laten staan. Om te genieten van de wereld en hoe bijzonder het is dat je hier bent.

Op mijn website vind je elke seizoen een nieuwe verzameling natuurkunst. Schilderijen, affirmatiekaartjes, sieraden of dromenvangers, het is ook voor mijzelf iedere keer een verrassing wat er nu weer gaat ontstaan. Één van mijn favoriete terugkerende items is Gelukspost: een verrassingspakketje handgemaakt natuur-geluk in je brievenbus.

Ik hoop dat mijn werk mensen mag helpen onthaasten, mag inspireren om meer verbinding te maken met de natuur en dat het misschien zelfs wel de moed geeft om stappen te zetten richting meer vrijheid en (natuur)geluk.

Verbinden met de natuur is als thuiskomen en in mijn beleving de sleutel tot een puur en gelukkig leven.

Hoe geef jij struinen een plek in je kunst?

Kunst maken is voor mij een soort excuus om ongeremd te struinen en te verzamelen 😉 Als kind kwam ik al thuis in jurkjes met uitgescheurde zakken vol steentjes en andere schatten. En dat is eigenlijk nooit veranderd. Nu ik een doel heb voor al mijn vondsten, hoef ik van mezelf niets meer te laten liggen. Mijn man noemt me wel eens een hoarder, maar daar is natuurlijk niets van waar. Al die kistjes vol kiezels, vlindervleugels, drijfhout en bloembaadjes gaan HEUS nog gebruikt worden voor iets onmisbaars.

Wat is je droom?

Ik ben mijn droom al aan het leven en kan alleen maar hopen dat ik hier mag blijven om hem verder waar te maken! Ik voel me ontzettend dankbaar om op een plek te wonen waar ik omringd ben door natuur en waar ik zelfs een eigen stuk natuur heb om te beschermen en verzorgen. Ik hoop hier tachtig te worden en de fruitbomen groot te zien groeien, de eenden en kippen door de moestuin te zien scharrelen en vele konijnenbabies te mogen verwelkomen.

Daarnaast droom ik van een eigen atelier in ons nog te bouwen huis, met planken vol struin-vondsten en dat ik genoeg mensen blij kan maken met mijn kunst om in een eenvoudig en onafhankelijk leven te kunnen voorzien.

En als ik dan tóch aan het dromen ben, zou ik graag nog een aantal zomers met ons busje doorbrengen in Scandinavië, waaraan ik toch ook een klein stukje van mijn hart verloren ben.

Wat is jouw ultieme struintip?

Als je het mooi vindt – stop het in je zak. Maak thuis een aantal plekjes waar je je vondsten uitstalt, zodat je ze regelmatig kunt bewonderen. Het creatieve idee zal zich vanzelf wel aandienen, of… misschien is het gewoon al helemaal goed zoals het is 😊

Waar kunnen we meer van jou zien?

Op mijn website deel ik verhalen uit mijn zelfvoorzienende leven en mijn natuurkunst. Je kunt me ook volgen op Instagram en Pinterest.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

 1. Ik hen erg genoten van het interview met Sarie. De blijheid, vrijheid, vrolijkheid én voor mij inspiratie spat ervan af.

  1. Lisette Lisette Author says:

   Leuk Willemien! En helemaal eens; ik kan dan ook niet wachten om Sarie in het echt te ontmoeten 🙂

   1. Veel plezier samen!!

    1. Lisette Lisette Author says:

     Dankjewel!

  2. Wat leuk om te lezen Willemien 😁🤗

Like
Close
Close