Struingedichten maken

1.9K
Er duiken gedichten op in mijn art journals. Dat is dankzij het boekje Vind je stem, waarin ik een manier van dichten vond die wel heel goed bij Struinkunst past.

Een struingedicht, of gevonden woorden gedicht, ontstaat struinend en zoekend naar mooie woorden. Zonder vooropgezet plan spelen met woorden en zien wat er ontstaat. Deze manier van dichten komt uit het boek Vind je stem – een poetry journal voor je hart en je art*.

Over ‘Vind je stem’

Dit fijne, inspirerende invulboekje laat je kennismaken met alle vormen van poëzie. De opdrachten beginnen speels en laagdrempelig; je hoeft niet meteen een gedicht te schrijven. Denk aan opdrachten als het afmaken van een zin, kleuren omschrijven of – een hele leuke! – “je hebt een nieuwe planeet gekregen en nu moet jij de tradities en regels voor de bewoners opstellen”.

In deel twee gaat Noor in op de verschillende dichtvormen, zodat er ook een stuk theorie bij komt. Dat gaat niet heel erg de diepte in. Ergens is dat wel jammer, want de opdrachten die er op volgen zijn daarom soms wat lastig uit te voeren. Gelukkig geeft Noor voorbeelden van dichters en op internet is er natuurlijk genoeg over te vinden.

In deel drie ga je volop gedichten schrijven en echt op zoek naar je eigen dichtstem. Als je graag teksten in je art journals of kunst wilt verwerken, is dit boekje een fijne toevoeging aan je boekenkast.

Nieuwgierig geworden? Op bol.com kun je het boekje inkijken en bestellen*.

Struingedicht van gevonden woorden

Struingedichten maken doe je zo: zoek een aantal willekeurige woorden of tekstflarden en speel daarmee tot er een gedicht ontstaat. Voor een struinkunstenaar natuurlijk op het lijf geschreven!

Drie manieren om woorden te zoeken:

1: Kies een boek (liefst iets dat aansluit bij het thema dat je wilt gebruiken) en sla willekeurig pagina’s open. Scan de tekst en schrijf het woord op dat je als eerste opvalt. Herhaal met een andere bladzijde.

2: Scheur een willekeurige pagina uit een oud boek. Scheur de pagina in stukjes en vervolgens in losse woorden. Kies de woorden die je aanspreken.

3: Verzamel mooie woorden in je schetsboek. Kies een of twee woorden uit en combineer ze met gevonden woorden uit stap 1 of 2.

Na het verzamelen, ga je schuiven met de woorden net zolang tot het ‘op z’n plek valt’. Begin dan met schrijven; voeg woorden toe om de zinnen een bepaalde kant op te sturen, schuif, schrap en schrijf opnieuw – tot het gedicht klaar is.

Dat schrijven kun je in je dagelijkse schesboek doen. Zo’n kladje zou je normaal weggooien, maar het is best interessant om het proces van je gedachten terug te zien. Bovendien zitten er misschien zinnen bij die in een ander gedicht alsnog een plek kunnen krijgen.

Een voorbeeld

Deze art journal pagina komt uit het Doggerland project.

De dag dat we beseften
dat we niets om deze plek hadden gegeven.

Wie van ons dacht ook ooit aan de kleintjes.

Tot de dag dat de kleintjes stierven van verdriet
om deze plek van niets.

Abstracte kunst, abstracte gedichten

Deze manier van dichten geeft vaak een abstract eindresultaat met veel ruimte voor interpretatie. Dat past natuurlijk perfect bij abstracte kunst en mixed media. Zo komen woord en beeld samen en blijft er veel ruimte over voor de fantasie van de kijker…

Heb jij ook een struingedicht gemaakt? Deel je bevindingen in een reactie hieronder.

Inspirerend? Like, pin of reageer
Mail me als er nieuwe reacties zijn
Mail mij:
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Like
Close
Close