Review & inkijkje: Seawhite chunky schetsboek

204

Kun je een schetsboek missen nadat het vol is? Blijkbaar! Afgelopen zomer vulde ik de laatste bladzijde van deze Seawhite of Brighton Chunky. Op dat moment was ik heel blij dat ik over kon naar het volgende schetsboek, want ik vond de chunky te groot en te dik om altijd bij me te hebben. Nu werk ik in een elegante Leuchtturm van 9×14 cm. Maar weet je? Ik mis mijn chunky!

Het papier

Het 140 grams papier van de Seawhite chunky is iets lichter dan van deze Seawhite met ringband. Hier moest ik aan wennen. Aanvankelijk vond ik het papier minder fijn aanvoelen dan de 160 grams van de ringband. Gaandeweg ontdekte ik dat het papier echt goed is; potlood, pen, inkt, aquarel, acryl, collage – het kan alles hebben!

Binding en kaft

De chunky is enorm stevig. Waar ik mijn Talens Art Creations binnen no time had gesloopt, zit deze chunky na alle mishandeling, collage en rondsjouwen in mijn tas nog steeds oerstevig in elkaar. Ook de kaft is, hoewel gebutst en gevlekt, nog steeds in orde.

Mijn eindoordeel

Ondanks dat ik het papier van de ringband nóg fijner vind, is de chunky als dagelijks schetsboek een van de beste. De voordelen: hij is stevig, het papier werkt fijn en kan alle materialen hebben, het formaat is klein genoeg voor in je tas en groot genoeg om lekker in te werken en de prijs is ook nog eens heel vriendelijk. Deze hele combinatie zorgt ervoor dat ik heel fijn en vrij in dit schetsboek heb kunnen werken. Ik heb erin geschreven, geschilderd, getekend, verzameld en ideeën uitgewerkt. En ik heb nooit het gevoel gehad ‘O nee, zonde van het schetsboek’.

Maak je geen zorgen; schilder, speel, knip, plak, experimenteer. Hij kan het hebben.

De nadelen? Die zijn er eigenlijk niet. Persoonlijk vind ik het schetsboek net te dik en te zwaar voor in de tas. Maar eigenlijk is dat amper een nadeel, want je krijgt veel papier voor een kleine prijs. En als Seawhite de chunky ooit met 160 grams papier uitbrengt, koop ik misschien wel nooit meer een andere.

Het beste van twee werelden

Nu ik er zo op terugkijk, doe ik een ontdekking. Normaal heb ik een groter schetsboek in mijn atelier voor het uitwerken van thema’s en ideeën voor mijn kunst en een kleiner schetsboek als commonplace journal voor onderweg. Dit schetsboek was voor mij beiden.

En de Leuchtturm die ik nu gebruik? Hij ‘doet’ het niet voor me. Geen idee waarom, maar hij blijft te vaak in de kast liggen. Ik geef het nog heel even, maar kijk niet raar op als er binnen een paar weken ineens weer een Seawhite ten tonele verschijnt.

Lees ook:

+ Review & inkijkje: Seawhite ringband
+ Een schetsboek kiezen
+ Start je art journal

Like, pin of reageer
Mail mij:
guest
6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marianne
Marianne
13 dagen geleden

Zooo leuk dit inkijkje in jouw schetsboek, je observaties maar ook waarom je een schetsboek fijn vind of niet. Ik heb wel een vraag met welke pen teken je?
Ik doe er een foto bij van een deel van mijn schetsboek gemaakt tijdens een midweekje in de natuur. In heb een zelfgemaakt concertina boekje gebruikt.
Groet Marianne

D7C9888C-3F14-439B-9E8F-7F42FD236BAB.jpeg
Roelien
Roelien
13 dagen geleden

Wat weer een prachtige inkijk in je werk. Elke keer als ik weer zo’n soort schetsboek van je tegenkom denk ik: dát zou ik ook meer moeten doen. Op de een of andere manier lukt het maar niet. Des temeer bewonder ik jou consequentheid in het gebruik van dergelijke boekjes. Érg leuk om te zien.

Charlotte Neuhaus
12 dagen geleden

Oh wat is het toch leuk om in andermans schetsboek te kijken en toch….. tegelijker tijd voel ik me een beetje een indringer. Een schetsboek blijft een persoonlijk iets.
Niettemin is het heel inspirerend en denk ik al kijkend; ohh, zo kun je dat doen, of ahhh, dat is interessant. Ik neem weer ideetjes mee. Dank daarvoor!

Like
Close
Struinkunst © Copyright 2021
Close