Review & inkijkje Seawhite chunky schetsboek

Blader mee in dit schetsboek vol schrijfsels, experimenten en tekeningen

25 november 2021

Klik hier als je het filmpje niet ziet

Kun je een schetsboek missen nadat het vol is? Blijkbaar. Deze zomer vulde ik de laatste bladzijde van mijn Seawhite of Brighton Chunky (140 grams). Ik kon niet wachten om over te stappen op een kleiner schetsboek, want de chunky is best groot en dik, waardoor ik het schetsboek te vaak thuis liet liggen. Maar weet je? Ik mis mijn chunky! Dit relatief goedkope schetsboek heeft me verrast met zijn kranige stevigheid en prima papier.

Het papier

Het 140 grams papier van de Seawhite chunky is iets dunner dan van deze Seawhite met ringband. Aanvankelijk vond ik het papier minder fijn aanvoelen dan de 160 grams van de ringband. Gaandeweg ontdekte ik echt dat het papier echt goed is; potlood, pen, inkt, aquarel, acryl, collage – het kan alles hebben! Bij natte media zal het papier wat gaan bobbelen, maar dit trekt over het algemeen goed bij.

Binding en kaft

Waar de chunky in uitblinkt, is de stevigheid. Hij doet zijn naam dan ook glansrijk eer aan. Waar ik mijn Talens Art Creations binnen no time had gesloopt, zit deze chunky na alle mishandeling, collage en rondsjouwen in mijn tas nog steeds oerstevig in elkaar. Ook de kaft is, hoewel gebutst en gevlekt, nog steeds prima in orde.

Mijn conclusie

Ondanks dat ik het papier van de ringband nóg beter vind, is de chunky als dagelijks schetsboek een van de beste. Hij is stevig en heeft geen onhandige ringband (waar van alles aan blijft haken in je tas). Het papier werkt fijn en het kan alle teken-en schildermaterialen aan (ook acryl). Het formaat is klein genoeg voor onderweg en groot genoeg om lekker in te werken. Het vierkante formaat is uitnodigend en de prijs is ook nog eens heel vriendelijk.

Deze hele combinatie zorgt ervoor dat ik fijn en vrij in dit schetsboek heb kunnen werken. Ik heb erin geschreven, geschilderd, getekend, verzameld en ideeën uitgewerkt en ik heb nergens het gevoel gehad ‘O nee, zonde van het schetsboek’.

Maak je geen zorgen; schilder, speel, knip, plak, scheur, experimenteer. Dit schetsboek kan het hebben.

De nadelen? Persoonlijk vind ik het schetsboek net iets te dik en te zwaar om dagelijks mee te nemen. Maar eigenlijk is dat amper een nadeel, want je krijgt veel papier voor een kleine prijs.

Meer schetsboeken tips

In het artikel Een schetsboek kiezen geef ik tips over het kiezen van een schetsboek en lees je korte reviews van alle schetsboeken waar ik tot nu toe mee heb gewerkt. Heb je ervaring met de chunky van Seawhite of heb je een vraag? Laat het weten in een reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

 1. Zooo leuk dit inkijkje in jouw schetsboek, je observaties maar ook waarom je een schetsboek fijn vind of niet. Ik heb wel een vraag met welke pen teken je?
  Ik doe er een foto bij van een deel van mijn schetsboek gemaakt tijdens een midweekje in de natuur. In heb een zelfgemaakt concertina boekje gebruikt.
  Groet Marianne

  1. Lisette Lisette Author says:

   Graag gedaan Marianne! En wat ontzettend leuk dat je ook jouw schetsboek wilt delen. Een fijn eigen stijltje heb je, leuk! En de term concertina is voor mij weer nieuw; ik noem het harmonica of leporello – weer wat geleerd 🙂 In dit schetsboek heb ik een vulpen Lamy Joy gebruikt en een fineliner van Derwent en Sakura Pigma Micron.

 2. Wat weer een prachtige inkijk in je werk. Elke keer als ik weer zo’n soort schetsboek van je tegenkom denk ik: dát zou ik ook meer moeten doen. Op de een of andere manier lukt het maar niet. Des temeer bewonder ik jou consequentheid in het gebruik van dergelijke boekjes. Érg leuk om te zien.

  1. Lisette Lisette Author says:

   Dankjewel Roelien! Hopelijk kan ik je inspireren, zodat het op een dag gewoon lukt! En ik ben ook niet heel consequent hoor. Soms gaan er weken (en zelfs maanden) voorbij dat ik niets in mijn schetsboek doe en dan ineens ben ik weer heel actief. Het is af en aan en wat ik vooral belangrijk vind, is dat het niet het volgende ding op de ‘te moeten’ lijst wordt. De enige tip die ik kan geven is; leg je schetsboek en een paar materialen in de buurt, hou het klein – dan is de drempel het laagst.

 3. Oh wat is het toch leuk om in andermans schetsboek te kijken en toch….. tegelijker tijd voel ik me een beetje een indringer. Een schetsboek blijft een persoonlijk iets.
  Niettemin is het heel inspirerend en denk ik al kijkend; ohh, zo kun je dat doen, of ahhh, dat is interessant. Ik neem weer ideetjes mee. Dank daarvoor!

  1. Lisette Lisette Author says:

   Hi hi, dat kan ik me voorstellen Charlotte. Maar geen zorgen; ik deel niets wat ik niet zelf wil delen. En wat geweldig jouw ohh’s en ahhh’s, want anderen inspireren is precies de bedoeling!!

Like
Close
Close