Video: Review & inkijkje Seawhite chunky schetsboek

Kijk mee in mijn volle Seawhite of Brighton schetsboek… Kun je een schetsboek missen nadat het vol is? Blijkbaar! Afgelopen zomer vulde ik de laatste bladzijde van deze Seawhite of Brighton Chunky (140 grams). Op dat moment was ik heel blij dat ik over kon naar het volgende schetsboek, want ik vond de chunky te groot en te dik om altijd bij me te hebben. Nu werk ik in een kleine Leuchtturm van 9×14 cm. Maar weet je? Ik mis mijn chunky!

Het papier

Het 140 grams papier van de Seawhite chunky is iets lichter dan van deze Seawhite met ringband. Hier moest ik aan wennen. Aanvankelijk vond ik het papier minder fijn aanvoelen dan de 160 grams van de ringband. Gaandeweg ontdekte ik dat het papier echt goed is; potlood, pen, inkt, aquarel, acryl, collage – het kan alles hebben!

Binding en kaft

De chunky is enorm stevig. Waar ik mijn Talens Art Creations binnen no time had gesloopt, zit deze chunky na alle mishandeling, collage en rondsjouwen in mijn tas nog steeds oerstevig in elkaar. Ook de kaft is, hoewel gebutst en gevlekt, nog steeds in orde.

Mijn eindoordeel

Ondanks dat ik het papier van de ringband nóg fijner vind, is de chunky als dagelijks schetsboek een van de beste. De voordelen: hij is stevig, het papier werkt fijn en kan alle materialen hebben, het formaat is klein genoeg voor in je tas en groot genoeg om lekker in te werken en de prijs is ook nog eens heel vriendelijk. Deze hele combinatie zorgt ervoor dat ik heel fijn en vrij in dit schetsboek heb kunnen werken. Ik heb erin geschreven, geschilderd, getekend, verzameld en ideeën uitgewerkt. En ik heb nooit het gevoel gehad ‘O nee, zonde van het schetsboek’.

Maak je geen zorgen; schilder, speel, knip, plak, experimenteer. Hij kan het hebben.

De nadelen? Die zijn er eigenlijk niet. Persoonlijk vind ik het schetsboek net te dik en te zwaar voor in de tas. Maar eigenlijk is dat amper een nadeel, want je krijgt veel papier voor een kleine prijs. En als Seawhite de chunky ooit met 160 grams papier uitbrengt, koop ik misschien wel nooit meer een andere.

Het beste van twee werelden

Nu ik er zo op terugkijk, doe ik een ontdekking. Normaal heb ik een groter schetsboek in mijn atelier voor het uitwerken van thema’s en ideeën voor mijn kunst en een kleiner schetsboek als commonplace journal voor onderweg. Dit schetsboek was voor mij beiden.

En de Leuchtturm die ik nu gebruik? Hij ‘doet’ het niet voor me. Geen idee waarom, maar hij blijft te vaak in de kast liggen. Ik geef het nog heel even, maar kijk niet raar op als er binnen een paar weken ineens weer een Seawhite ten tonele verschijnt.

Meer schetsboeken tips

In het artikel Een schetsboek kiezen geef ik tips over het kiezen van een schetsboek en geef ik korte reviews van alle schetsboeken waar ik mee heb gewerkt.

Reacties

 1. Zooo leuk dit inkijkje in jouw schetsboek, je observaties maar ook waarom je een schetsboek fijn vind of niet. Ik heb wel een vraag met welke pen teken je?
  Ik doe er een foto bij van een deel van mijn schetsboek gemaakt tijdens een midweekje in de natuur. In heb een zelfgemaakt concertina boekje gebruikt.
  Groet Marianne

  1. Lisette Lisette Author says:

   Graag gedaan Marianne! En wat ontzettend leuk dat je ook jouw schetsboek wilt delen. Een fijn eigen stijltje heb je, leuk! En de term concertina is voor mij weer nieuw; ik noem het harmonica of leporello – weer wat geleerd 🙂 In dit schetsboek heb ik een vulpen Lamy Joy gebruikt en een fineliner van Derwent en Sakura Pigma Micron.

 2. Wat weer een prachtige inkijk in je werk. Elke keer als ik weer zo’n soort schetsboek van je tegenkom denk ik: dát zou ik ook meer moeten doen. Op de een of andere manier lukt het maar niet. Des temeer bewonder ik jou consequentheid in het gebruik van dergelijke boekjes. Érg leuk om te zien.

  1. Lisette Lisette Author says:

   Dankjewel Roelien! Hopelijk kan ik je inspireren, zodat het op een dag gewoon lukt! En ik ben ook niet heel consequent hoor. Soms gaan er weken (en zelfs maanden) voorbij dat ik niets in mijn schetsboek doe en dan ineens ben ik weer heel actief. Het is af en aan en wat ik vooral belangrijk vind, is dat het niet het volgende ding op de ‘te moeten’ lijst wordt. De enige tip die ik kan geven is; leg je schetsboek en een paar materialen in de buurt, hou het klein – dan is de drempel het laagst.

 3. Oh wat is het toch leuk om in andermans schetsboek te kijken en toch….. tegelijker tijd voel ik me een beetje een indringer. Een schetsboek blijft een persoonlijk iets.
  Niettemin is het heel inspirerend en denk ik al kijkend; ohh, zo kun je dat doen, of ahhh, dat is interessant. Ik neem weer ideetjes mee. Dank daarvoor!

  1. Lisette Lisette Author says:

   Hi hi, dat kan ik me voorstellen Charlotte. Maar geen zorgen; ik deel niets wat ik niet zelf wil delen. En wat geweldig jouw ohh’s en ahhh’s, want anderen inspireren is precies de bedoeling!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like
Close
Copyright © Lisette Eisenga
Close