Boekentip: Drawing lab + Playing with sketches

15 mei 2020

Van teken-en schilderboeken heb je er nooit genoeg. Ik gebruik ze niet alleen om van te leren, maar ook als ik een ‘creative block’ heb. Na het doorbladeren van een paar boeken krijg ik vanzelf weer inspiratie. Daarom heb ik besloten mezelf vaker een boek cadeau te doen. En dan is het wel zo leuk als ik er ook nog iets over schrijf, toch? In deze eerste review beoordeel ik twee boeken: Playing with sketches en het boek Drawing lab.

Drawing lab

Het toegankelijke boekje Drawing lab* (in het Nederlands verkrijgbaar als Tekenlab*) bevat 52 tekenopdrachten. Het zijn geen stap voor stap beschrijvingen van hoe je moet tekenen, maar (soms hilarische) opdrachten die je motiveren nieuwe dingen uit te proberen. Denk aan opdrachten als ‘drawing cats in bed’ (jawel: zoals het er staat), tekenen met je linkerhand en ‘drawing one eyed monsters’ (teken eerst een oog en daaromheen een monster). Andere opdrachten gaan bijvoorbeeld over collage, portret, journaling en over samenwerken. Dit boek is fijn voor beginners – het is niet te serieus, het hoeft niet perfect, de opdrachten zijn niet moeilijk en je haalt al snel leuke resultaten. Gevorderden worden vooral uitgedaagd om (op een luchtige manier) nieuwe dingen te proberen. De opdrachten werken niet toe naar een eindresultaat, maar de schetsen leveren een schat aan nieuwe vormen op om te gebruiken in je kunst. De opdrachten worden afgewisseld door interviews met kunstenaars.

Playing with sketches

De opzet van Playing with sketches is hetzelfde als Drawing lab – dit boek bevat 50 schetsopdrachten die worden aangevuld met werk van kunstenaars. De uitstraling is wel heel anders, de stijl is ‘serieuzer’, iets meer ‘edgy’ vind ik. Sommige opdrachten lijken een beetje voor de hand te liggen, zoals doodlen, collage en étrécissement (negatief schilderen). De meerwaarde van deze opdrachten zit in de getoonde kunstwerken – die geven net even een andere draai aan deze vrij bekende technieken. Erg inspirerend! Handig is ook de uitleg over het ontwerpen van herhalende patronen – mocht je deze theorie nog niet kennen, dan is dit een nuttig hoofdstukje. Het boek bevat ook een paar voor mij nieuwe technieken, zoals fumage en étrécissement met papier.

De overeenkomsten

Beide boeken gaan uit van het principe ‘oefening baart kunst’. De schrijver van het boek Playing with sketches noemt sommige opdrachten zelfs calanetics voor je tekenspieren. Beide boeken bevatten werk van (inspirerende) kunstenaars als voorbeeld. Het aantal projecten is nagenoeg gelijk. Een aantal opdrachten komen in iets andere vorm in beide boeken voor, zoals blob tekenen, collage, journaling en samenwerken met andere kunstenaars.

De verschillen

De stijl is het grootste verschil. Drawing lab heeft een toegankelijke, kleurrijke, beetje schattige en soms zelfs komische stijl. Playing with sketches doet een stuk serieuzer aan. Playing with sketches gaat bij sommige opdrachten net wat meer de diepte in. Voorbeeld: in Drawing lab maak je een lijst van voorwerpen en met behulp van een dobbelsteen combineer je die als losse elementen in één tekening. Playing with sketches heeft een soortgelijke opdracht, maar hier moet je van de geselecteerde woorden één nieuw ding tekenen, waardoor er echt iets heel nieuws ontstaat. Voor wat betreft de getoonde voorbeelden: Playing with sketches bevat meer kunstenaars en ik vind hun werk soms net iets inspirerender. Drawing lab gaat dieper in op het werk per kunstenaar met een klein interview en meerdere foto’s van het werk van een kunstenaar.

Mijn advies?

Altijd lastig, advies geven… Als je zou moeten kiezen tussen deze twee boeken dan zou ik zeggen: kies vooral op stijl. Hou je van lief, schattig en grappig, ga dan voor Drawing lab. Hou je meer van een wat stoerdere stijl, dan zal Playing with sketches je meer aanspreken. Voor een beginnend tekenaar is Drawing lab wat meer toegankelijk. Ben je gevorderd, dan hebben beide boeken hun charme. Drawing lab helpt je om op een luchtige manier nieuwe beeldtaal te ontwikkelen en Playing with sketches zal je kunstzinnig iets meer uitdagen en inspireren. Al met al zijn het gewoon twee heel goede boeken.

Tip: Lees ook de kunstles ’50 bloemen tekenen’ die ik maakte in de stijl van deze boeken.

Reacties

  1. Geweldig idee om jezelf iedere maand een boek te gunnen. Jouw reviews zijn duidelijk en maken de boeken echt aantrekkelijk. Ik kan niet tekenen en schilderen, mar ik ga het drawing lab zeker bekijken. Misschien kan ik daarmee buiten mijn comfortzone stappen.
    Van notebooks heb je ook nooit genoeg. Jij gebruikt ze goed voor al jouw teken- en schilderwerk. Zo kom je vast op nieuwe ideeën. Mijn notebooks staan vol met haakideeën bij allerlei thema’s.

    Groetjes en fijne dag, Margaret

    1. Lisette Lisette Author says:

      Dankjewel Margaret! Leuk om te horen dat de review in de smaak valt en helemaal leuk dat ik je kan inspireren om het tekenen eens te proberen. En van notebooks kun je er inderdaad ook niet genoeg hebben. Ik heb er ook stapels van – elk met een eigen doel (en ook eentje voor mijn haakprojecten).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte: 1 MB Dit kun je uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Like
Close
Close