Regentekeningen maken

Gastblog

Marion Ooijevaar van Connecting With Nature laat zien hoe je samen met de regen bloementekeningen en abstracte kunstwerken maakt.

Rating: 0.00
(0)
17 september 2022

Een paar jaar geleden zag ik op Instagram een post van Katherine Owen van The Walking Sketchbook waarin ze een vel papier met druppels inkt of ecoline in de regen legde en zo een regentekening maakte. Dat vond ik zo leuk en inspirerend dat ik het ook wilde proberen.

Zo gezegd zo gedaan en bij de volgende regenbui nam ik mijn vel papier met wat druppels ecoline mee naar buiten in de regen. Maar wat bleek, het regende veel te hard en het werd één grote plas inkt en water. Ik moest dus nog wat verder experimenteren. Het moest dus niet te hard regenen, maar ook niet te zacht en ik moest het vooral niet te lang in de regen laten. Net genoeg om ervoor te zorgen dat de regendruppels op de druppels inkt vielen en zo mooie spetters maakten.

Ik wist alleen niet zo goed wat ik ermee wilde doen. Ik heb een aantal gebruikt om kaften van schetsboekjes mee te maken, maar ik wilde er iets meer mee doen. Niet alleen de regen vastleggen in een regentekening, maar er ook iets van mezelf aan toevoegen.

Bloementekeningen

Toen kreeg ik het idee om eerst een bloementekening te maken en daar wat druppels ecoline op te doen en die mee de regen in te nemen. Dat was leuk en verrassend, maar de tekening verdween een beetje, dus heb ik de bloemen vervolgens ingekleurd met kleurpotlood en zo ontstonden mijn regentekeningen van bloemen.

Daar heb ik er een aantal van gemaakt en wat verjaardagskaarten voor vrienden.

Abstracte tekeningen

Een tijdje terug had ik zin om er wat abstracts mee te doen en toen heb ik er een patroon aan toegevoegd van kleine cirkeltjes met pen. Heel meditatief om te doen en leuk om het te laten ontstaan terwijl je bezig bent. Daar ga ik zeker nog meer mee experimenteren.

Na een paar regenbuien en pogingen lukte het om mooie regentekeningen te maken en het was zo fijn om op die manier de regen te vieren en samen te creëren

Abstracte regentekening.jpg

Zelf een regentekening maken

Wil je ook een regentekening maken? Hier is een stappenplan.

Ingrediënten
  

 • Houten plank

Instructies
 

Gebruikte materialen

Zo maak je een regentekening

 • Plak een vel aquarel of mixed-media papier op een plank.
 • Doe er een paar druppels ecoline of inkt op als het regent (geen hoosbuien maar een fijne frisse spetterbui).
 • Houd het papier horizontaal en laat de regen erop vallen.
 • Let er goed op dat je de tekening op tijd uit de regen haalt, want als er teveel water opkomt wordt het één grote plas.
 • Laat het drogen en laat je fantasie erop los.
Auteur: Marion Ooijevaar
Geschikt voor: Beginners, Struinkids
Techniek: Schilderen

Heel veel plezier en nu maar hopen op een fijne lichte spetter regenbui!

Regentekeningen van lezers

Deel jouw struinkunst

Heb je iets gemaakt naar aanleiding van dit artikel? Laat in een reactie weten wat je ervan vond en/of deel een foto van het resultaat.

Let’s create!

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel deze kunstles
Maximale bestandsgrootte: 1 MB. Dit kun je uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Reacties

 1. De regen was al welkom, maar nu helemaal! Ik maakte deze abstracte regentekening met blauwe ecoline en paarse wilde inkt van Sonja Tara. En ook de wind deed mee en blies de inkt over het papier. Ik maakte de tekening af met potlood, vulpeninkt en stukjes boekpapier. Dankjewel voor de creativiteit en inspiratie, Marion!

 2. Avatar Truus Martens says:

  Bedankt voor het delen van de superleuke tip van de regentekening! Heel inspirerend! Hierbij het resultaat van een van de regentekeningen die ik vorige week maakte tijdens onze vakantie op Texel. Ik had helaas geen inkt bij mij, wel aquarelpotloden en een fineliner. Met hartelijke groet, Truus

  1. Wat een prachtig resultaat! En mooi om te zien hoe deze techniek werkt met aquarelpotlood en een fineliner. Heel inspirerend. Ik geef jouw regentekening ook een plek op het prikbord.

   1. Avatar Truus Martens says:

    Dankjewel Lisette!

    1. Heel graag gedaan, ook namens Marion. En nog zo’n prachtig resultaat 🙂

Like
Close
Close