Maak deze punch needle Nature Love kaartjes

Rating: 0.00
(0)
9 september 2023

De kleine bomen op deze kaartjes met de boodschap ‘Nature love’ zijn gemaakt met punch needle, ook wel punchen genoemd. Je maakt ze eenvoudig van een restje groene wol. Heb je geen punch? Dan kun je de boom ook uit restjes (groene) stof knippen. Hoe wolliger of zachter de stof, hoe leuker het effect. Als je een beetje handig bent, kun je deze vorm ook haken of zelfs weven van groene wol.

Punchen

Punchen is een techniek waarmee je met een punch needle een draad door de stof steekt. Door de naald op en neer, in en uit de stof, te bewegen creëer je lussen. Hoe langer de naald, hoe langer de lussen en hoe dikker je punchwerk. Je zou denken dat de lussen niet blijven zitten, maar omdat je veel lusjes tegen elkaar stikt, rafelt het werk niet uit.

In deze video laat ik je stap voor stap zien hoe punchen werkt:

De materialen

Punch needle
Ik heb de punch needle van Clover* en ben daar heel tevreden over, hoewel ik geen vergelijkingsmateriaal heb met andere merken (deze punch needle set ziet er bijvoorbeeld ook erg mooi uit*). De naald ligt fijn in de hand. Bij het punchen is het belangrijk dat je de naald in de juiste positie houdt. Op de naald van Clover zit een markering om de juiste richting aan te geven.

Stof
Voor de stof gebruik ik graag borduurstof*, omdat de naald hier gemakkelijk doorheen steekt. Je kunt ook andere (restjes) stof gebruiken. Kwestie van proberen welke stof fijn werkt.

Borduurring
De borduurring gebruik je om de stof strak te spannen, zodat je erdoor kunt punchen. Een borduurring kun je meestal wel vinden in een kringloopwinkel of je kunt er hier eentje kopen*.

Garen
Gebruik zachte wollen garens. Het in dit voorbeeld gebruikte garen is wol van Drops alpaca Olijf (of gras) groen*, het was een restje van dit weefproject.

Pen/stift
Voor het tekenen van de boom gebruik ik een (Posca*) acrylstift*. Acrylstiften geven een mooie, vette lijn.

Karton
Het gebruikte kaartpapier is kraft karton*, bedoeld voor het maken van kaarten of scrapbook.

Zo maak je deze punch neelde kaartjes:

handgemaakte kaartjes met needle punch bomen

Needle punch wenskaarten maken

Korte beschrijving: de punch needle bomen maak je op een klein stukje borduurlinnen of stof dat je daarna uitknipt. De boomstam en tekst teken je uit de losse pols, waarna je de boom op de kaart borduurt.

Nodig

 • Punch naald
 • Schaar
 • Borduurring
 • Fineliner maat 0.5-0.7 of stift
 • Fraycheck of alleslijm
 • Potlood

Materialen
  

 • Kaartkarton naturel
 • Stukje borduurlinnen of stof
 • Wol (ik gebruikte Drops Alpaca)

Instructies
 

Punch needle boom

 • Zet de borduurstof zo strak mogelijk vast in de borduurring.
 • Teken bomen (eigenlijk lijken ze op blaadjes) met potlood op de stof.
  diy punch needle
 • Punch eerst de buitenste randen van een boom met groene wol.
 • Vul vervolgens de vorm op door van buiten naar binnen te punchen, met de vorm mee. Laat, als je klaar bent, een eindje van de wollen draad hangen en knip af. Dit eindje draad gebruik je straks om de boom op de kaart te naaien.
 • Knip de stof zo dicht mogelijk langs het punchwerk af, ongeveer een millimeter vanaf de rand van je punchwerk.
 • Smeer de randen van de stof zo nodig in met fraycheck of alleslijm om rafelen te voorkomen.

De kaart

 • Snijd of knip een kaartje uit kaartkarton. Maak de hoeken eventueel rond. De kaartjes in het voorbeeld zijn ongeveer 6×9 cm groot.
 • Teken met fineliner of stift een lijn rondom, ongeveer een halve centimeter vanaf de buitenrand van het kaartje. Als je meer kaartjes gaat maken, kun je hier ook een mal voor maken door een iets kleiner kaartje te knippen uit het kaartkarton. Deze leg je op de kaartjes en daarna trek je de vorm over.
 • Teken een boomstam als volgt: teken eerste de linkerzijde van de stam door een lijn iets links uit het midden (onder) te tekenen. Teken nu de rechterzijde van de stam door een lijn iets rechts uit het midden te tekenen. Kleur de stam in.
 • Ga nu verder met de punch needle boom. Steek een van de losse eindjes draad (er is een draad van het begin en einde van je punchwerk) door een grote, scherpe naald. Leg de boom op de juiste plek op het kaartje en zet vast met een paar steken. herhaal dit met het andere eindje draad. Hecht de draad af aan de achterzijde of zet vast met een stukje tape.
  Tip: wil je niet dat het garen zichtbaar is aan de achterzijde? Snijd dan nog een kaartje uit het kaartkarton, iets kleiner dan de voorzijde, en plak dat op de achterzijde.
 • Schrijf de tekst 'Nature Love' of een tekst naar keuze met fineliner of stift boven de boom. Maak hiervoor eerst een proefje op een restje papier om de uitlijning goed te krijgen.
  Tip: om de tekst rechts goed uit te lijnen, kun je LOVE het beste van rechts naar links schrijven, dus E V O en L.
Auteur: Struinkunst
Voor: Beginners
Techniek: Handwerken / Textiel

Ps. Vind je het leuk om zelf kaarten te maken? In de kunstles ‘Van kunstkneus tot wenskaart’ lees je hoe je kaarten maakt van restjes papier.

Deel jouw struinkunst

Heb je iets gemaakt naar aanleiding van dit artikel? Laat in een reactie weten wat je ervan vond en/of deel een foto van het resultaat.

Let’s create!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel deze kunstles
Maximale bestandsgrootte: 1 MB. Dit kun je uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Reacties

 1. Avatar Tosca Dekkers says:

  Geweldig wat een leuk idee. Staat op mn ‘to do lijstje’ 😉
  Dank je wel voor je natuurlijke inspiratie

  Tosca

  1. Lisette Lisette Author says:

   Heel graag gedaan en wat leuk dat hij op jouw ‘to do’ 😉 lijstje staat – voor alles is een tijd… En deel jouw bomenkaartjes tzt gerust op deze plek… Let’s create!

Like
Close
Close