Wanneer kun je jezelf een kunstenaar noemen?

947

Jezelf een kunstenaar noemen. Voor sommigen is dat best een ding. Mensen associëren kunst al snel met een museum en je interne criticus roept misschien “Wie ben jij om jezelf een kunstenaar te noemen”? En dat is jammer, want als je de betekenis van het woord ‘kunst’ uitpluist, is het helemaal niet zo hoogdravend als we soms denken. Het omschrijft zelfs perfect wat we creëren!

Een kunstenaar is een mens die vanuit nieuwsgierige verwondering en met verbeelding en vaardigheid iets moois of betekenisvols schept

In deze Struinmail lees je over de herkomst en betekenis van het woord kunst. Hiermee wil ik een ander licht werpen op het woord kunst en kunstenaar, waarmee het hopelijk iets makkelijker wordt om jezelf vol trots een kunstenaar te noemen. Of dan toch ten minste een fratsenaar… 😉

Laat in deze poll weten of jij jezelf een kunstenaar noemt of niet.

Noem jij jezelf een kunstenaar?

  • Voeg een eigen antwoord toe

Er is moed nodig

Naar aanleiding van dit artikel deelden mensen hun ideeën via Instagram. Dat leverde deze mooie inzichten op:

  • Ik ben niet de enige die te verstaan heeft gekregen dat je zonder kunstacademie niet zomaar een kunstenaar bent.
  • Blijkbaar is er moed nodig om wat je maakt kunst te noemen en jezelf een kunstenaar.
  • Er zijn meer mensen die, net als ik, behoefte hebben om te kunnen verwoorden wie je bent en wat je maakt. Niet om er een label op te plakken, maar om anderen (of misschien wel jezelf) duidelijk te kunnen maken hoe je het voelt.
  • Soms zou je jezelf liever tekenaar, schilder, maker of creatief willen noemen, maar dat dekt niet altijd de lading niet van de diepere laag en de veelzijdigheid die je meebrengt.

Heb je een nieuw inzicht gekregen door deze Struinmail? Wil je iets toevoegen? Of heb je juist een heel andere mening? Laat het weten in een reactie hieronder.

Ps. de foto bij dit artikel komt uit een serie die ik maakte tijdens een keramiekles aan de Volksuniversiteit Teylingen. Ik genoot van de opperste concentratie van de kunstenaars.

Abonneer
Mail mij:
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Charlotte Neuhaus
2 maanden geleden

Jouw stukje maakte dat ik me “kunstenaar” durf te noemen (nog altijd een beetje schoorvoetend) en toen ik onlangs mijn eigen website aan het aanpassen was heb ik het ook zo opgeschreven. (met link naar jouw stukje) Ik ben in ontwikkeling, maar geldt dat niet voor iedere kunstenaar groot of klein?

Like
Close
Close