Penselen maken van takjes, veren en vacht

1.4K
In mijn portemonnee begon een nogal vreemde verzameling te ontstaan; een groeiende pluk hertenvacht. Beetje gek misschien, maar dit had een doel. Sinds ik het boek The organic artist van Nick Neddo kocht, stond zelf een penseel van hertenvacht maken namelijk hoog op mijn te doen lijstje. Dus telkens als ik ging struinen in de duinen nam ik plukjes hertenvacht mee zodra ik ze vond...

Zelf tekenpennen en penselen maken van takjes, veren en vacht is niet alleen leuk en groen om te doen. Het levert ook nog eens verrassende resultaten op. Ontdek hoe je zelf deze teken- en schildermaterialen maakt en wat het specifieke effect van elk materiaal is.

Zo maak je zelf pennen en penselen van natuurmaterialen

Snel naar:
+ Pen van hout
+ Pen van veer
+ Penseel van vacht
+ Schilderen met bloemen en planten

Pen van hout

Snijd een punt aan een takje om er een tekenpen van te maken. Tip: week het takje voor gebruik een half uurtje in water, zodat de inkt wat beter vloeit.

Het effect: niet te voorspellen! De lijn wordt, na een dikke aanzet, snel dunner. In deze natuurtekening zie je het grillige effect van het werken met deze pen in combinatie met Oost-Indische inkt.

observatiepost natuurtekenen

Pen van veer

Een klassieker! Snijd de punt van een veer schuin af (zoals je met bloemen doet) en snijd het puntje een klein stukje in (zodat je zo’n sleufje krijgt als bij een vulpen) et voila! Je hebt een pen.

Het effect: de pen van de veer werkt als een reservoir, waarin de inkt wordt vastgehouden. Hiermee vloeit de inkt langzaam en gelijkmatig op het papier, waardoor je lange, vloeiende lijnen kunt tekenen. Hoe verfijnder de punt, hoe minder dik de aanzet van de lijn zal zijn.

Penseel van (herten)vacht

Verzamel de haren van een vacht. Het maakt niet uit van welk beest, zolang je ze maar niet opjaagt of de vacht afknipt. Gewoon goed struinen. Als je genoeg haren verzameld hebt, leg je ze netjes op een rij over een stukje dun touw of naaigaren. Gebruik een pincet om de haren netjes neer te leggen. Knoop het garen heel strak, zodat er een bundeltje ontstaat en wikkel het garen een aantal keer strak om het bundeltje heen. Hecht het uiteinde met een naald en knip af. Daarna kun je het penseel naar wens in vorm knippen of het zo laten.

Penseel van hertenvacht (middelste)

Volgens de methode in het boek The organic artist zet je het vast aan een takje met de pen van een veer als verbinding. Ik koos voor een simpeler manier. Ik sneed een puntje aan een takje en stak die in het bundeltje. Werkt ook prima als je er voorzichtig mee doet.

Het effect: hertenvacht is stug, dus het geeft een redelijk grof resultaat. Toch neemt het penseel verrassend goed vocht op. Hierboven zie je dat de haren wijduit staan, maar zodra je het penseel natmaakt, vormt het zich tot een nette punt.

Penseeltje van kattenhaar

Dit kleine penseeltje ontstond bij toeval. Kat Marley verloor na een operatie af en toe een flinke pluk haar. Omdat ik vaak vilt, wol of vacht op papier verwerk, naaide ik het plukje op papier met de naaimachine. Het resultaat werd niet naar mijn zin, maar ik zag er wel iets anders in. Ik vouwde het stukje papier zo om dat het plukje haar als een penseel uitstak. Daarna vouwde ik het papier tot een handvat en zette het vast met tape. Zo ontstond een eenvoudig, maar doeltreffend, penseeltje. Wel oppassen met dopen in water natuurlijk.

Het effect: De kattenharen zijn zo zacht dat dit penseel werkt als een sleper, waarmee je zeer dunne lijnen kunt maken.

Schilderen met bloemen en planten

Nog simpeler en minstens zo leuk is schilderen met bloemen, takjes en planten die je tijdens het wandelen opraapt of plukt (maar pluk met mate en pluk zeker geen zeldzame planten of bloemen). Schilder, stempel, experimenteer en geniet van de onverwachte effecten! Let op: gebruik natuurvriendelijke inkt of verf. Neem het takje of de bloem anders mee en gooi het thuis weg, zodat er geen (mogelijk schadelijke) verf of inkt in de natuur achterblijft.

Een van de oefeningen tijdens een struinworkshop

Probeer het zelf

Experimenteer met verschillende soorten hout, vacht en grote en kleine veren. Misschien wil je wel een stap verder gaan en de methodes uit het boek The organic artist gebruiken voor een nog professioneler resultaat. The Organic Artist van Nick Neddo is te koop bij Libris* en Bol.com*.

Deel vooral je bevindingen hieronder in een reactie, zodat we elkaar kunnen inspireren. Let’s create!

Inspirerend? Like, pin of reageer
Mail me als er nieuwe reacties zijn
Mail mij:
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
moois van mie
11 maanden geleden

Ik wou al vragen of het ook met kattenhaar zou lukken, maar toen las ik wat verderop dat je dat ook geprobeerd had. Tof!

Like
Close
Close