Over Struinkunst

Struinen en verzamelen in het atelier

“Er gaat niets boven struinen in de natuur; thuiskomen met zakken vol vondsten, een camera vol foto’s en een schetsboek vol ideeën”


OVER STRUINKUNST

Hoi fellow wanderer en naturelover, ik ben Lisette (Marije) Eisenga – schrijver, fotograaf, kunstenaar, buitenmens, boekenwurm, verzamelaar en het gezicht achter Struinkunst.

Tijdens het struinen kan ik vertragen. Ik kijk, luister, schrijf, verzamel en verwonder. Mijn camera is het oog waarmee ik inzoom, mijn schetsboek mijn proeftuin en bewaarplaats.

In mijn atelier struin ik verder. Inspiratie, mooie vondsten, restjes vilt of een lapje van een lievelingstrui… Ik koester ze tot ze een weg vinden in mijn mixed media kunst. Zo creëer ik laag voor laag een nieuw verhaal.

Op Struinkunst wil ik jou inspireren!

Ik hoop dat ik je anders kan leren kijken en dat ik je kan uitnodigen om ook de natuur in de te gaan, op zoek naar inspiratie. Laat mijn kunst en natuurfotografie een aanmoediging zijn op je pad of start je eigen creatieve struinavontuur.

Veel gestelde vragen

Ik ben niet creatief, maar het lijkt me wel leuk. Waar te beginnen?

Ik hoor mensen vaak verzuchten ‘ik ben niet creatief’ of ‘ik heb vroeger wel getekend, maar ik kan het niet meer’. Maar weet je? Ik ben ervan overtuigd dat elk mens creatief is. Je bent misschien alleen een beetje vergeten dat het er was.

Creativiteit gaat namelijk niet over knap kunnen tekenen of over kunst maken met een grote K. Creativiteit gaat over spelen, ontdekken, mislukken (hoera voor kunstkneusjes!) en experimenteren. En vooral over plezier hebben van het proces, los van het eindresultaat.

Begin bijvoorbeeld eens bij de serie Start je art journal of begin met een van deze ‘hier hoef je niet voor te kunnen tekenen’ kunstlessen:

+ Abstract schaduwtekenen
+ Regentekening maken
+ Natuurprints maken
+ Actionboard in je art journal

Bij mij mislukt het vaak. Heb je tips?

Experimenteren, oefenen en uitproberen – en dus ook mislukken – hoort bij het creatieve proces. Toen je als baby leerde lopen, liep je ook niet meteen een marathon. Mislukkingen helpen je dus juist groeien. Ik noem mijn ‘mislukkingen’ daarom liefkozend kunstkneusjes. Dat helpt me om ze milder en met een glimlach te zien voor wat ze echt zijn: al die kleine baby steps die nodig zijn op weg naar die marathon.

Deze artikelen helpen je op weg:

+ Eerste hulp bij perfectionisme
+ Van kunstkneus tot wenskaart

Hoe ben je met struinen begonnen?

Ik kom uit een creatief nest waar alle materialen voorhanden waren. Ik mixte tekenen en schilderen moeiteloos met hout, stof en wol. Tijdens kampeertrips en wandelingen leerden mijn ouders mij de namen van bomen en dieren. Belangrijker nog; ze leerden mij verwondering.

Dat over de grenzen kijken en die liefde voor de natuur zijn altijd mijn grote inspiratiebronnen gebleven.

Struinen en verzamelen in het atelier

Samenwerken

Wil je samenwerken aan een creatief (natuur)project? Mag ik een artikel, fotografie en/of vormgeving voor jouw magazine of website verzorgen? Of heb je een ander idee om samen te werken met Struinkunst? Kijk dan even hier of neem contact op.

Close
Close