
“Er gaat niets boven struinen in de natuur; thuiskomen met zakken vol vondsten, een camera vol foto’s en een schetsboek vol ideeën”
OVER STRUINKUNST
Hoi fellow wanderer en naturelover, ik ben Lisette (Marije) Eisenga – schrijver, fotograaf, kunstenaar, buitenmens, boekenwurm, verzamelaar en het gezicht achter Struinkunst.
Tijdens het struinen kan ik vertragen. Ik kijk, luister, schrijf, verzamel en verwonder. Mijn camera is het oog waarmee ik inzoom, mijn schetsboek mijn proeftuin en bewaarplaats.
In mijn atelier struin ik verder. Laag voor laag creëer ik een nieuw verhaal. Een verhaal over de natuur en oog voor het kleine, een verhaal over verwondering en de schoonheid van ons landschap.

Op Struinkunst wil ik jou inspireren!
Ik hoop dat ik je anders kan leren kijken en dat ik je kan uitnodigen om ook de natuur in de te gaan, op zoek naar inspiratie. Laat mijn kunst en natuurfotografie een aanmoediging zijn op je (creatieve) pad of start je eigen creatieve struinavontuur.
Veel gestelde vragen
Ik hoor mensen vaak verzuchten ‘ik ben niet creatief’ of ‘ik heb vroeger wel getekend, maar ik kan het niet meer’. Maar weet je? Ik ben ervan overtuigd dat elk mens creatief is. Je bent misschien alleen een beetje vergeten dat het er was.
Creativiteit gaat namelijk niet over knap kunnen tekenen of over kunst maken met een grote K. Creativiteit gaat over spelen, ontdekken, mislukken (hoera voor kunstkneusjes!) en experimenteren. En vooral over plezier hebben van het proces, los van het eindresultaat.
Begin bijvoorbeeld eens bij de serie Start je art journal of begin met een van deze ‘hier hoef je niet voor te kunnen tekenen’ kunstlessen:
+ Abstract schaduwtekenen
+ Regentekening maken
+ Natuurprints maken
+ Actionboard in je art journal
Experimenteren, oefenen en uitproberen – en dus ook mislukken – hoort bij het creatieve proces. Toen je als baby leerde lopen, liep je ook niet meteen een marathon. Mislukkingen helpen je dus juist groeien. Ik noem mijn ‘mislukkingen’ daarom liefkozend kunstkneusjes. Dat helpt me om ze milder en met een glimlach te zien voor wat ze echt zijn: al die kleine baby steps die nodig zijn op weg naar die marathon.
Deze artikelen helpen je op weg:
+ Eerste hulp bij perfectionisme
+ Van kunstkneus tot wenskaart
Ik kom uit een creatief nest waar alle materialen voorhanden waren. Ik mixte tekenen en schilderen moeiteloos met hout, stof en wol. Tijdens kampeertrips en wandelingen leerden mijn ouders mij de namen van bomen en dieren. Belangrijker nog; ze leerden mij verwondering. Dat over de grenzen kijken en die liefde voor de natuur zijn altijd mijn grote inspiratiebronnen gebleven.
In deze artikelen lees je meer over struinen:
+ De kunst van het struinen
+ 5 tips voor meer vitamine N(atuur)
+ Struinmomentjes
Dat is helemaal afhankelijk van hoe (ver) je wandelt en wat je doet; tekenen, schilderen of fotograferen. Bij het struinen vind ik het fijn om zo licht mogelijk te wandelen, maar wel alles mee te hebben. In deze artikelen vind je tips voor jouw struinuitrusting:
+ Struinuitrusting
+ Travel art kit maken
+ Kleuren voor je palet kiezen
+ Een schetsboek kiezen


Samenwerken
Wil je samenwerken aan een creatief (natuur)project? Mag ik een artikel, fotografie en/of vormgeving voor jouw magazine of website verzorgen? Of heb je een ander idee om samen te werken met Struinkunst? Kijk dan even hier of neem contact op.