Onder de straten ligt het begin

1.1K

In dit abstracte schilderij zie je een stad met een soort van catacomben. Ze zijn een verwijzing naar hoe steden ontstaan; laag voor laag wordt er gebouwd, afgebroken en weer opgebouwd. Veel steden hebben onder de straten nog oude catacomben of rioolstelsels. Dit schilderij is ontstaan, zoals deze steden.

Geschiedenis van een doek

Op dit doek zat eerst een ander schilderij, maar ik was hier nooit helemaal tevreden mee. Het onderste gedeelte vond ik wel mooi, dus besloot ik het over te schilderen waarbij ik het onderste deel intact liet. Het garen dat in het doek was verwerkt vormde al een natuurlijke horizon voor de nieuwe stad. Het oude schilderij heette ‘Below’ en nu vormt juist dit deel een soort onderaardse ruimte onder de nieuwe stad.

Overschilderen

Of ik het niet zonde vind om iets over te schilderen? Juist niet! ik gebruik namelijk elementen van het oude schilderij in het nieuwe, waardoor bepaalde vormen en texturen bewaard blijven. Zo ontstaat een kunstwerk met geschiedenis, met gelaagdheid en karakter. Een stad ontstaat ook niet in een keer, toch? Bovendien is het nieuwe schilderij niets minder dan een mooi eerbetoon aan het oude schilderij.

Heel veel lagen verf

Je ziet goed hoeveel lagen verf er in een schilderij gaan – het rood en zwart zijn nagenoeg verdwenen. Die sterke kleuren zorgen voor een goed contrast en het rood dat op sommige plekken doorschemert, zorgt voor een zinderend licht. Je ziet trouwens ook de structuur van het oude schilderij. Op sommige plekken maak ik doelbewust gebruik van de structuur. Op sommige plekken juist niet, zodat het niet te ‘gezocht’ wordt.

Dit schilderij lenen of kopen?

Dit schilderij is opgenomen in de collectie van Galerie / Kunstuitleen Bollenstreek in Hillegom. Op de website van de galerie vind je de hele collectie en meer informatie over de beschikbaarheid. Het schilderij is 40×50 cm groot en is inclusief houten baklijst.

Abonneer
Mail mij:
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Like
Close
Close