Onder de straten ligt het begin

5 mei 2017

Met dit schilderij maakte ik de eerste overstap van acryl naar een integratie met andere materialen, in dit geval linnengaren. Deze stad met catacomben is een verwijzing naar hoe steden ontstaan; laag voor laag wordt er gebouwd, afgebroken en weer opgebouwd. Onder veel steden vind je onder de straten nog de oude resten van catacomben of rioolstelsels. Dit schilderij is ontstaan, zoals deze steden. Kijk je mee?

Geschiedenis van een doek

Op dit doek zat eerst een ander schilderij, maar ik was hier nooit helemaal tevreden mee. Het onderste gedeelte vond ik wel mooi, dus besloot ik het over te schilderen waarbij ik het onderste deel intact liet. Het garen dat in het doek was verwerkt vormde al een natuurlijke horizon voor de nieuwe stad. Het oude schilderij heette ‘Below’ en nu vormt juist dit deel een soort onderaardse ruimte onder de nieuwe stad.

Overschilderen

Of ik het niet zonde vind om iets over te schilderen? Juist niet! ik gebruik namelijk elementen van het oude schilderij in het nieuwe, waardoor sommige vormen en texturen bewaard blijven. Zo ontstaat een kunstwerk met geschiedenis, met gelaagdheid en karakter. Een stad ontstaat ook niet in een keer, toch? Bovendien is het nieuwe schilderij hiermee niets minder dan een eerbetoon aan het oude schilderij.

Heel veel lagen verf

Hier zie je goed hoe veel lagen verf er in een schilderij gaan – het rood en zwart zijn nagenoeg verdwenen. Toch spelen ze een rol. Deze sterke kleuren zorgen voor een goed contrast en het rood, dat op sommige plekken doorschemert, zorgt voor een zinderend licht. Je ziet trouwens ook de structuur van het oude schilderij. Op sommige plekken maak ik doelbewust gebruik van de structuur. Op sommige plekken juist niet, zodat het niet te ‘gezocht’ wordt.

Dit schilderij aan jouw muur?

Onder de straten ligt het begin is inmiddels verkocht. Meer schilderijen vind je hier.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte: 1 MB. Dit kun je uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Like
Close
Close