Oefening in anders kijken

Deze oefening stond in Onkruid Magazine juni/juli 2023

2 september 2023

Struinen, dwalen, verdwalen… De natuur geeft ons eindeloze verwondering. Speel tijdens het wandelen eens met hoe je kijkt en ontdek nieuwe dingen.

Twee manieren van kijken

Let eens op hoe jij kijkt als je ergens wandelt. Richt je je blik telkens op iets anders, waarbij je aandacht van het een naar het ander springt? Of probeer je wat voor je ligt met zachte blik in zijn geheel in je op te nemen? Let dan ook eens op hoe breed je gezichtsveld eigenlijk is. Verrassend hoeveel je kunt zien, zonder je hoofd te draaien.

Probeer beide manieren eens bewust uit. Wat valt je op tussen deze twee manieren van kijken? Wat vind jij fijner? En vind je het makkelijk of lastig om details te zien? Vooral in een bos, met ogenschijnlijk veel van hetzelfde, kunnen de details je ontgaan.

Probeer dan eens dit: focus op een woord of gevoel en zoek dingen die daarbij passen. Wedden dat je veel meer opmerkt? Helemaal als je daarbij nog langzamer loopt, af en toe achterom kijkt en ook de bodem afspeurt.

Om je te inspireren, hier een paar woorden

Oranje – Stekelig – Weerbarstig – Gestreept – Springerig – Glad – Woest – Kapot – Verliefd

Struinkids

Tip van Margaret: Deze kijk-oefening is ook leuk om te doen met kinderen. Kan overal; in het bos, in de tuin of gewoon in je huis. Kinderen zien vaak veel meer dan wij. Laat je verrassen door hun creativiteit en bedenk samen nieuwe woorden…

Hieronder vind je voorbeelden om je te inspireren. Ik ben heel benieuwd wat jij vond met deze manieren van kijken. Laat het weten in een reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte: 1 MB. Dit kun je uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Reacties

 1. Ik kijk graag naar het totaal en naar details. Op de Plage St Michel in St Jean le Thomas (Normandië-Manche) komen bij eb veel stenen bloot. Er ontstaat een enorme drooggevallen vlakte, vanaf sommige locaties kun je (wad)wandelen tot aan Mont St Michel. Kijk maar hoe mooi het totaaloverzicht is en hoe mooi een steencombinatie kan zijn (het lijkt wel een uitvergroting van een olifanten huid).Genieten!

  1. Lisette Lisette Author says:

   Dankjewel voor je foto’s, die laten heel mooi de twee verschillende manieren van kijken zien. Die stenen zijn ontzettend inspirerend, inderdaad net de huid van een olifant. Prachtig!

 2. Ik neem de oefening ‘Oefening in anders kijken’ mee op mijn eerstvolgende wandeling in stilte met de vrienden van ‘t SchrijfNest. ‘Met bewuste aandacht kijken’ is een onderdeel van het programma, met de uitnodiging om na afloop onze ervaring in woorden uit te drukken. Jouw oefening werkt andersom en dàt wil ik absoluut gaan toepassen. Jaren geleden paste ik een variante toe tijdens een wandeling in de bergen door open staan te staan voor kleuren, in de volgorde van de chakrakleuren.

  1. Lisette Lisette Author says:

   Hoi Viviane, wat leuk! Ik ben benieuwd wat die andere manier van kijken jou en de deelnemers oplevert. Mooi om te zien hoeveel manieren van kijken er zijn, je kunt het inderdaad ook omdraaien en letten op kleuren levert inderdaad weer heel iets anders op…

Like
Close
Close