Oefening in anders kijken

509

Struinen, dwalen, verdwalen… De natuur geeft ons eindeloze verwondering. Speel tijdens het wandelen eens met hoe je kijkt en ontdek nieuwe dingen.

Twee manieren van kijken

Let eens op hoe jij kijkt als je ergens wandelt. Richt je je blik telkens op iets anders, waarbij je aandacht van het een naar het ander springt? Of probeer je wat voor je ligt met zachte blik in zijn geheel in je op te nemen? Let dan ook eens op hoe breed je gezichtsveld eigenlijk is. Verrassend hoeveel je kunt zien, zonder je hoofd te draaien.

Probeer beide manieren eens bewust uit. Wat valt je op tussen deze twee manieren van kijken? Wat vind jij fijner? En vind je het makkelijk of lastig om details te zien? Vooral in een bos, met ogenschijnlijk veel van hetzelfde, kunnen de details je ontgaan.

Probeer dan eens dit: focus op een woord of gevoel en zoek dingen die daarbij passen. Wedden dat je veel meer opmerkt? Helemaal als je daarbij nog langzamer loopt, af en toe achterom kijkt en ook de bodem afspeurt.

Om je te inspireren, hier een paar woorden

Oranje – Stekelig – Weerbarstig – Gestreept – Springerig – Glad – Woest – Kapot – Verliefd

Struinkids

Tip van Margaret: Deze kijk-oefening is ook leuk om te doen met kinderen. Kan overal; in het bos, in de tuin of gewoon in je huis. Kinderen zien vaak veel meer dan wij. Laat je verrassen door hun creativiteit en bedenk samen nieuwe woorden…

Hieronder en in de reacties vind je voorbeelden om je te inspireren. Ik ben heel benieuwd wat jij vond met deze manieren van kijken. Deel je ook een foto in een reactie?

Deze oefening stond in Onkruid Magazine juni/juli 2023

Inspirerend? Like, pin of reageer
Mail me als er nieuwe reacties zijn
Mail mij:
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tineke
9 dagen geleden

Ik kijk graag naar het totaal en naar details. Op de Plage St Michel in St Jean le Thomas (Normandië-Manche) komen bij eb veel stenen bloot. Er ontstaat een enorme drooggevallen vlakte, vanaf sommige locaties kun je (wad)wandelen tot aan Mont St Michel. Kijk maar hoe mooi het totaaloverzicht is en hoe mooi een steencombinatie kan zijn (het lijkt wel een uitvergroting van een olifanten huid).Genieten!

Untitled-1.jpg
Like
Close
Close